Gerben Karstens (80) overleden: kleurrijk karakter won 21 ritten in grote rondes Wielrennen
Wielrennen

Gerben Karstens is op tachtigjarige leeftijd overleden, zo meldt de NOS. De Nederlandse oud-wielrenner won in zijn loopbaan stond bekend om zijn aanvalslust, en won onder anderen 21 ritten in grote rondes. Een aantal weken geleden kreeg hij een herseninfarct, waar hij niet meer van is hersteld.

Karstens was een kleurrijk figuur in het peloton. Hij had in zijn leven te maken met psychische problemen, maar op de fiets was hij van jongs af aan al indrukwekkend. Op 22-jarige leeftijd werd hij in 1964 Olympisch kampioen door de 100 kilometer ploegentijdrit te winnen in Tokyo. Daardoor staat Karstens samen met ploeggenoten Eef Dolman, Jan Pieterse en Bart Zoet in de geschiedenisboeken als de eerste Olympische medaillewinnaar van Nederland bij het wielrennen. Verder won hij zes etappes in de Tour de France, waaronder de slotetappe op de Champs-Elysees.

De oud-renner van onder anderen TI-Raleigh won in totaal 21 etappes in de grote rondes, waaronder veertien in de Ronde van Spanje. Ook won hij Parijs-Tours. Een hele reeks ereplaatsen in de grootste koersen staan op zijn palmares, waaronder tweede plaatsen in Milaan-San Remo, de Amstel Gold Race en de Ronde van Lombardije. Overigens kwam hij in 1969 als eerste over de streep in 'de koers van de vallende bladeren', maar werd hij later uit de uitslag geschrapt in verband met doping.