Groves wint na waaierspektakel in Catalonië, tijdsverlies voor Yates Wielrennen
Wielrennen

Groves wint na waaierspektakel in Catalonië, tijdsverlies voor Yates

Groves wint na waaierspektakel in Catalonië, tijdsverlies voor Yates

Een spectaculaire etappe in de Ronde van Catalonië is gewonnen door Kaden Groves. De renner van Team BikeExchange was de snelste van een klein groepje, nadat het peloton door waaiers uit elkaar was geslagen. Hij klopte Phil Bauhaus op de streep. De leiding in het algemeen klassement ging verrassend genoeg naar Jonas Hvideberg, die de hele dag in de kopgroep reed.

Na het heftige voorval met Sonny Colbrelli in de eerste etappe, ging de Ronde van Catalonië op dinsdag weer 'gewoon' verder. Zonder de Europees kampioen dus, maar ook zonder Jack Haig. De Australische ploeggenoot van Colbrelli voelde zich wat ziek en ging niet van start. Wie er wél bij waren, waren Joan Bou (Euskatel) en Adrià Moreno (Burgos-BH). Zij gingen gezamenlijk in de aanval. Hvideberg van Team DSM voegde zich later als derde man bij de koplopers. Zij reden gezamenlijk zo'n vijf minuten voorsprong bij elkaar.

Valpartijen en gevaarlijke situaties in peloton

In het peloton was het geen gemakkelijke dag. Althans, om de haverklap kenden renners verschillende problemen. Richie Porte moest al vroeg lossen en besloot vervolgens om af te stappen. Ook noteerden we enkele valpartijen. Zo gingen onder meer Ilan Van Wilder en Iván Ramiro Sosa nog tegen de grond. Het leek op het eerste gezicht gelukkig allemaal mee te vallen.

Twee situaties hadden verder ook nog een stuk erger kunnen aflopen dan ze deden. Zo sloeg Mattias Skjelmose Jensen op een gegeven moment over de vangrail. Na enige tijd kon hij gelukkig weer aansluiten bij het peloton. Drie renners, waaronder Joe Dombrowski, kwamen even later op de verkeerde weghelft terecht. Zij werden hierdoor gedwongen om over de barrières in het midden van de weg te klimmen. Nodig, want het verkeer kwam hen al tegemoet.

Kopgroep gepakt, peloton breekt

Op dertig kilometer van de finishlijn werd de oorspronkelijke kopgroep weer ingerekend. maar daarmee was de chaos in het peloton niet geweken. Door het spel van de wind nam de nervositeit alleen maar toe. Dat zorgde voor kleine breukjes in het peloton en wederom ook voor valpartijen. Dit keer was het Simon Yates die als slachtoffer tegen de grond ging. Hij moest door zijn ploeg teruggebracht worden naar het peloton.

Onder leiding van de mannen van Jumbo-Visma scheurde het peloton. Een klein groepje renners bleef nog maar over vooraan. Daarin bevonden zich nog veel klassementsrenners, waaronder Alejandro Valverde, Richard Carapaz en Nairo Quintana. Ook enkele sprinters waren vertegenwoordigd. Bahrain Victorious had Phil Bauhaus mee en besloot om die reden mee te doen op kop.

Sprinten om de zege

De voorste groep deed er alles aan om de achtervolgers op achterstand te houden, waardoor we met een ziedende vaart richting de boog van de laatste kilometer reden. De controle lag daarbij voornamelijk bij Rohan Dennis. De hardrijder van Jumbo-Visma zorgde ervoor dat de tweede groep niet dichterbij kwam en dat Steven Kruijswijk goed vooraan bleef. De Nederlander zat namelijk ook nog mee in de groep.

Bauhaus begon met goede papieren aan de sprint van het groepje, maar was niet opgewassen tegen de snellere Groves. Op de streep kwam de Australiër voorbij de Duitser en die eerste greep zodoende de zege. De derde plek in de daguitslag was weggelegd voor Hugo Hofstetter.

Hvideberg nieuwe leider

Hvideberg was erin geslaagd om na een complete dag in de kopgroep te hebben gereden, ook nog aan te haken bij de voorste waaiergroep. Door zijn verzamelde bonificatieseconden kon de Noor daarom de leiding in het algemeen klassement overnemen van Michael Matthews. De ritwinnaar van maandag was in deze etappe goed voor een zevende plek in het klassement.

Snel meer.

Uitslag etappe 2 Ronde van Catalonië 2022

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws