Voorbeschouwing Faun Drôme Classic 2023 | Laat Alaphilippe nog eens ware gezicht zien in machtig sterk veld? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Faun Drôme Classic 2023 | Laat Alaphilippe nog eens ware gezicht zien in machtig sterk veld?

Voorbeschouwing Faun Drôme Classic 2023 | Laat Alaphilippe nog eens ware gezicht zien in machtig sterk veld?

Klimgeiten opgelet, want rusten is er niet bij! De Faun Ardèche Classic was al lastig genoeg, maar voor het grootste gedeelte van de renners is het op zondag nog tijd voor de Faun Drôme Classic. Wie triomfeert in de tweede Franse heuvelklassieker? In de Leiderstrui blikt vooruit!

Vorig jaar wist Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) na een knappe koers de Faun Drôme Classic op zijn naam te schrijven. De Deen wist op de slotklim de toen nog onbekende Juan Ayuso te kloppen. Een aantal maanden later maakte Vingegaard furore door de Tour de France te winnen, terwijl de pas twintigjarige Ayuso knap als derde wist te finishen in het eindklassement van de Vuelta a España. Beide mannen reizen dit jaar niet af naar Frankrijk.

Praktische informatie Faun Drôme Classic 2023

  • Zondag 26 februari 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.Pro

Laatste winnaars Faun Drôme Classic

2022 Jonas Vingegaard

2021 Andrea Bagioli
2020 Simon Clarke
2019 Alexis Vuillermoz
2018 Lilian Calmejane
2017 Sébastien Delfosse
2016 Petr Vakoc
2015 Samuel Dumoulin
2014 Romain Bardet

Parcours, weer en tijden Faun Drôme Classic 2023

Voorbeschouwing Faun Drôme Classic 2023 | Laat Alaphilippe nog eens ware gezicht zien in machtig sterk veld?

De Faun Drôme Classic van 2023 is 191,5 heuvelachtige kilometers lang en gaat van en naar Étoile-sur-Rhône. Er zijn geen veranderingen te bespeuren ten opzichte van het parcours van vorig jaar. Aantal te betwisten beklimmingen? Zeventien. Ja, u leest het goed. Zeventien. En vergeet niet, een groot deel van het startveld heeft ook al de Faun Ardèche Classic in de benen. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een zware koers.

De renners beginnen met tweeënhalve lus rondom de finishlijn. Na twintig kilometer is al tijd voor de eerste heuvel en daarna volgen de kuitenbijters elkaar snel op. De Mur d'Eurre is als eerste aan de beurt, waarna er in hetzelfde rondje ook nog de Mur d'Allex, Plateau du Soulier en de Côte Chaude bedwongen moeten worden. Dat patroon wordt afgewerkt tot aan kilometer 130.

Daarna slaan de renners namelijk af naar de langere beklimmingen. De Col dus Devès en Côte des Roberts zijn met 4,2 kilometer het langst. Na de Côte de Granne wordt het plaatselijke circuit weer aangedaan. De renner met de beste klimbenen én punch mag uiteindelijk op de Côte Chaude de handjes in de lucht steken.


Beklimmingen
19,5 km: Mur d'Eurre (1 km a 6,7%)
29 km: Mur d'Allex (700 meter a 8,4%)
32,5 km: Plateau de Soulier (500 meter a 6,8%)
42,5 km: Côte Chaude (600 meter a 5,3%)
69 km: Mur d'Eurre (1 km a 6,7%)
78,5 km: Mur d'Allex (700 meter a 8,4%)
81,5 km: Plateau de Soulier (500 meter a 6,8%)
92 km: Côte Chaude (600 meter a 5,3%)
118,5 km: Mur d'Eurre (1 km a 6,7%)
127,5 km: Mur d'Allex (700 meter a 8,4%)
142,5 km: Col du Devès (4,2 km a 4,5%)
155,5 km: Col de la Grande Limite (3,9 km a 6,6%)
166 km: Côte des Roberts (4,2 km a 4,9%)
173 km: Côte de Granne (1,7 km a 5,4%)
179 km: Mur d'Allex (700 meter a 8,4%)
182,5 km: Plateau du Soulier (500 meter a 6,8%)
191,5 km: Côte Chaude (600 meter a 5,3%)

Weer

Met zes graden Celsius en veel bewolking is het niet echt aangenaam rondom Étoile-sur-Rhône. Het wordt er gedurende de dag ook niet beter op. De wind gaat een grote factor zijn, daar het aan windkracht 6 vanuit het noorden blaast. De renners zullen hun koersjasjes nodig gaan hebben. Kou verbijten wordt het devies.

Tijden

Start: 11:11 uur
Finish: 16:00 uur

Favorieten Faun Drôme Classic 2023

Korte, felle beklimmingen en een punch aan de finish. Ideaal voor thuisrijder en tweevoudig wereldkampioen Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step). De Fransman kende, mede door valpartijen, een matig 2022 en zal zich willen bewijzen. Binnen Soudal-Quick Step liggen er meer kapers op de kust. Zo moeten ook Andrea Bagioli, voormalig winnaar, en Ilan Van Wilder een aankomst als deze aan kunnen.

Er is echter genoeg tegenstand vanuit andere ploegen. Zo verschijnt bijvoorbeeld BORA-hansgrohe met een sterk blok aan de start. Wat te denken van de punch van Sergio Higuita en de klimcapaciteiten van Jai Hindley? Over befaamde punchers gesproken: David Gaudu (Groupama-FDJ) heeft geen introductie meer nodig. De Fransman heeft een flink sprintje in huis, net als de geslepen Michael Woods (Israel Premier Tech). De Canadees wordt een jaartje ouder, maar bewijst al jarenlang over een goede eindschot te beschikken. Dark horses in deze categorie zijn Andreas Kron (Lotto-Dstny) en Rui Costa (Intermarché Circus-Wanty). De Deen en de Portugees liet in de Ronde van de Algarve zien prima mee te kunnen op een venijnige aankomst. Costa schreef bovendien de Ronde van Valencia op zijn naam.

David Gaudu
David Gaudu

De minder explosieve klimmers, ofwel klassementsrenners, mogen nooit, maar dan ook nooit, worden overgeslagen met zo'n type parcours. Romain Bardet (Team DSM) en Guillaume Martin (Cofidis) zijn op zeker in staat om de punchers al eerder pijn te doen. Wie weet wat er dan allemaal mogelijk is?

Nog in voor de mogelijke surprise van de Faun Drôme Classic? Quinn Simmons (Trek-Segafredo) is the one to watch. De flamboyante Amerikaan maakt er altijd op zijn eigen manier een spektakel van en kan gewoon keihard fietsen. Als de man met de baard er zin in heeft, vliegt hij werkelijk over het parcours.

Favorieten Faun Drôme Classic 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step) en Sergio Higuita (BORA-hansgrohe)

Schaduwfavorieten: David Gaudu (Groupama-FDJ), Rui Costa (Intermarché Circus-Wanty), Ilan Van Wilder (Soudal-Quick Step), Andreas Kron (Lotto-Dstny) en Michael Woods (Israel Premier Tech)
Longshots: Jai Hindley (BORA-hansgrohe), Romain Bardet (Team DSM), Guillaume Martin (Cofidis), Andrea Bagioli (Soudal-Quick Step) en Quinn Simmons (Trek-Segafredo)

TV Faun Drôme Classic

Om de Faun Drôme Classic te kunnen bekijken, heeft u een abonnement op de Eurosport Player nodig. De uitzending begint om 13:30 uur. De Franse klassieker wordt verder niet op televisie uitgezonden. Uiteraard brengt In de Leiderstrui aanstaande zondag uitgebreid verslag uit en kunt u op onze website terecht voor updates!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws