Favorieten etappe 9 Tour de France 2022 | Een echte bergetappe als laatste loodje voor rustdag Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 9 Tour de France 2022 | Een echte bergetappe als laatste loodje voor rustdag

Favorieten etappe 9 Tour de France 2022 | Een echte bergetappe als laatste loodje voor rustdag

De Tour de France is bijna toe aan z'n eerste officiële rustdag, maar zoals zo vaak sluiten we de eerste week af met een lekkere bergetappe. Geen aankomst bergop, maar de klassementsrenners worden wel getest met twee beklimmingen van eerste categorie. In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege!

Parcours etappe 9 Tour de France 2022

Favorieten etappe 9 Tour de France 2022 | Een echte bergetappe als laatste loodje voor rustdag

De eerste dag met meerdere serieuze cols: hier zullen de klimmers in de Tour de France naar uitgekeken hebben. Vanuit Aigle trekken de renners het grootste deel van de dag over Zwitsers grondgebied. Hier komen zij verschillende beklimmingen tegen. De Côte de Bellevue lijkt de geschikte plek voor de betere klimmers om mee te springen in de vlucht van de dag. De kans is dan ook sterk aanwezig dat zich hier een groepje gaat vormen en we daarvoor een snelle aanloopfase krijgen.

Na de eerste klim gaat het nog eventjes verder omhoog, waarna de tussensprint er ook alweer snel zit aan te komen. Deze is geplaatst na 56 kilometer in de wedstrijd. Vermoedelijk krijgen we dan even te maken met een soort tussenfase, waarin de renners even op adem kunnen komen voordat het echte werk begint. De Col des Mosses is wat dat betreft het voorspel. Deze beklimming is 13 kilometer lang, maar niet al te steil: gemiddeld 4,1 procent.

Daarna beginnen de renners aan de Col de la Croix, waar de verschillen hard kunnen oplopen. De beklimming is namelijk een stuk zwaarder dan haar voorganger. Deze gaat gemiddeld aan 7,6 procent omhoog voor ruim acht kilometer lang. Een zeer geleidelijk ding is het, met brede wegen door een schitterend landschap. De vraag is echter of de renners daar wel oog voor zullen hebben.

De renners hebben even tijd om te herstellen in de daaropvolgende afdaling en vallei, maar dan zal het slotstuk van de etappe aanbreken. Hierin is de Pas de Morgins de scherprechter. De klim is ruim vijftien kilometer lang en gaat gemiddeld met 6,1 procent omhoog. Dat beeld is wat vertekend, want het laatste gedeelte van de klim is duidelijker wat minder zwaar. Renners die een verschil willen maken, moeten er dus liever wat sneller aan beginnen.

De top van de klim ligt op tien kilometer van de finish. De renners dalen eerst nog een stukje af, voordat het in de laatste vier kilometer opnieuw omhoog gaat. Extreem steil wordt het hier niet meer. De voorlaatste kilometer is de lastigste met een gemiddelde van zeven procent. Wie zich daar niet weet te ontdoen van de concurrentie, mag aan de 'deuren van de zon' sprinten om de zege.

Favorieten etappe 9 Tour de France 2022 | Een echte bergetappe als laatste loodje voor rustdag

Tijden:
Start: 12.45 uur
Finish: rond 17.44 uur

Weer etappe 9 Tour de France 2022

Les Portes du Soleil doet de naam eer aan, want het wordt zondag een zonnige dag in Frankrijk. Rond de finishplaats bereikt het kwik aan het eind van de middag temperaturen van 23 graden Celsius. Neerslag wordt er niet verwacht, terwijl de wind uit het noordwesten komt. Van een harde windkracht is echter allerminst sprake.

Favorieten etappe 9 Tour de France 2022

Als we een renner als favoriet voor de etappezege kunnen opschrijven, is het wel Tadej Pogacar. Het mag geen verrassing heten dat de Sloveen als geletruidrager zondag ook weer de te kloppen man in het spel is. Met twee ritzeges op zak mag over zijn favorietenstatus niet getwijfeld worden. De enige die hem wellicht kan kloppen, is Jonas Vingegaard. De Deen van Jumbo-Visma was vrijdag dicht bij de zege, maar werd op de streep geklopt door Pogacar.

Het niveauverschil tussen de twee klimmers en de rest van het veld lijkt groot te zijn. Primoz Roglic en Geraint Thomas behoren momenteel tot de beteren, maar zij zullen een goed moment moeten uitkiezen om weg te rijden bij Pogacar en Vingegaard. Wellicht kunnen zij de handen ineenslaan met David Gaudu of Romain Bardet, die bergop ook erg goed meedoen.

Een ander mogelijk scenario is dat een vluchter met de zege aan de haal gaat. Dan denken we natuurlijk alweer snel aan Lennard Kämna, die bijna de klassementsrenners wist voor te blijven vrijdag op La Super Planche des Belles Filles. Hij kwam in de finale net tekort. Hij deelde de kopgroep met Dylan Teuns, die zondag ook weer tot de kanshebbers uit de vlucht hoort.

Favorieten etappe 9 Tour de France 2022 | Een echte bergetappe als laatste loodje voor rustdag
Lennard Kämna was dicht bij een zege afgelopen vrijdag.

Bij Israel-Premier Tech hebben ze al een etappezege op zak, maar zondag zou ook voor hen een mooie dag kunnen zijn. Met Michael Woods en Jakob Fuglsang hebben ze twee renners in huis die hier de zege kunnen binnenhalen. De Deen verloor de afgelopen dagen bewust tijd om mee te kunnen springen in de vlucht. Opletten dus.

Renners als Warren Barguil en Louis Meintjes hebben op dit moment een achterstand van meer dan zes minuten in het algemeen klassement, maar dat geeft niet helemaal de krachtsverhoudingen weer. Zeker bij Meintjes, die vrijdag lopend over de finish kwam, zit er nog wat extra op. De Zuid-Afrikaan heeft in de etappe een mooie kans om wat tijd terug te pakken en tegelijkertijd voor een ritzege te gaan.

Favorieten lezers etappe 9 Tour de France 2022

Poll

Wie wint de elfde rit in de Tour de France?


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws