'GC Kuss' verbaasde ook trainer Heijboer: 'Sepp kwam in een heel bijzondere flow terecht' Wielrennen
Wielrennen

'GC Kuss' verbaasde ook trainer Heijboer: 'Sepp kwam in een heel bijzondere flow terecht'

'GC Kuss' verbaasde ook trainer Heijboer: 'Sepp kwam in een heel bijzondere flow terecht'

Mathieu Heijboer is als Head of Performance van Jumbo-Visma dag in, dag uit bezig met tijdrijden, maar merkt dat andere ploegen de kloof met de Nederlandse formatie aan het dichten zijn. Toch kwamen twee van de meest bijzondere chrono's van dit jaar uit de koker van de Nederlandse ploeg: Jonas Vingegaard uit de Tour en zeker ook Sepp Kuss in de Vuelta. In gesprek met deze site blikte hij terug op de bijzondere prestatie van zijn Amerikaanse poulain.

Heijboer doet bij Jumbo-Visma dienst als trainer van Kuss en was ook verbaasd over de tijdrit die de Amerikaan als leider van de Vuelta op de mat legde. ‘Hij is in een flow beland en hij reed overal supergoed. Hij zat ook elke keer in de eerste waaier, dat is natuurlijk ook niet iets wat we van Sepp kennen. Hij is gewoon in een heel bijzondere flow terechtgekomen. Qua vermogen reed hij daar ook echt zijn beste tijdrit die ik gezien heb', vertelde de immer vriendelijke performancemanager van Jumbo-Visma na afloop van het door Joshua Tarling gewonnen EK tijdrijden aan In de Leiderstrui.

Dat Kuss in staat was om de Vuelta te winnen, was geen twijfelpunt voor Heijboer. Toch geeft ook hij toe dat het vooral een situatie was die gaandeweg de Ronde van Spanje ontstond. ‘In het verleden hebben we heel hard aan de klassementen gewerkt met Sepp, maar nu hebben we dat juist weer losgelaten. Vanuit die ontspanning presteert hij beter dan wanneer je er echt druk op legt. Dan kan dit gebeuren, maar dat had ik ook niet verwacht', aldus de eerlijke coach van Kuss.

sepp kuss

Heijboer: 'Kuss heeft nu zijn optimale situatie gevonden'

Heijboer denkt niet dat we Kuss nu de komende jaren voor elke grote ronde neer moeten pennen als klassementsrenner. ‘Het is ook de vraag of je dat allemaal moet willen: met hem hebben we één of twee jaar geprobeerd om specifiek voor een klassement te gaan, met alles wat daarbij komt kijken. Dat hebben we heel serieus aangepakt, maar dat was niet de manier waarop het voor hem goed ging', geeft hij ruiterlijk toe.

'Met hem moeten we doorgaan op de manier waarop het nu goed gaat en dan komen er in de toekomst nog momenten waarop hij vanuit een bepaalde situatie heel mooie uitslagen kan rijden', aldus Heijboer, die aanstipt dat de hele 'GC Kuss'-heisa misschien ook nog wel eens wat overtrokken was. 'Vergeet ook niet dat hij al vierde werd in de UAE Tour en zonder valpartij top tien reed in de Tour.’

Al bij al komt Heijboer tot de conclusie dat de buitenwereld en ook Jumbo-Visma zelf niet al té veel van de altijd vrolijke Kuss moet verwachten. ‘Het is heel makkelijk. Hij heeft nu zijn optimale situatie gevonden waaruit hij goed presteert. Dat gaat niet gepaard met elke koers die topuitslagen, maar wel elke koers een goed niveau. Daar heeft hij heel veel plezier in, zowel op trainingen als in wedstrijden. Dan komen er ook goede uitslagen bij, als hij er op de belangrijke kernmomenten altijd blij is.'

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws