Fenomenale Evenepoel verpulvert concurrentie en boekt zege in openingstijdrit Giro: Roglic geeft 43 seconden toe Wielrennen
Wielrennen

Fenomenale Evenepoel verpulvert concurrentie en boekt zege in openingstijdrit Giro: Roglic geeft 43 seconden toe

Fenomenale Evenepoel verpulvert concurrentie en boekt zege in openingstijdrit Giro: Roglic geeft 43 seconden toe

Remco Evenepoel heeft op ijzersterke wijze de openingstijdrit van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Belg van Soudal-Quick Step legde de 19 kilometer tussen Fossacesia Marina naar Ortona ruim het snelste af. Hij verwees Filippo Ganna en Joao Almeida naar respectievelijk de tweede en derde plaats. Ganna moest 22 seconden toegeven op Evenepoel, Almeida 29. Primoz Roglic werd vijfde, op 43 seconden.

In de weken voorafgaand aan de 1`06e editie van de Ronde van Italië was er al het nodige gezegd en geschreven over de openingstijdrit in de Abruzzen. De route voerde over een oud spoor dat is omgebouwd tot een lang fietspad, nabij de Adriatische Zee. De laatste kilometer van de tijdrit liep omhoog aan 2,8 procent. Op voorhand leek de tijdrit te gaan uitmonden in een tweestrijd tussen thuisrijder Ganna en Evenepoel, waarbij mannen als Geraint Thomas, Jay Vine, Lennard Kämna, Almeida, Stefan Küng, Roglic, Mads Pedersen en Magnus Cort tot bijzonder gevaarlijke uitdagers werden gerekend.

Huys opent het Italiaanse bal, Pedersen werkt goede tijdrit af

Om 13.50 uur had Intermarché-Circus-Wanty-coureur Laurens Huys de noemenswaardige eer om als eerste van het startpodium te rollen, gevolgd door Team Jayco Alula-renner Campbell Stewart, die de Vlaming vlak na het eerste tussenpunt (dat exact halverwege de route was geposteerd) al opslokte. Een strijd om letterlijk als eerste in Ortona te finishen volgde, want Huys haalde niet veel later zijn Nieuw-Zeelandse concurrent weer vrolijk in. Het was allemaal het kostelijke en ietwat ludieke begin van een tijdrit die uiteindelijk zou moeten resulteren in een spectaculaire strijd tussen de tijdrit- en klassementsspecialisten.

En zo geschiedde: de ene na de andere snelste eindtijd aan de finish werd vermorzeld, wat ervoor zorgde dat de hot seat nooit echt lang door dezelfde renner warm gehouden werd. Het was fervent hardrijder Stefan de Bod (EF Education-EasyPost) die als eerste een relatief lange periode de snelste eindtijd behield. Met het luiden van de Italiaanse kerkklokken werd om drie uur ook een speciale periode in de openingstijdrit ingeluid, zijnde die van het starten van de favorieten. Het was de veelzijdige Pedersen die in het tricot van Trek-Segafredo flink doorreed en aan de finish een hele scherpe richttijd neerzette. De sympathieke Deen, die in 2019 wereldkampioen werd, had duidelijk zijn zinnen gezet op het grijpen van de roze trui in één van de volgende sprintersritten (indien mogelijk qua tijdsverschillen).

Verslag loopt verder onder tweet.

Hot seat is een komen en gaan van renners, Almeida stelt goede vorm tentoon

Pedersen kon niet al te lang genieten van zijn snelste tijd, daar hij in een mum van tijd werd overrompeld door Brandon McNulty, die veertien seconden sneller was. De Amerikaan van UAE Team Emirates was nog niet in de hot seat gaan zitten of zijn ploegmakker Jay Vine was weer ietsjes sneller. Het mocht geen verrassing meer heten dat ook Vines tijd verbeterd werd. Dit keer was Tao Geoghegan Hart, die samen met Thomas kopman is bij INEOS Grenadiers, die hem verschalkte. Thomas was niet veel later ook erg goed onderweg, maar stagneerde ietwat op het laatste klimmetje. Het was Almaida die, ondanks zijn alom bekende tijdritcapaciteiten, verraste met de allerbeste tijd. Hij was maar liefst elf (!) seconden sneller dan Hart.

Verslag loopt verder onder tweet.

Evenepoel zet zijn concurrenten direct op fikse achterstand, Roglic valt tegen

Om 16.34 uur werd een spreekwoordelijke 'superperiode' gestart. Om 16.34 uur, 16.35 uur, 16.36 uur en 16.37 uur gingen namelijk respectievelijk Evenepoel, Roglic, Küng en Ganna van start. Evenepoel stelde zijn goede benen tentoon, daar hij bij het eerste punt de toen snelste tijd van Thomas met maar liefst twintig seconden verpulverde (met een gemiddelde van 58 kilometer per uur). Roglic kwam bij het tussenpunt bij lange na niet in de buurt van Evenepoel. De sympathieke Sloveen moest zelfs bijna een halve minuut toegeven op 'de Kannibaal van Schepdaal'. Dat gold ook voor Küng. Ook superspecialist Ganna moest tien seconden toegeven op een fenomenale Evenepoel.

Evenepoel kwam als eerste van de favorieten over de meet en was 29 seconden sneller dan Almeida. Zijn 'concurrenten' konden niet tippen aan de bizarre eindtijd van de Vlaming, die de wielerkoorts in Vlaanderen alleen maar verhoogd zal hebben. Roglic gaf 43 tellen toe op Evenepoel, evenals Küng. Ganna kwam binnen op 22 seconden van Evenepoel. Dit resulteerde in een podium dat bestond uit Evenepoel, Ganna en Almeida.

Uitslag openingstijdrit Giro d'Italia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier de openingstijdrit van de Giro d'Italia 2023 terug in ons liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws