Franse toppers vissen achter het net in Boucles de la Mayenne: Lazkano slaat straffe dubbelslag Wielrennen
Wielrennen

Franse toppers vissen achter het net in Boucles de la Mayenne: Lazkano slaat straffe dubbelslag

Franse toppers vissen achter het net in Boucles de la Mayenne: Lazkano slaat straffe dubbelslag

Oier Lazkano heeft op zeer knappe wijze de eerste etappe van de Boucles de la Mayenne gewonnen. De hardrijder van Movistar kwam solo over de finish, nadat hij zijn medevluchters uit het wiel knalde in de finale. Lazkano nam de leiderstrui over van Ivo Oliveira.

In Frankrijk maken ze er een klassiekertje van om kleinere wedstrijden tegelijkertijd te laten finishen met grote wedstrijden. Voor deze etappe van Boucles de la Mayenne was dat niet anders, daar deze ongeveer dezelfde eindtijd kende als de koninginnenrit van de Giro d'Italia.

Punchers schudden koers een beetje op

Vijf renners leken in ieder geval zo vroeg mogelijk van start te willen gaan, om op die manier nog maar wat mee te kunnen pikken van de Italiaanse ronde: Barnabas Péak (Human Powered Health), Jacob Hindsgaul (Uno-X), Mael Guégan (Nantes Atlantique), Thomas Devaeux (Auber) en Celéstin Guillon (Roubaix) waren de namen die de eerste uren mochten kleuren.

Op de eerste heuvel kwam er al een tegenaanval van enkele stevige coureurs die deze Boucles de la Mayenne betwisten: Axel Zingle (Cofidis), Benoit Cosnefroy (AG2R Citroën), Ivo Oliveira (UAE-Team Emirates) en Ewen Coustiou (Arkéa Samsic) namen met de klap zo'n vijftig seconden op de rest van de grote groep, die toch vrij verbouwereerd achterbleef door de vroege aanval van deze mannen.

Dit lieten de andere coureurs echter niet zomaar gebeuren en enkele ploegen sloegen de handen ineen om dit gevaarlijke viertal weer bij de lurven te grijpen. Nadien keerde de rust weer even terug in het peloton, totdat een renner van AG2R de koers weer in gang zette. Een groepje van zo'n zeven renners scheidde zich af van het peloton, dat dit groepje echter ook snel tot de orde riep.

Oersterke Lazkano legt medevluchters en het peloton zijn wil op

In het peloton had Groupama-FDJ de controle. De ploeg aasde op een massasprint met Démare, die nog altijd niet gewonnen had dit jaar. Het terughalen van de vluchters was echter een grote opgave. De groep had met nog 25 kilometer te gaan een voorsprong van bijna drie minuten. Met name Lazkano hield het tempo er vooraan goed in.

Het zorgde voor nervositeit bij AG2R Citroën, Groupama en Cofidis. De Franse ploegen begonnen de achtervolging eindelijk serieus te nemen, maar mogelijk was het te laat. Intussen trok Lazkano vooraan alle registers open op een hellend stuk. Eén voor één beten de vier andere vluchters de tanden stuk op het snoeiharde tempo van de Movistar-renner.

Lazkano brak ook de achtervolging in het peloton, dat op zes kilometer van de finish nog altijd tegen een achterstand van 1.40 minuut aankeek. Ze gaven zich gewonnen, waarna de oersterke Lazkano naast de ritzege ook de leiderstrui na afloop in ontvangst mocht nemen. Het was de derde profzege voor Lazkano, die eerder dit seizoen verrassend tweede werd in Dwars door Vlaanderen.

Uitslag etappe 1 Boucles de la Mayenne 2023 

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news