Favorieten Ronde van Lombardije | Grote club uitdagers wil Roglic van troon stoten in prachtkoers

Favorieten Ronde van Lombardije | Grote club uitdagers wil Roglic van troon stoten in prachtkoers

Het vijfde en laatste monument van het jaar als oktober al begonnen is, het blijft een heerlijk fenomeen. Il Lombardia is met recht de 'koers van de vallende bladeren', een laatste testcase bergop voordat de herfst en winter echt inslaan. In de Leiderstrui bespreekt hier het parcours, het weer en de favoriet(en) voor de 115e editie.

Parcours Ronde van Lombardije 2021

Favorieten Ronde van Lombardije | Grote club uitdagers wil Roglic van troon stoten in prachtkoers

Er zijn nogal wat klassieker hertekend de afgelopen jaren en ook in de Ronde van Lombardije houden ze ervan om het ieder jaar een beetje anders aan te pakken. Dat we door Lombardije rijden staat vast, maar dit jaar heeft de organisatie ervoor gekozen om net als in 2016 te starten in Como. Het heeft tot gevolg dat erkende beklimmingen niet worden bedwongen, of vanaf de andere kant worden aangedaan. De finish in Bergamo gaat zorgen voor een andere finale, met één constante: het wordt loodzwaar!

We beginnen de dag namelijk meteen lastig. De wegen zijn rond Como nergens vlak en al na dertig kilometer fietsen doemt de Madonna del Ghisallo op. Dat is vanuit Bellagio een monster met percentages boven de twaalf procent, maar met de start vanuit Como rijden we 'm nu vanuit Asso op. Zodoende gaan we negen kilometer klimmen aan een gemiddelde van 4,4 procent. De steile en meer onregelmatige kant bewaren we voor de afdaling. Op de meer lopende kant kunnen de renners de benen alvast opwarmen en zullen de favorieten hopen dat er snel een nietszeggende vlucht vertrokken is.

Na de Madonna del Ghisallo is het wel even wachten tot we weer gaan klimmen. De top van de eerste klim ligt na 38,6 kilometer, die van de Roncola na 101,4 kilometer. Deze klim van 9,4 kilometer aan 6,6 procent is al een stuk pittiger en ligt net iets voor halfweg koers. Normaliter geen moment om al iets uit te richten, maar met een bijzonder sterke Primoz Roglic sluiten we niet uit dat er al wat mannen een voorgift willen nemen richting de finale.

De klim leent zich er uitstekend voor, want na een lopend begin stijgt de weg plots aan maximaal 17 procent. Van kilometer drie tot en met kilometer 7,5 ligt het gemiddelde stijgingspercentage op 8,2 procent. Richting Roncola vlakt de weg vervolgens wel wat af, maar er gaan hier al een boel renners weten dat het niet voor hen zal zijn deze dag. Een aanval van wat schaduwfavorieten zou de koers kunnen openbreken, ook omdat de beklimmingen zich na Roncola in rap tempo opvolgen.

De volgende col is namelijk de Berbenno, met de top na 129,5 kilometer koersen. Deze is met 6,8 kilometer iets korter en met 4,6 procent gemiddeld niet al te steil. Het is een plek waar je een eventuele voorsprong kan uitbouwen, maar waar je jezelf met een op gang gekomen peloton ook kan tegenkomen als vluchter. Na de top van de Berbenno is het rap dalen en in razende vaart naar de voet van de Dossena. Deze is wel weer noemenswaardig, met tweederde van de klim aan een gemiddelde van 7 procent.

De klim is vrij geleidelijk en nergens supersteil. Tegelijkertijd vlakt het na een onregelmatige eerste vier kilometer (met zelfs nog een stukje afdaling) ook nergens echt fors af. Het is zodoende een echte kuitenbijter, waar het ritme in het peloton na 150 kilometer ongetwijfeld al hoog zal liggen. Welke ploeg neemt op deze stroken het voortouw? Is er misschien al iemand weggereden? Of blijft de koers met een ijzersterke Roglic toch nog gesloten, uit angst dat de pijlen bij de concurrentie te vroeg verschoten worden?

Na de klim naar Dossena dalen we heel kort af en ligt er nog een gecategoriseerd knikje naar de Zambla Alta. Deze klim kun je haast vals plat noemen, met 9,5 kilometer aan 3,5 procent gemiddeld. Toch zijn de laatste twee kilometer naar de top aan 7 procent gemiddeld nog alleraardigst. We tikken op dik 1.200 meter ook meteen het 'dak' van deze Ronde van Lombardije aan. Een fase waarin het consolideren zal worden, want iets proberen op de lange, lopende stroken is niet evident.

Nee, veel interessanter is de klim die na de Zambla Alta volgt. Na dik 200 kilometer krijgen we met de Passo di Ganda het klapstuk van de dag, kunnen we wel stellen. Nu de Muur van Sormano en de Civiglio niet zijn meegenomen, heeft de Passo di Ganda alles in huis om de eerste serieuze schifting te maken. De klim is 9,2 kilometer aan 7,3 procent en vooral de laatste drie kilometer is enorm zwaar. De weg stijgt hier maximaal aan 15 procent en gemiddeld aan 9,8 procent. Een echte Noord-Italiaanse kuitenbijter, met de top op 32 kilometer van de finish. Laat die finale op deze echte Lombardia-wegen maar beginnen!

Na de top van de Passo di Ganda denderen we naar beneden naar Dembro en deze afdaling is ongelofelijk technisch en gevaarlijk. De haarspeldbochten volgen elkaar in hoog tempo op (zie de laatste streetview hieronder) en dus is een foutje snel gemaakt. Stuurvaardigheid en toch ook parcourskennis kunnen hier seconden opleveren. We schrijven een naam zoals Vincenzo Nibali alvast op. Het slingeren naar beneden duurt zo'n vijftien kilometer, een serieuze afstand waar verschillen kunnen worden gemaakt richting de laatste klim.

Die laatste klim is de Colle Aperto, na 234 kilometer koers en met de top op slechts 3,2 kilometer van de finish. Als er hier nog mannen bij elkaar zitten, reken dan maar op een golf van aanvallen. De klim van 1,6 kilometer leent zich er perfect voor, met een gemiddelde van 7,9 procent. Na de top is het of solo volle bak naar de meet, of pokeren en naar elkaar kijken voor een sprintje in de straten van Bergamo. Met zoveel klimwerk zullen de sterksten zonder twijfel overblijven.

Weer Ronde van Lombardije 2021

Het weer in de Ronde van Lombardije is nogal van belang voor de koers. Liggen de wegen en soms technische afdalingen droog of nat? Bij de start om 10.30 uur in Como is het bewolkt en 15 graden, een beeld dat we eigenlijk de hele dag een beetje zien. Herfstig weer, al is er van wind eigenlijk amper sprake. Bovenop de klimmetjes kan het kwik dalen tot net onder de 10 graden, wat het dus fris maakt. Het belangrijkste voor de renners is echter dat het droog blijft, ook op vrijdag. Van natte wegen zal normaliter geen sprake zijn, iets wat de race alleen maar ten goede zal komen. Aan de finish in Bergamo wordt nog steeds bewolking, 15 graden en amper wind voorspeld.

Favorieten Ronde van Lombardije | Grote club uitdagers wil Roglic van troon stoten in prachtkoers

Favorieten Ronde van Lombardije 2021

Wie de Giro dell'Emilia en Milaan-Turijn heeft gezien, kan er niet omheen dat er voor Il Lombardia maar één topfavoriet is. Primoz Roglic vliegt weer zoals zo vaak en dan is er weinig aan te doen. De Sloveen kan rekenen op een sterke ploeg bij Jumbo-Visma en zij zullen de boel moeten controleren. Na de hegemonie van Roglic in de voorbereidingskoersen zal de concurrentie iets moeten verzinnen, dus de druk zal vol op Roglic en z'n ploegmakkers liggen. Tot dusverre slaagde het team met vlag en wimpel voor die verantwoordelijkheid, maar in de Ronde van Lombardije kan het spoken op z'n technische wegen.

