Getergd Jumbo-Visma loodst Kooij met perfecte lead-out naar ritwinst en eindzege ZLM Tour Wielrennen
Wielrennen

Getergd Jumbo-Visma loodst Kooij met perfecte lead-out naar ritwinst en eindzege ZLM Tour

Getergd Jumbo-Visma loodst Kooij met perfecte lead-out naar ritwinst en eindzege ZLM Tour

Olav Kooij heeft de vierde en laatste etappe in de ZLM Tour gewonnen. De jonge Nederlander droeg de leiderstrui al enkele dagen, maar een etappezege miste nog. Die kwam er zondag alsnog, met dank aan een perfecte lead-out van een getergd Jumbo-Visma.

De vlucht van de dag was een prooi voor drie heren. Guillaume Visser (BEAT Cycling Club), Sam Gademan (Allinq Continental Cycling Team) en Léo Bouvier (BIKE AID) sloegen een achtervolgingspoging van Javier Serrano (EOLO-Kometa) en Axel van der Tuuk (Metec - SOLARWATT p/b Mantel) af.

In het peloton controleerden de sprintersploegen, al verdween Jumbo-Visma even van het front toen Olav Kooij werd opgehouden door een crash in het peloton. De Nederlandse kopman werd netjes teruggebracht, op dik honderd kilometer van de meet. Met een maximale voorsprong van slechts twee minuten wisten de drie heren vooraan dat het niet voor hen ging zijn vandaag. Er stonden simpelweg nog te veel sprinters met lege handen om de boel op z'n beloop te laten. Op 22 kilometer van de finish werden de drie vroege vluchters al ingerekend en kon de grote strijd om positie beginnen.

Jumbo-Visma maakt indruk in slotkilometers

Bij BIKE AID hadden ze er desondanks zin in. Nadat Bouvier was teruggehaald, ging de Duitser Vinzent Dorn in het offensief. De dappere solist hield lang stand, op zo'n tien seconden voor het peloton. Dat maakte zich echter totaal geen zorgen, met de sprinttreinen die langzaam maar zeker al bij elkaar werden geformeerd. In de laatste lokale ronde van dertien kilometer - van in totaal drie - besloot Tim Bierkens (Allinq Continental Cycling Team) nog een bommetje te droppen. Hij stoof Dorn voorbij en was de nieuwe eenzame leider in de absolute finale. Jumbo-Visma reed het gaatje richting de laatste acht kilometer dicht. De Nederlandse ploeg maakte een getergde indruk, nadat Kooij al drie sprintkansen niet had benut deze wedstrijd.

Naast Jumbo-Visma zaten ook Tudor (Arvid de Kleijn, winnaar van rit drie) en Team DSM (Sam Welsford, ook nog geen ritzege) goed van voren richting de slotkilometers. Aanvallen had nu geen zin meer, in razende vaart stoven de renners naar de finishlijn in Oosterhout. Alpecin-Deceuninck kwam net als de vorige dagen op een perfect moment met Jakub Mareczko en ook de lichtblauwe helm van Mark Cavendish bij Astana zat er plots goed bij. Jumbo-Visma toonde spierballen, trok de boel op een lint en verdrong zo de rest van de kop. Kooij werd zo in ideale positie naar de slotkilometer geloodst en hij liet zich in de laatste rechte lijn niet meer verdringen. Met een lange sprint maakte hij duidelijk wie er hier de snelste was, met op de slotdag toch nog een ritzege én het eindklassement in de tas.

Uitslag etappe 4 ZLM Tour 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws