Pogacar bekroont seizoen met zege in Ronde van Lombardije na prachtig duel met Mas Wielrennen
Wielrennen

Pogacar bekroont seizoen met zege in Ronde van Lombardije na prachtig duel met Mas

Pogacar bekroont seizoen met zege in Ronde van Lombardije na prachtig duel met Mas

Tadej Pogacar heeft met de Ronde van Lombardije het laatste Monument van het seizoen gewonnen. Na een prachtige strijd tussen de Sloveen en Enric Mas kregen we een sprint-a-deux, waarin Pogacar duidelijk de snelste was en zo zijn zestiende zege van het seizoen pakte.

Het einde van het seizoen nadert en dan staat er traditioneel nog één Monument op het programma: de Ronde van Lombardije. Het werd meteen ook de eerste koers sinds de Tour de France waar zowel Jonas Vingegaard als Pogacar aan de start stonden. De nummer één en twee van afgelopen Tour werden dan ook gezien als de twee topfavorieten voor de 'koers van de vallende bladeren'.

Onder een aangenaam herfstzonnetje werd er omstreeks 10.00 uur gestart in Bergamo. In twee schuifjes reden er tien vluchters weg, met daarbij Aurélien Paret-Peintre, Lawson Craddock en Kenny Elissonde als bekendste namen. In het peloton waren het Jumbo-Visma, Movistar en UAE Team Emirates die de boel controleerden. Veel voorsprong kregen de vluchters dan ook niet.

Vluchters halen Madonna del Ghisallo niet

Het was dan wachten op de Madonna del Ghisallo, een klim in twee trappen die de veertien procent aantikt. Het naderen van deze klim zorgde voor een tempoversnelling in het peloton, wat tot gevolg had dat de tien leiders nog voor de voet gegrepen werden door het peloton. Jumbo-Visma nam vervolgens op de Ghisallo het initiatief. Voor heel wat renners lag het tempo te hoog, onder andere wereldkampioen tijdrijden Tobias Foss, die te maken had met ziektekiemen, moest eraf door het werk van ploegmaat Chris Harper.

Het tempo van de Australiër van Jumbo-Visma lag enorm hoog en ook voor onder andere Mohoric en Bettiol ging het het snel. Het peloton werd uitgedund tot zo'n zestig renners. In het tweede deel van de beklimming namen de mannen van Pogacar over. João Almeida legde een snoeihard tempo op, Julian Alaphilippe toonde al een eerste moment van zwakte.

UAE neemt koers in handen in functie van Pogacar

In het tussenstuk tussen de Madonna del Ghisallo en de San Fermo della Battaglia koos UAE Team Emirates ervoor de koers te controleren. Almeida en Marc Hirschi zorgden ervoor dat niemand ook maar aan anticiperen dacht. Door de snelheid in de afdaling richting de voet van de San Fermo trokken we met slechts een 35-tal renners de laatste dertig kilometer in. Vingegaard zat al snel geïsoleerd op de San Fermo, Pogacar daarentegen had nog vier mannetjes in steun. Veel gebeurde er echter niet op die klim.

Met de Civiglio kwam er al snel een nieuwe kans op actie aan. Op de eerste oplopende stroken maakte Matteo Fabbro het tempo in functie van Sergio Higuita. Het betekende het einde van de ambities van Alaphilippe en Vincenzo Nibali, die in de laatste koers van zijn carrière geen hoofdrol meer kon spelen. Ook voor Dani Martinez ging het te snel toen Davide Formolo met Pogacar in het wiel versnelde. De Sloveen nam vrijwel meteen over en haalde verschroeiend uit. Mas was de enige die kon volgen, ook Vingegaard moest passen. Doordat de twee naar elkaar keken kon Landa komen aansluiten.

Landa komt aansluiten bij duo Pogacar-Mas

Mas kreeg in de Giro dell'Emilia door Pogacar uit het wiel te rijden een hele hoop zelfvertrouwen bij en wilde zijn stunt van afgelopen zaterdag gladjes overdoen. De Spanjaard viel aan maar werd direct gecounterd door Pogacar. Ze kregen elkaar er echter niet af en zo kon Landa voor de tweede keer terug komen aansluiten. De groep met onder andere Bauke Mollema, Vingegaard, Carlos Rodríguez en Adam Yates volgde al snel op veertig seconden. Dat Higuita en Rodríguez op een vlak stuk konden wegrijden toonde aan dat de samenwerking in de achtervolgende groep allesbehalve optimaal was.

Wilden Mas of Landa Pogacar nog iets doen, moest het op de San Fermo gebeuren. De Sloveen controleerde alles en iedereen vanop de kop. Een aanval van Mas beantwoordde hij tot twee keer toe met gemak, maar zelf Mas lossen lukte Pogacar niet. Er zou gesprint worden voor de zege en daarin haalde Pogacar het met gemak van Mas. Landa mocht als derde mee op het podium, Mollema werd nog knap zevende.

Uitslag Ronde van Lombardije 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws