Gebrek aan tegenstand doet Pogacar al denken aan de Tour: 'Kijk uit naar juli met Jonas, Remco en Primoz' Wielrennen
Wielrennen

Gebrek aan tegenstand doet Pogacar al denken aan de Tour: 'Kijk uit naar juli met Jonas, Remco en Primoz'

Gebrek aan tegenstand doet Pogacar al denken aan de Tour: 'Kijk uit naar juli met Jonas, Remco en Primoz'

Tadej Pogacar is deze Giro d'Italia een klasse apart, zo bleek zondag ook in de koninginnenrit naar Livigno. De drager van de roze trui sprong op 14 kilometer van de finish weg bij zijn concurrenten om daarna een gat van meerdere minuten naar de laatste vluchter, Nairo Quintana, dicht te rijden. Vervolgens ontdeed Pogacar zich van de Colombiaan en boekte hij alweer zijn vierde ritzege.

'Vandaag was één van de mooiste etappes van mijn carrière, een hele mooie route', trapt Pogacar het flashinterview af. 'De ploeg heeft supergoed werk verricht. We waren al sinds december met deze etappe bezig. Ik ben heel blij dat we de rit konden controleren. De ontsnapping was namelijk ijzersterk. Ik gaf vervolgens alles in de laatste tien of vijftien kilometer. Ik ben gewoon superblij dat ik de koninginnenrit in Livigno kan winnen; één van mijn favoriete plaatsen in Italië', jubelt het uithangbord van UAE Team Emirates.

Pogacar trok op veertien kilometer van de finish ten aanval. 'Ik sprak met Rafal (Majka, red.) en de ploegleiding over hoe de wind stond en over de ontsnapping. We moesten slim zijn. We konden ze namelijk niet te veel voorsprong geven. Op de slotklim deed Rafal het geweldig door op het moment dat we wind mee hadden te versnellen, waardoor iedereen in het wiel aan het afzien was. Ik ging daarna vol aan, pakte een gat en hield het vol tot de top', vat de winnaar de slotfase bondig samen.

Pogacar haalde in de laatste kilometers Quintana bij. De laatste won de Giro in 2014, en dat kon Pogacar zich goed herinneren. 'Ik zag destijds op de tv hoe Quintana en Froome elkaar aanvielen, maar telkens vlak voor de finish. Ik was toen heel boos op Quintana, omdat hij niet van ver durfde aan te vallen. Vandaag deed hij het echter supergoed met een waanzinnige rit. Ook Steinhauser, vandaag derde, reed briljant. Een paar eervolle vermeldingen', looft Pogacar de inspanningen van zijn twee collega's.

Lees verder onder de foto.

tadej pogacar

Pogacar haalt herinneringen op en wil eindzege niet 'jinxen'

Pogacar liet al weten graag in Livigno te komen, in de persconferentie ging hij daar uitgebreider op in. 'De eerste keer hier in Livigno was als junior toen ik op trainingskamp was in Sankt Moritz met de nationale ploeg. We kwamen hier met een vrijwel kapot busje om te tanken. De benzine was hier namelijk goedkoper. Dat was de eerste keer. Daarna ben ik denk ik wel elk jaar hier weer teruggekeerd. Ik heb mooie herinneringen van Livigno en het is prachtig dat ik hier nu de koninginnenrit win. Ik had hier mijn eerste date met met verloofde Urska (Zigart, red.). Dat was het mooiste moment van mijn leven.'

Met een immense voorsprong van 6.41 minuten op Geraint Thomas kan je zeggen dat Pogacar de eindzege al binnen heeft, maar daar wil de renner met nog een loodzware week voor de boeg niets van weten. 'Je moet het niet jinxen', reageert de rozetruidrager op een journalist. 'Er zijn nog zes etappes te gaan. Een grote voorsprong is mooi, maar laten we het dag per dag bekijken. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren. Het team is uitstekend bezig. Dus laten we het roze naar Rome proberen te brengen.'

Desgevraagd komt Pogacar nog even terug op de finale, waarin het toch wel even krap leek te worden om de vluchters in te rekenen. 'Toen ik de voorsprong van Steinhauser hoorde, dacht ik even: laat ik mij maar richten om het verschil met de concurrenten uit te bouwen. Maar vanaf het moment dat Rafal versnelde, kende ik de weg goed. Ik wist ook dat er rugwind stond, wat in mijn voordeel was. Steinhauser zakte daarna wat weg en Quintana ging eroverheen. Dat ik de etappe nog won, is ongelooflijk. Als het niet was gelukt, was ik echter ook tevreden geweest.'

Lees verder onder de foto.

Gebrek aan tegenstand doet Pogacar al denken aan de Tour: 'Kijk uit naar juli met Jonas, Remco en Primoz'
Kampioenen onder elkaar: Tadej Pogacar en Vincenzo Nibali

Pogacar met gedachten al bij Tourconcurrenten

Van de klassementsrenners was Daniel Felipe Martínez de enige die Pogacar probeerde te volgen, maar die inspanning moest de kopman van BORA-hansgrohe al snel bekopen. Van serieuze concurrentie is voor Pogacar in deze Giro dus geen sprake, maar die verwacht hij wel in juli. 'Die concurrentie komt eraan', blikt Pogacar alvast voorzichtig vooruit naar de Tour de France. 'Ik kijk heel erg uit naar juli om het tegen Jonas, Remco en Primoz (Vingegaard, Evenepoel en Roglic, red.) op te nemen. Eerst hier nog de laatste week overleven en dat gaat het vizier op juli', aldus Pogacar.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news