Favorieten Ronde van Lombardije | Grote club uitdagers wil Roglic van troon stoten in prachtkoers

Wie achter Roglic een goede indruk maakten in de afgelopen twee weken waren Adam Yates (INEOS) en João Almeida (Deceuninck). Beide konden ze lang mee met Roglic. Yates zette hem bergop zelfs onder druk, Almeida kon in de Giro dell'Emilia lang antwoorden toen de sprint werd ingezet. Toch kwamen ze allebei te kort aan het einde, dus wat gaan ze verzinnen voor zaterdag? Yates moet misschien iets van ver proberen, Almeida kan de kracht van z'n ploeg uitspelen. Met Remco Evenepoel en Julian Alaphilippe staan er bij Deceuninck nog twee kanonnen aan de start. Evenepoel bevestigde zijn hoogvorm met een indrukwekkende solo in de Coppa Bernocchi, achter de naam van Alaphilippe staan vraagtekens. De wereldkampioen was op het WK super, maar is sindsdien ziek geweest.

Kijken we de Giro dell'Emilia en Milaan-Turijn er verder op na, dan kan Israel Start-Up Nation rekenen op Michael Woods. De Canadees is goed, maar is hij goed genoeg? In Lombardije moet je ook een beetje geluk hebben en misschien kan Woods samen met ploegmaat Dan Martin z'n geluk wel gaan zoeken in de aanval. Ook bij Trek-Segafredo staat een knap duo aan de start. Vincenzo Nibali won de Ronde van Sicilië en hij toonde zich ook in de Tre Valli Varesine. Hij krijgt met Bauke Mollema de winnaar van 2019 mee. De Nederlander heeft zoals altijd een prima vorm, maar een uitschieter had hij dit najaar nog niet.

Favorieten Ronde van Lombardije | Grote club uitdagers wil Roglic van troon stoten in prachtkoers

Misschien komt de concurrentie voor Roglic naast Deceuninck wel vanuit UAE Team Emirates. De ploeg maakt indruk in de Italiaanse eendagskoersen deze dagen. Tadej Pogacar werd iedere race beter, hij zat er in Milaan-Turijn al dichtbij. Maar het team heeft meer paarden om op te wedden. Davide Formolo reed een puike wedstrijd in de Tre Valli Varesine en werd tweede, Marc Hirschi toonde zich ook constant in het offensief. Met Diego Ulissi, Brandon McNulty en Rafal Majka krijgen zij nog wat sterke knechten mee. Ook de piepjonge Juan Ayuso doet mee, al verwachten we niet dat hij een leidende positie heeft op zaterdag.

Daarmee zijn we er nog niet, want er staan nog wat interessante klimmers op de lijst, klaar voor een uitschieter. David Gaudu is de troef bij Groupama-FDJ, hij kan op een goede dag met de besten wedijveren. Dat geldt ook voor gekende namen Nairo Quintana (Arkéa) en Romain Bardet (DSM), die zich toonden in respectievelijk Milaan-Turijn en de Ronde van Sicilië. Oude rot Alejandro Valverde won een rit in Sicilië en rijdt een goed najaar, zonder die echte topvorm. Bij EF Education-NIPPO lijkt Sergio Higuita (zesde in Milaan-Turijn) de sterkste man te zijn. Aleksandr Vlasov is zeker niet in slechte doen namens Astana, net als Gaudu's ploegmaat Thibaut Pinot bij Groupama. Allemaal mannen die we in de gaten houden, maar die toch eerst iets zullen moeten verzinnen tegen een tot dusverre ongenaakbare Roglic...

Volgens IDL

Bram: Primoz Roglic
Jannick: Primoz Roglic
Wilbert: Tadej Pogacar
Joëlle: Primoz Roglic
Tom: -
Gerrit: -
Lex: Julian Alaphilippe
Pim: Primoz Roglic
Gabriël: Primoz Roglic

Volgens de lezers

Poll

Wie wint de Ronde van Lombardije 2021?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

[Update] Zaak Van Aert-Nuyens kent vooralsnog geen einde: beide partijen in cassatie

(14 mei 2021) Nick Nuyens is allerminst van plan om de strijdbijl te begraven in de zaak tegen Wout van Aert. De Belgische re...

IDL Kijktip | Van Aert verrast nietsvermoedende kinderen met skills in opa-kostuum

Eentje uit de oude doos, maar dan een heel goede oude doos: de redacteur van dienst zat afgelopen week verveeld op Twitter te...

Programma en uitslagen WK baanwielrennen 2021 | Slotdag met volop Nederlandse kansen

Het EK baanwielrennen mag dan pas net achter de rug zijn, de dames en heren van de baan krijgen niet veel tijd om daarvan te...

Column: Een polonaise voor de Sloveense Van der Poel als perfecte ode aan de wielersport

Nationalisme is een rare eigenschap. Als iemand in hetzelfde land geboren is als jij, schept dat meteen een band. Op vakantie...

Voorbeschouwing Wereldbeker Zonhoven 2021 | 'De Kuil' staat centraal in spectaculaire cross

Na een jaar afwezigheid keren de veldrijders terug in de mythische 'Kuil van Zonhoven', inmiddels één van de traditionele vel...

Voorbeschouwing Ronde van Drenthe vrouwen 2021 | Nederlandse kanshebbers op de VAM-berg!

Terwijl het mannenpeloton alle WorldTour-koersen al achter de rug heeft voor het seizoen 2021, mogen de vrouwen nog eenmaal o...

WK Baanwielrennen: Wild en Pieters, Duitse vrouwen en Hayter vieren feest op dag vier

Dag vier van het WK baanwielrennen werd weer een leuke dag. Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland reden zich door het Sprintto...

Betsema vliegt naar winst in Superprestige-cross Ruddervoorde; Brand kent off-day

Denise Betsema heeft op overtuigende wijze de Superprestige-wedstrijd in Ruddervoorde op haar naam geschreven. De renster van...

Wielrennen op TV 23 oktober 2021 | Weg, cross en WK baan; van alles wat op zaterdag!

Genoeg te zien op zaterdag 23 oktober! Met de Ronde van Drenthe voor vrouwen staat de laatste WorldTour-wedstrijd bij de dame...

Voorbeschouwing Superprestige Ruddervoorde 2021 | Frisse Laurens Sweeck tegen FC Jetlag

We hebben kunnen warmdraaien met wat Ethias-crossen, vervolgens kregen we de eerste Superprestige-cross in Gieten, alvorens d...

Lees meer

Net binnen

Wielrennen op TV 24 oktober 2021 | WK baan gaat eruit met knal, spektakel verwacht in Zonhoven

In het voetbal pronken ze op zondag 24 oktober met een zogenaamde Supersunday en dan is er laat in de avond ook de Formule 1...

Voorbeschouwing Wereldbeker Zonhoven 2021 | 'De Kuil' staat centraal in spectaculaire cross

Na een jaar afwezigheid keren de veldrijders terug in de mythische 'Kuil van Zonhoven', inmiddels één van de traditionele vel...

Voorbeschouwing Ronde van Drenthe mannen 2021 | Groenewegen en Van der Hoorn willen goed afsluiten

Nadat de vrouwen op zaterdag over de kasseien zijn gedokkerd en over de VAM-berg zijn geknald, is het op zondag de beurt aan...

IDL Kijktip | Van Aert verrast nietsvermoedende kinderen met skills in opa-kostuum

Eentje uit de oude doos, maar dan een heel goede oude doos: de redacteur van dienst zat afgelopen week verveeld op Twitter te...

WK Baanwielrennen: Wild en Pieters, Duitse vrouwen en Hayter vieren feest op dag vier

Dag vier van het WK baanwielrennen werd weer een leuke dag. Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland reden zich door het Sprintto...

Lees meer