Fortunato kraait victorie in tweede etappe Ronde van Asturië; Italiaan grijpt ook de leiderstrui Wielrennen
Wielrennen

Fortunato kraait victorie in tweede etappe Ronde van Asturië; Italiaan grijpt ook de leiderstrui

Fortunato kraait victorie in tweede etappe Ronde van Asturië; Italiaan grijpt ook de leiderstrui

Lorenzo Fortunato heeft de tweede etappe in de Ronde van Asturië op zijn naam geschreven. Op de slotklim reed hij met een splijtende demarrage weg bij de concurrenten, die hem pas na de finish weer terugzagen. De Italiaan van EOLO-Kometa sloeg een heuse dubbelslag, daar hij ook de leiderstrui overneemt van Damien Howson.

Daags na de overwinning van Howson in de listige openingsetappe, stond er andermaal een bergetappe op het programma van de driedaagse Spaanse rittenkoers. De 182 kilometer lange tweede etappe kende Candás en Cangas del Narcea als respectievelijk start- en finishplaats. Het venijn van de rit zat hem duidelijk in de staart, daar in de laatste vijftig kilometer zowel de klim naar Vallado (3,7 kilometer a 9,9 procent) als de Alto del Acebo (7,6 kilometer a 8,5 procent) bedwongen moest worden. Na de top van die laatstgenoemde col moesten er nog ongeveer negentien dalende kilometers afgewerkt worden.

Een negental koos al vroeg in de etappe het ruime sop en kreeg de spreekwoordelijke zegen van het peloton. De ontsnapten kregen maximaal zes minuten cadeau van het peloton, dat werd gecontroleerd door de ploeg van klassementsleider Howson, Q36.5 Pro Cycling Team.

Fortunato laat op Alto del Acebo zien dat hij klaar is voor de Giro d'Italia

Op de stijgende weg richting Vallado werd het zowel de kopgroep als het peloton langzaam maar zeker steeds verder uitgedund. Met nog dertig kilometer te gaan en enkel de Alto del Acebo nog voor de boeg, bestond de tête de la course nog uit drie renners en het achtervolgende peloton nog uit zo'n dertig coureurs. De voorsprong van het leidende drietal bedroeg aan de voet van de laatste klim ongeveer anderhalve minuut.

De Alto del Acebo leek op voorhand de rol van scherprechter te gaan vervullen en die rol maakte de loeizware beklimming meer dan waar. Halverwege de col waren er nog slechts vijf renners over in het peloton, onder wie klassementsleider Howson. Met nog een paar kilometer klimmen te gaan vond berggeit Fortunato, winnaar van een rit in de Giro d'Italia van 2021 (de etappe naar de Monte Zoncolan), het wel welletjes. De Italiaan van EOLO-Kometa ging er met een vinnige demarrage vandoor en racete in een mum van tijd een gigantische voorsprong bijeen. Met bijna een minuut voorsprong op Howson en co kwam de pocketklimmer als eerste boven, waarna hij alleen nog de afdaling foutloos moest afleggen. Daar slaagde de poulain van Alberto Contador glansrijk in, waardoor hij zich de winnaar van de tweede etappe mocht noemen.

Uitslag etappe 2 Ronde van Asturië 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws