Schmid grijpt zege in openingsrit Coppi e Bartali, Van der Poel opent met vierde plek Wielrennen
Wielrennen

Schmid grijpt zege in openingsrit Coppi e Bartali, Van der Poel opent met vierde plek

Schmid grijpt zege in openingsrit Coppi e Bartali, Van der Poel opent met vierde plek

Mauro Schmid heeft in de eerste etappe van de Settimana Internazionale Coppi e Bartali een knappe zege weten te boeken. Samen met Eddie Dunbar wist hij te ontsnappen in de finale. Mathieu van der Poel eindigde als vierde.

De Settimana Internazionale Coppi e Bartali kon dit jaar rekenen op een meer dan behoorlijk deelnemersveld. De organisatie had het genoegen om renners als Van der Poel - maar ook Geraint Thomas, Chris Froome en Vincenzo Nibali - aan de start te krijgen. Toch waren het niet deze figuren die in de beginkilometers van de ronde met de aandacht gingen strijken. Zij hielden zich logischerwijs koest op het moment dat Simon Pellaud (Drone Hopper), Tom Paquot (Bingoal), Giovanni Bortoluzzi (Work Service) en Gidas Umbri (Colpack).

De voorsprong van de koplopers kwam door het controlerende werk van INEOS Grenadiers niet boven de vier minuten uit. Later zette ook Alpecin-Fenix nog een mannetje bij in de achtervolging, waardoor het gat alleen maar kleiner werd. Voorin was Umbri de eerste die moest lossen, terwijl Paquot in een afdaling ten val kwam. Toen ook Pellaud nog eens besloot om zijn laatst overgebleven medevluchter alleen achter te laten, was het voor hen allemaal vrij snel gedaan. Op 35 kilometer van de meet waren zij allemaal ingerekend.

Dunbar valt aan, Van der Poel op de voorgrond

Op dat moment moesten de renners nog beginnen aan het laatste gecategoriseerde klimmetje van de dag. Loe van Belle (Jumbo-Visma) besloot hier om een aanval te plaatsen, maar hij werd al snel ingerekend door het peloton. Dunbar (INEOS Grenadiers) was de volgende die een poging waagde en hield het langer vol. Hij kwam als eerste boven op het klimmetje, voor Van der Poel. De Nederlander was de leider van het peloton op de top.

Door het tempo in het peloton hadden veel mannen moeten lossen. Een groep van nog maar zo'n dertig renners dook gezamenlijk de afdaling in. Vanuit het peloton had Schmid (Quick Step) succesvol het gat met Dunbar weten te overbruggen. Samen met de Ier reed hij zo'n vijftien seconden vooruit op de groep, maar dat wisten ze in no-time te verdubbelen. Dat bood het tweetal flink wat perspectief met nog maar twintig kilometer op de teller.

Schmid klopt Dunbar, Hayter derde

Achter Dunbar en Schmid kwam de achtervolging maar matig op gang. Op een gegeven moment hadden de twee zelfs bijna een minuut voorsprong te pakken. UAE Team Emirates leidde de achtervolging in de groep daarachter, maar kreeg het gat niet in hun eentje gedicht. Uiteindelijk zette Alpecin-Fenix iemand aan het werk om het duo terug te pakken. Echter, óók dat bleek zonder succes.

Het tweetal wist hun voorsprong uiteindelijk vast te houden tot aan de laatste kilometer, waar zij met elkaar én twintig seconden voorsprong de degens konden kruisen. In een sprint-à-deux was het uiteindelijk Schmid die aan het langste eind wist te trekken. Dunbar had hem even daarvoor proberen te verrassen door de sprint van ver aan te gaan. Door zijn overwinning werd Schmid tevens de eerste leider in de Italiaanse rittenkoers.

De sprint van het achtervolgende groepje werd gewonnen door Ethan Hayter. Hij versloeg daarmee Van der Poel, die het moest doen met een vierde plek in de daguitslag.

Uitslag etappe 1 Settimana Internazionale Coppi e Bartali 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws