Olav Kooij

Dit is de pagina over Olav Kooij. De talentvolle Nederlandse sprinter komt uit voor Jumbo-Visma. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Kooij en houdt tevens zijn biografie bij.  

Olav Kooij

Kooij raast in sneltreinvaart naar de wereldtop van het sprinten

Olav Kooij werd op 17 oktober 2001 geboren in Numansdorp. In zijn jeugd combineerde hij het langebaanschaatsen en het wielrennen. Kooij specialiseerde zich uiteindelijk in het wegwielrennen. Al vanaf de junioren maakte hij furore met veel zeges in de massasprint. Het bracht hem in het vizier van Jumbo-Visma, dat hem aanvankelijk in de opleidingsploeg opnam. In zijn eerste jaar bij die ploeg won hij met een ritzege in de Coppi e Bartali al gelijk tussen de profs.

De carrière van Kooij verliep zeer voorspoedig waardoor hij na een jaar bij de opleidingsploeg al promoveerde naar de hoofdmacht. Kooij maakte het vertrouwen van de ploeg waar met twee profzeges in de CRO Race. Ook mengde hij zich tussen de topsprinters met een tweede plek in een etappe van de Ronde van Polen. Aan het eind van 2021 kwam Kooij nog dichtbij de wereldtitel bij de beloften. Enkel de ontsnapte Filippo Baroncini en de Eritrese sprinter Biniam Girmay gingen hem in de uitslag voor. 

Na de twee overwinningen van 2021 volgden de zeges en ereplaatsen elkaar in 2022 op. Uiteindelijk mocht Kooij tien keer zijn handen in de lucht gooien. Ook de wereldtop van de sprinters maakte definitief kennis met de jonge sprinter Kooij. Zo won de Nederlander met een etappe in de Ronde van Polen voor het eerst in de WorldTour en versloeg hij in de eendagskoers Sparkassen Münsterland Giro een hele rits aan topsprinters. Onder andere ritwinnaars in grote rondes Fabio Jakobsen, Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen en Sam Bennett stonden in Duitsland machteloos tegen de sprintersdijen van Kooij, die na afloop aangaf in 2023 voor het eerst te willen sprinten in een grote ronde. 

Olav Kooij Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties