Geen oneerlijke (en vervuilende) helikoptertransfers meer voor Giro d'Italia-toppers na ingrijpen UCI Wielrennen
Wielrennen

Geen oneerlijke (en vervuilende) helikoptertransfers meer voor Giro d'Italia-toppers na ingrijpen UCI

Geen oneerlijke (en vervuilende) helikoptertransfers meer voor Giro d'Italia-toppers na ingrijpen UCI

De UCI heeft het gebruik van helikopters om renners na een etappe sneller te vervoeren, verboden. De wielerbond zat eind juli bij elkaar in Glasgow, waar vanaf 3 augustus het Super WK wordt gehouden. In die meetings werden meerdere zaken besproken en besloten.

Naast dat er vanaf 2025 een pro-continentale ProTour voor vrouwen wordt gestart (een jaar eerder dan gepland), gaat de UCI ook inzetten op meer gelijkheid en een veiligere en eerlijkere wielersport. Eén passage in het uitgebreide persbericht gaat hierbij over het gebruik van helikopters tijdens de afgelopen Giro d'Italia. De toppers uit het klassement werden vanaf een col naar beneden gevlogen, om zo de transfer naar het hotel flink te verkorten.

De UCI heeft dat nu verboden. 'De UCI veroordeelt het gebruik van helikopters bij het vervoeren van renners. Deze manier van transfers voldoet niet aan onze waarden als het gaat om sportiviteit en de ecologische voetprint van UCI-evenementen op de kalender. De regels van de organisatie bevatte geen specifieke bepaling over het gebruik van helikopters bij het vervoeren van renners. Om deze tekortkoming te verhelpen en de negatieve effecten te bestreden, heeft de UCI besloten om deze bepaling toe te voegen aan de reglementen.'

Evenepoel en Thomas waren snel beneden in Giro

Tijdens de Giro konden lang niet alle renners per helikopter naar beneden, vaak ging het alleen om de grote ploegen die hier geld voor wilden betalen. Onder meer INEOS Grenadiers (Geraint Thomas) en Soudal-Quick Step (Remco Evenepoel) waren op die manier snel beneden. 'Met deze maatregel zorgen we ervoor dat alle teams op een gelijke manier behandeld worden.'

2 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws