Nieuwe topspurter Jonathan Milan blij met 'tof plan' bij Lidl-Trek: 'Verbaasd over mijn niveau in de Giro' Wielrennen
Wielrennen

Nieuwe topspurter Jonathan Milan blij met 'tof plan' bij Lidl-Trek: 'Verbaasd over mijn niveau in de Giro'

Nieuwe topspurter Jonathan Milan blij met 'tof plan' bij Lidl-Trek: 'Verbaasd over mijn niveau in de Giro'

Na drie jaar in het tricot van Bahrain Victorious te hebben gefietst verkast Jonathan Milan volgend seizoen naar Lidl-Trek, de Amerikaanse WorldTour-brigade die wat betreft transfers flink aan de weg timmert. In de Leiderstrui sprak begin september met Milan, die aangeeft met grote tevredenheid terug te kijken op 2023.

De nu 22-jarige Milan, die in 2019 en 2020 op het Continentale niveau voor Cycling Team Friuli koerste, werkte in 2021 al flink wat wedstrijden tussen de grote jongens af. Destijds behaalde hij nog niet per se topresultaten, maar daar kwam in 2022 verandering in. De Italiaan snelde in het eerste semester naar een aantal mooie ereplaatsen. Het was echter in de tweede helft van vorig kalenderjaar dat hij écht opzien baarde, met onder meer twee derde plaatsen in de Ronde van Polen en een tweede stek in de eerste rit in lijn van de Deutschland Tour. In de CRO Race, een 2.1-wedstrijd in Kroatië, wist hij zelfs de eerste twee ritten bij te schrijven op zijn palmares. In 2023 zette hij de stijgende lijn vrolijk voort, daar hij in de tweede etappe van de Saudi Tour naar de zege wist te sprinten. Hij versloeg er mannen als Dylan Groenewegen en Cees Bol.

Milan was oververmoeid na Giro d'Italia

In de Giro d'Italia vergaarde Milan pas echt veel (media-)aandacht, daar hij op uiterst overtuigende wijze de eerste sprintersmogelijkheid naar zich toetrok en daarbij toppers als Kaden Groves, Pascal Ackermann en Fernando Gaviria achter zich liet. Ook in het vervolg van de Ronde van Italië was de boomlange youngster regelmatig bij de pinken, met meerdere topvijfnoteringen als gevolg. 'Als ik terugdenk aan afgelopen seizoen, word ik best wel vrolijk', steekt de coureur uit Tolmezzo vlak voor de start van de Bretagne Classic - Ouest-France van wal. 'Ik had natuurlijk wel graag een paar Giro-ereplaatsen omgezet in overwinningen. Maar al met al mag ik zeker niet klagen, vooral omdat ik er gelijk vanaf het begin van het seizoen al stond', doelt hij op zijn zege in het Midden-Oosten.

Lees verder onder de foto!

Nieuwe topspurter Jonathan Milan blij met 'tof plan' bij Lidl-Trek: 'Verbaasd over mijn niveau in de Giro'
In de Saudi Tour verslaat Milan sterkhouders als Groenewegen en Bol

'In de Giro was ik eigenlijk verbaasd over mijn eigen niveau', vervolgt hij zijn relaas over zijn debuut in een grote ronde. 'Ik ging er in eerste instantie naartoe om het team te helpen. En daar was ik ook voor de volle honderd procent voor gemotiveerd. Uiteindelijk kreeg ik dus al vrij snel de mogelijkheid om voor eigen succes te gaan. Die kans greep ik natuurlijk met beide handen aan. En met succes dus, wat simpelweg fantastisch was', stelt de goedlachse hardrijder. 'Tijdens de rest van de Giro bekeek ik gewoon dag voor dag wat er zou kunnen gebeuren. Het viel me al snel op dat mijn ploeggenoten bereid waren om zich het schompes te werken voor mij. Ik moet hen dus ook zeer zeker bedanken in dat kader', toont hij zich sympathiek.

Naar eigen zeggen was Milan, van wie bekend is dat hij een fervent baanwielrenner is, na de drieweekse rittenkoers door 'de laars' enorm moe. 'Ik koos ervoor om een tiendaagse rustperiode in te lassen. Maar na die tien dagen was ik nog steeds oververmoeid!', kan hij er inmiddels om grinniken. 'Toen heb ik maar besloten om nog wat langer uit te rusten. Vervolgens ben ik me langzaam maar zeker gaan voorbereiden op het WK baanwielrennen. Dat was ook wel een belangrijk doel voor me. Ik ging erheen met de ambitie om de regenboogtrui te winnen. Jammer genoeg is dat niet gelukt', aldus de winnaar van het puntenklassement in de Giro, die op de 'Sir Chris Hoy Velodrome' te Glasgow genoegen moest nemen met een bronzen plak op de individuele achtervolging.

Volgens Milan is er bij Lidl-Trek 'een tof plan' voor hem uitgestippeld

Aan het begin van dit kalenderjaar, niet lang na de Saudi Tour trok de Zuid-Europeaan richting het EK baanwielrennen, dat werd georganiseerd in Zwitserland. Aldaar wist hij - in tegenstelling tot het in augustus georganiseerde WK - wél een gouden medaille mee naar huis te nemen. 'Dat Europees Kampioenschap ging me heel goed af. We pakten met de Italiaanse selectie de gouden medaille op de Ploegenachtervolging en ook op een individueel nummer heb ik een gouden plak in de wacht gesleept, namelijk op de individuele achtervolging.'

Lees verder onder de foto!

Nieuwe topspurter Jonathan Milan blij met 'tof plan' bij Lidl-Trek: 'Verbaasd over mijn niveau in de Giro'
Milan pakt op het EK baanwielrennen de gouden plak op de individuele achtervolging

Het seizoen van Milan zit er nog niet helemaal op. Op donderdag 21 september staat hij namens de 'Azzuri' immers aan het vertrek van de Mixed Team Relay op het EK wielrennen, dat dit jaar in Drenthe wordt georganiseerd. Ook betwist de vriendelijke reus nog de CRO Race, gevolgd door de Gree-Tour of Guangxi (een Chinese rittenkoers). 'Hopelijk kan ik in mijn laatste weken bij de ploeg nog wat mooie dingen laten zien. En daarna is het tijd voor een welverdiende vakantie', stelt hij met een grote glimlach.

Over zijn aanstaande periode bij Lidl-Trek kan en wil Milan nog niet al te veel kwijt. 'Ik wil mezelf op verschillende vlakken gaan verbeteren, dat is iets wat zeker is', geeft hij deze website mee. 'Het is een mooie stap in mijn carrière. Lidl-Trek is een fijne en interessante ploeg. Voor mij persoonlijk hebben ze een tof plan uitgestippeld, dus ik heb er wel zin in.'

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws