Godon wint Parijs-Camembert in sprint-a-deux, Van den Berg mist kans door lekke band Wielrennen
Wielrennen

Godon wint Parijs-Camembert in sprint-a-deux, Van den Berg mist kans door lekke band

Godon wint Parijs-Camembert in sprint-a-deux, Van den Berg mist kans door lekke band

Dorian Godon heeft Parijs-Camembert gewonnen. De Fransman versloeg zijn landgenoot Pierre-Luc Périchon in de sprint. Lars van den Berg (groupama-FDJ) moest in de slotfase lossen door een lekke band en werd vierde. Het is de tweede overwinning op rij in de Franse koers voor Godon, die ook vorig jaar als eerste over de streep kwam.

Net voor aanvang van alle nationale kampioenschappen werd nog een eendagskoers verreden in Frankrijk. Parijs-Camembert ging met een route van 210 kilometer over een zeer heuvelachtig parcours. Met telkens steile klimmetjes van maximaal één kilometer aan percentages variërend tussen de 6,5 en 8,5 procent leek het een dag te worden voor de heuvelspecialisten in het peloton, met renners als Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en Gianni Vermeersch aan de start als kanshebbers voor een mogelijke winst.

Kopgroep van vijf snel teruggepakt, grote groep ontsnapt 

Al vroeg in de etappe ontsnapten drie vluchters: Elias Van Breussegem (Tarteletto-Isorex), Boris Vallée (Bingoal-Pauwels Sauces-WB) en Julien Morice (B&B Hotels p/b KTM) wisten al snel meer dan vier minuten voorsprong bij elkaar te fietsen. Het peloton liet het verschil echter nooit veel groter worden dan dat. Toen het gat nog maar drie minuten was, kozen twee ploeggenoten van Morice de tegenaanval. Pierre Rolland en Thibault Ferasse gingen in de achtervolging. Uiteindelijk wisten de Fransen bij de kopgroep te komen, maar het peloton zat toen ook al binnen de twee minuten.

Al snel nadat Rollan en Ferasse zich bij het drietal vooraan hadden gevoegd, vond er een schifting plaats. Van Breussegem, Vallée en Morice moesten de twee laatkomers laten gaan. Zo gingen er twee renners van B&B Hotels p/b KTM vooruit met nog zo'n zestig kilometer te gaan. Al snel werd duidelijk dat ook hen geen succesvolle vlucht werd gegund door het peloton, want even later werden Rolland en Ferasse gegrepen door het peloton. Zo was er met nog vijftig kilometer te gaan geen kopgroep meer.

Lang duurde het echter niet voor de koers ontplofte. Een grote groep renners kwam los van wat er nog overgebleven was van het peloton. Deze groep, met onder anderen Vermeersch (Alpecin-Fenix), Van Avermaet (AG2R Citroën) en Nathan Haas (Cofidis), pakte binnen de kortste keren een voorsprong van iets minder dan een minuut. Onder die renners waren ook Geoffrey Bouchard (AG2R) en Van den Berg (Groupama-FDJ), en zij kozen het hazenpad. Achter hen gingen Godon (AG2R), winnaar van de laatste editie, en Perrichon (Cofidis) in de tegenaanval. Zo kregen we een kopgroep van vier met een voorsprong van 35 seconden op de groep Vermeersch en Van Avermaet.

Vier koplopers blijven vooruit, Van den Berg rijdt lek en Godon wint de sprint

Ook Intermarché-Wanty-Gobert was met Jan Bakelants en Lorenzo Rota goed vertegenwoordigd en probeerde het gat met de kopgroep te dichten. Dat bleef echter zonder succes. Zo gingen Godon, Perichon, Bouchard en Van den Berg de laatste tien kilometer in met zo'n 45 seconden voorsprong. Op de laatste klim was het Bouchard die moest lossen en zijn drie medevluchters moest laten gaan.

Ondertussen kreeg Van den Berg te maken met pech; de Nederlander reed lek. Daardoor mochten Godon en Perichon uit gaan maken welke Fransman zijn lichaamsgewicht in Camembert als prijs kreeg. In de sprint was het uiteindelijk Godon die de snelste was en daarmee de winst opeiste voor AG2R Citroën. Périchon en Bouchard completeerden het podium voor pechvogel Van den Berg.

Uitslag Parijs-Camembert 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws