Ganna blaast iedereen naar huis in openingstijdrit Giro, Evenepoel zevende Wielrennen
Wielrennen

Ganna blaast iedereen naar huis in openingstijdrit Giro, Evenepoel zevende

Ganna blaast iedereen naar huis in openingstijdrit Giro, Evenepoel zevende

Filippo Ganna heeft zijn slag geslagen in de openingstijdrit van de Giro d'Italia. De Italiaan van INEOS Grenadiers vermorzelde de tegenstand met een toptijd van maar liefst 8 minuten en 48 seconden. Jumbo-Visma's Edoardo Affini werd tweede, Remco Evenepoel zevende.

Filippo Tagliani was klokslag 14.00 uur de gelukkige die de 104e Giro d’Italia mocht beginnen, gevolgd door een Nederlander en Belg. David Dekker zette als eerste een échte richttijd neer, maar werd binnen één minuut verschalkt door Victor Campenaerts.

Rentree Groenewegen, Vlasov imponeert

Van het eerste blokje renners was het echter Jonathan Castroviejo die als beste uit de bus kwam. Luis León Sánchez was een potentiële man om zijn landgenoot voor te blijven, maar de Spanjaard reed lek en moest zodoende zijn weg vervolgen op een gewone fiets. Dylan Groenewegen deed het ondertussen rustig aan bij zijn rentree.

Na verloop van tijd was het Mathias Brändle die als eerste onder de tijd van Castroviejo dook, terwijl klassementsman Aleksandr Vlasov en puncher Gianni Moscon zich in zijn zog nestelde. Pello Bilbao en Vincenzo Nibali deden het ietsjes minder.

Jumbo-Visma spot met tijdritwetten, Cavagna valt tegen

Het was Tobias Foss van Jumbo-Visma die de monden open liet gaan met zijn performance: de Noor snoepte maar liefst tien seconden van de tijd van Brändle af. Topfavoriet Rémi Cavagna beet tien minuten later meer dan zijn tanden stuk op die tijd, de Fransman moest vijf seconden toegeven, een eeuwigheid op dit parcours.

Foss zat koud op zijn hot seat of zijn tijd werd alweer verbroken, nota bene door een ploeggenoot: Edoardo Affini dook er in zijn thuisland nog maar eens drie secondes onder op de kekke Cervélo-fiets. De Jumboys waren in orde, zoveel was duidelijk.

De volgende man van Jumbo-Visma, Jos van Emden, reed al even goed. De Nederlandse kampioen klokte uiteindelijk af in 9.05, goed voor plek vier op dat moment. Klassementsrenners als Pavel Sivakov, Hugh Carthy deden het ondertussen redelijk voor hun doen.

Yates en Bernal geven elkaar geen ruimte

Vervolgens was het de beurt aan enkele van de klassementsmannnen, die grotendeels in hetzelfde blok hun tijdrit afwerkten. Almeida was de eerste met een knappe derde plek, terwijl Simon Yates en Egan Bernal in elkaars buurt bleven. Emanuel Buchmann, Jai Hindley en Daniel Martin gaven wel wat tijd prijs.

Voor de dagzege was de volgende man van betekenis Alberto Bettiol, maar ook de Toscaan kon niet tippen aan de tijd van zijn landgenoot Affini. Ondertussen stonden er andere kleppers klaar: Remco Evenepoel en Filippo Ganna kwamen na elkaar, twee van dé topfavorieten.

Evenepoel in orde, Ganna bepaalt de rangorde

Evenepoel kwam als eerste van die twee langs tussenpunt één, waar hij de vierde plek liet noteren. Ganna zette niet veel later schijnbaar dé tijd neer, door maar liefst twee seconden onder Affini te duiken. Impressionante!

Maar, dan moest de andere helft van de tijdrit nog afgewerkt worden uiteraard. Aan de finish bleef voor Evenepoel een zesde plek over, negen seconden achter Affini. Vervolgens was het aan Ganna, die de tijd van Affini vermorzelde met maar liefst tien seconden. Wat een turbo-tijd, bijna de snelste Giro-tijdrit ooit, abnormaal!

Uitslag etappe 1 Giro d’Italia 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws