Favorieten etappe 8 Tour de France Femmes 2022 | Zet Van Vleuten de kers op de taart op La Planche? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 8 Tour de France Femmes 2022 | Zet Van Vleuten de kers op de taart op La Planche?

Favorieten etappe 8 Tour de France Femmes 2022 | Zet Van Vleuten de kers op de taart op La Planche?

Na een loodzware bergetappe op zaterdag, zijn we aangekomen bij de laatste etappe van de Tour de France Femmes. Het belooft een heerlijke dag te worden, waarbij de beslissing van deze wedstrijd valt op La Super Planche des Belles Filles. In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege!

Parcours etappe 8 Tour de France Femmes 2022

Favorieten etappe 8 Tour de France Femmes 2022 | Zet Van Vleuten de kers op de taart op La Planche?

In de laatste etappe in de Tour staat de slotklim centraal en is de aanloop een stuk minder lastig dan in de zevende rit. Er wordt wel geklommen, maar de eerste klim - de Cote d'Esmoulieres - is met 2,3 kilometer niet al te lang. Aan 8,5 procent gemiddeld is het wel steil, met bovendien een uitloper na de officiële top. Een voorgerecht, waar we in de kopgroep misschien wel mooie koers gaan zien.

Cote d'Esmoulieres.

Na de eerste klim en de uitloper gaan we dalen en bereiken we na een klein stukje vallei de voet van de Ballon d'Alsace. Met 8,7 kilometer aan 6,9 procent is dit al een stuk lastiger. Het is een vrij regelmatige klim, waarbij de percentages net onder de 7 procent schommelen. Richting de top vlakt het iets af.

Ballon d'Alsace.

Na de Ballon d'Alsace is het wederom dalen geblazen, gevolgd door een flink stuk vallei. Het loont dus misschien niet om al vroeg aan te vallen, wachten op de slotklim is waarschijnlijk slimmer. La Super Planche des Belles Filles kent weinig geheimen meer, daar we 'm in de Tour van 2019 en 2022 voor mannen ook al beklommen. Het is verschrikkelijk steil ding, en het moeilijkste wordt voor het laatst bewaard. Een onverhard stuk aan maximaal 24 procent... Sterkte, dames!

Favorieten etappe 8 Tour de France Femmes 2022 | Zet Van Vleuten de kers op de taart op La Planche?
La Super Blanche des Belles Filles.

Tijden
Start: 14.05 uur
Finish: 17.30 uur

Weer etappe 8 Tour de France Femmes 2022

Het peloton vertrekt iets na 14.00 uur vanuit Lure, waar het zondag lekker warm zal zijn. Het kwik stijgt reeds naar 30 graden als de gang erin wordt gezet. Met een briesje vanuit het westen wordt het vrij heet richting de eerste klim van de dag. Op hoogte dalen de temperaturen wel iets, maar zal het met 22 á 24 graden nog steeds puffen zijn. In de finale staat het windje waarschijnlijk wat tegen, maar niet hard genoeg om aanvallen te ontmoedigen.

Favorieten etappe 8 Tour de France Femmes 2022

Annemiek van Vleuten. Punt. Uitroepteken. De verschillen in deze Tour de France zijn net als in de Giro Donne duidelijk, met Van Vleuten die er met kop en schouders bovenuit steekt. De Nederlandse stelde in etappe 7 al zo goed als zeker haar eindzege veilig, waardoor ze in de achtste etappe in principe kan wachten op de slotklim. Daar kan ze nog één keer all-in, en de vraag is of er dan wel iemand kan volgen...

Demi Vollering deed een dappere poging op zaterdag, maar ze kwam de man met de hamer tegen. Als nummer twee in het klassement rijdt ze een uitstekende ronde, die ze dolgraag zal willen bekronen met een ritzege op La Planche. Ze verkende de klim, weet precies wat haar te wachten staat, maar willen de benen nog?

Wie verder? Ja, eigenlijk niemand, of Van Vleuten moet al iemand laten rijden. In dat geval toonden de andere klassementsrensters zich sterk op zaterdag. Elisa Longo Borghini was duidelijk 'best of the rest' achter de Nederlanders. Katarzyna Niewiadoma oogde ook sterk, maar zal iets meer lef moeten tonen. En wat kan de explosieve Cecilie Uttrup Ludwig op de steilste stroken?

Odds etappe 8 Tour de France Femmes 2022

Annemiek van Vleuten - Bet365: 1.33
Demi Vollering - Bet365: 9.00
Ashleigh Moolman - Bet365: 15.00
Cecilie Uttrup Ludwig - Bet365: 15.00
Kristen Faulkner - Bet365: 17.00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 8 Tour de France Femmes 2022

Poll

Wie wint de achtste etappe in de Tour de France Femmes?


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws