Fenomenale Evenepoel stormt naar eerste Belgische titel tijdrijden bij de profs Wielrennen
Wielrennen

Fenomenale Evenepoel stormt naar eerste Belgische titel tijdrijden bij de profs

Fenomenale Evenepoel stormt naar eerste Belgische titel tijdrijden bij de profs

Remco Evenepoel heeft het BK tijdrijden in Gavere gewonnen. De renner van Quick Step-Alpha Vinyl reed donderdag in warme omstandigheden overtuigend naar de snelste tijd. Verdedigend kampioen Yves Lampaert eindigde als tweede. Victor Campenaerts ging als derde mee het podium op.

In en rondom Gavere werd donderdag het BK tijdrijden verreden. Het parcours bestond uit drie lokale rondes van 11,6 kilometer, wat de totale afstand op 34,8 kilometer bracht. Onderweg moesten de renners ook de put van Dikkelvenne trotseren, een korte klimmetje vlak voor de finishpassage. Volgens inwoner van Gavere Campenaerts kon je daar gemakkelijk belangrijke seconden verliezen.

Vermeersch zet richttijd, Ghys stapt uit door kramp

De startlijst bestond uit drie blokken, met in het eerste blok profs als Dries Devenyns, Jan Bakelants en Florian Vermeersch. De laatste mocht als een outsider voor het podium worden beschouwd. Devenyns had van de drie de beste tijd aan het eerste tussenpunt. Tijdens de volgende meting en aan de finish werd de coureur van Quick Step echter overvleugeld door Vermeersch van Lotto Soudal. De klassieke renner noteerde een tijd van 42.25.

In het tweede blok was het uitkijken naar Frederik Frison, Laurens De Plus en de piepjonge Cian Uijtdebroeks. De meest opvallende renner van het tweede blok was daarentegen Robby Ghys (Sport Vlaanderen-Baloise). De wegrenner annex baanrenner was bezig met een verdienstelijke tijdrit, maar werd in de tweede ronde geveld door kramp, allicht mede veroorzaakt door de warme omstandigheden. Ghys reed de tweede ronde op een rustig tempo uit, waarna hij de derde ronde begrijpelijk liet schieten.

Van het tweede blok wierp Frison zich op als uitdager van Vermeersch. Waar hij aanvankelijk steeds zo’n vier à vijf seconden trager was dan zijn ploeggenoot, wist hij dat in het slot om te zetten naar een voorsprong. Bij het voorlaatste punt was hij zes seconden sneller dan Vermeersch. Aan de finish was dat met vijf seconden nagenoeg hetzelfde gebleven.

Evenepoel en Lampaert steken boven de rest uit

Het tweede blok werd zodoende afgerond met Frison als leider. Voor de derde en laatste groep renners was 42.20 de te kloppen tijd. Evenepoel vertrok als twee-na-laatste. Hij moest daarmee een tijd zetten, daar zijn voornaamste concurrenten Campenaerts en Lampaert na hem van start gingen.

Evenepoel vertrok sterk en had met een voorsprong van ruim tien seconden de snelste tijd bij het eerste tussenpunt. Campenaerts beet zich alvast stuk op die snelle opening. Hij was acht seconden langzamer. Lampaert was echter net als Evenepoel vlammend vertrokken; hij was zelfs drie seconden sneller dan zijn ploegmaat.

We konden zo spreken over een écht duel, althans afgaande op de eerste tijdsmeting. Evenepoel schroefde het tempo richting de finishpassage namelijk flink op, waarmee hij zijn achterstand van drie seconden alweer had omgezet in een voorsprong van drie seconden. Campenaerts koerste af op een derde tijd en was met een achterstand van zo'n twintig seconden op Evenepoel al kansloos voor de nationale titel.

Het tijdsverlies van Lampaert ten opzichte van Evenepoel bleek het begin van een trend. Bij de derde tijdsmeting liep de laatste namelijk uit naar een voorsprong van elf seconden. Evenepoel hield zijn tempo de hele tijdrit constant en denderde naar zijn eerste Belgische titel bij de elite. In het slot rolde hij nog Thomas De Gendt op, een lot wat een Rune Herregodst net ontliep. Herregodst had zelfs even de sneltste tijd, heel even, want Evenepoel knalde er een paar seconden later ruim onder. Verdedigend kampioen Lampaert eindigde als tweede, het brons was voor Campenaerts.

Uitslag BK tijdrijden 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws