Groenewegen snelt naar etappezege in derde etappe Tour, Van Aert opnieuw tweede Wielrennen
Wielrennen

Groenewegen snelt naar etappezege in derde etappe Tour, Van Aert opnieuw tweede

Groenewegen snelt naar etappezege in derde etappe Tour, Van Aert opnieuw tweede

Dylan Groenewegen heeft in een spectaculaire finale de derde etappe van de Tour de France gewonnen. De Nederlander was op de finishlijn sneller dan Wout van Aert en Jasper Philipsen. Jakobsen bleef dit keer steken op de vijfde plek.

Het was de derde en tevens laatste etappe op Deens grondgebied van de Tour de France dit jaar. Net als de voorgaande dagen waren de fans uit het Scandinavische land weer in groten getale naar het parcours toegestroomd om de renners toe te juichen. Dat deden zij ook uit volle borst, vooral wanneer de eenzame koploper Magnus Cort Nielsen voorbij kwam gereden. De bollentruidrager was in de openingskilometer van de rit naar Sønderborg gedemarreerd, maar had niemand met zich meegekregen.

Cort verstevigt bergtrui, Van Aert scoort bij tussensprint

Cort ging op voor een lange tocht in zijn eentje. Hij raapte in de tussentijd alle punten voor de bergtrui op, waarmee hij zijn leiding in het bergklassement flink verstevigde. Het peloton deed het in de tussentijd erg rustig aan. Nadat de renner van EF Education-EasyPost zijn buit binnen had, werd de coureur op 53 kilometer van de finish weer ingerekend.

Het enige andere punt van opwinding op de weg naar Sønderborg vonden we bij de tussensprint. Deze vond nog plaats voordat Cort werd ingerekend, waardoor de maximale score weg was. Achter hem lagen er echter nog genoeg punten om op te rapen. Van Aert kwam in het peloton als eerste over de lijn, waarmee hij zijn leiding in het puntenklassement verstevigde. Jakobsen deed meer moeite voor de punten dan een dag eerder en kwam na de Belg over de lijn.

Opnieuw valpartij in finale, massasprint aanstaande

Door het rustige tempo waren nog veel renners in de slotfase van de race fit. Dat zorgde voor een hoog tempo in aanloop naar de finale. Lange tijd leek dat heel goed te gaan, maar in de laatste tien kilometer ging het bij een wegversmalling helaas tóch opnieuw mis. Redelijk vooraan in het peloton ontstond een grote valpartij.

De meest sprintersploegen en klassementsrenners kwamen ongedeerd door het voorval. Op een technisch gedeelte van het parcours - met daarop ook nog lastige keitjes - nam Quick Step-Alpha Vinyl het voortouw in het peloton. Jakobsen werd op deze manier goed vooraan gehouden. Ook INEOS Grenadiers en Jumbo-Visma bleven goed bij de pinken.

Sprinters strijden om de zege

Het resulteerde in een bijzonder snelle finale, waarin de verschillende treintjes elkaar om de haverklap overrompelden. Onder meer Trek-Segafredo en Intermarché-Wanty-Gobert verschenen in aanloop naar de laatste kilometer aan het front, maar in de chaos was het lastig om vooraan te blijven. Iedereen probeerde las eerste door de laatste bocht te komen.

Van Aert leek in een uitstekende positie te zitten om dit keer wel de zege te grijpen, maar kwam op de streep opnieuw tekort. Dit keer was het Groenewegen die hem voorbij snelde op het laatste moment. Jakobsen begon te ver aan de sprint en kwam er niet meer aan te pas. De derde plek in de uitslag was weggelegd voor Jasper Philipsen.

Uitslag etappe 3 Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 3 van de Tour de France 2022 terug

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws