Gran Sasso baart een muis: Bais mag rit winnen, klassementsmannen doen niets Wielrennen
Wielrennen

Gran Sasso baart een muis: Bais mag rit winnen, klassementsmannen doen niets

Gran Sasso baart een muis: Bais mag rit winnen, klassementsmannen doen niets

Davide Bais (EOLO-Kometa) heeft na een lange rit (en zit, voor de tv-kijkers) de zevende etappe van de Giro d'Italia gewonnen op de Gran Sasso. De Italiaan klopte twee medevluchters na een aanval van meer dan tweehonderd kilometer. De klassementsmannen hielden elkaar stevig in de greep in de achtergrond.

Gran Sasso-time! Een bijna vijftig kilometer lange slotbeklimming, maar ook nog 168 kilometer in de aanloop daar naartoe. Spek naar de bek van de vluchters, zou je zeggen. Dat was dan ook de tendens op voorhand: het zou een strijd op twee fronten worden, met enkele vluchters voor de dagzege en de klassementsmannen voor hun plekje.

Zo'n vaart liep het echter allesbehalve, daar een kopgroep van vier jongens vrij snel de ruimte kreeg. Simone Petilli (Intermarché-Circus-Wanty), Davide Bais (EOLO-Kometa), Henok Mulubrhan (Bardiani) en Karel Vacek (Corratec) mochten zich dus opmaken voor een lange dag vooruit op brede wegen door Italië. Dit kwartet kreeg een voorsprong van twaalf minuten, terwijl Mulubrhan er op toch wel pijnlijke wijze werd afgereden op honderd kilometer van de finish.

Valpartijtjes Kuss en Serry in zeer rustige middenfase van rit

Op deze rit mochten we het predicaat wandeletappe wel plakken. In het peloton werd een hoop gedold: coureurs die er even vooruit gingen rijden, voor de grap werden teruggehaald, over en weer wat babbelen en ook valpartijtjes door het gebrek aan concentratie. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) ging op die manier tegen de grond en nam landgenoot Matthew Ricittello (Israel-Premier Tech) met zich mee. Even later klapte ook Pieter Serry van Soudal Quick-Step tegen het asfalt.

DSM controleerde met sprinter Alberto Dainese de voorsprong van de mannen voorin, maar het was allesbehalve spannend te noemen in de eerste wedstrijduren van deze maar liefst 218 kilometer lange bergrit. Op vijftig kilometer van de meet kwam daar toch stilaan verandering in, daar het laatste obstakel op dat moment in zicht kwam. Vanuit de karavaan bereikten ons dan al berichten dat het weer op de top van de Gran Sasso onheilspellend zou zijn: 5 graden Celsius en hagel.

Met tien minuten voorgift wisten Petilli, Bais en Vacek de slotklim aan te vatten, terwijl sprinters als Jonathan Milan (Bahrain) en Marius Mayrhofer (DSM) ook bergop lang het tempo bepaalden in de grote groep. Geraint Thomas kende namens INEOS nog even problemen met zijn fiets, maar werd snel teruggebracht door Filippo Ganna en consorten.

Aan het tempo veranderde er lange tijd niets op de Gran Sasso, waar ook nog tijd was voor wat dolletjes. Samuele Battistella deelde al klimmend nog vleesstokjes uit aan zijn collega's, wat toch wel genoeg zei over het verloop van deze redelijk slaapverwekkende etappe. Voor de vluchters leek het alvast kassa te gaan worden, daar zij met nog twintig kilometer te gaan nog altijd acht minuten voorgift hadden.

Strijd op meerdere fronten, maar vooral een wedstrijd van het lange wachten

Voor iedereen was het wachten tot de steilere stroken richting Campo Imperatole, waar de koplopers met zeven minuten voorgift aankwamen. De drie hielden elkaar goed in bedwang, maar met anderhalve kilometer voor de boeg leek Vacek als eerste definitief te passen. De Tsjech volhardde echter en reed zelfs nog op en over de tobbende Italianen heen, die wel een stuk beter leken te klimmen.

In de slotkilometer hielden de drie heren elkaar zeer goed in de gaten, daar er voor alle drie een dikke prijs (lees: eerste profzege) klaarlag. Vacek trok het tempo in de laatste kilometer wat op, waarna Petilli er een lange spurt van maakte. Bais hield echter het meeste over, waarmee hij EOLO-Kometa een schitterende ritzege kon schenken.

In het peloton trok Movistar het in dienst van Einer Rubio als eerste op een lint, op enkele kilometers van de finish. Met een groep van dertig trokken ze vervolgens de slotkilometer in, waar INEOS De Plus op kop posteerde. Remco Evenepoel won uiteindelijk het prestigesprintje van Primoz Roglic, maar over deze etappe zullen we niet lang napraten.

Uitslag etappe 7 Giro d'Italia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 7 Giro d'Italia in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw browser!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws