Ethan Hayter snelt met gemak naar winst in eerste etappe Ronde van het Baskenland Wielrennen
Wielrennen

Ethan Hayter snelt met gemak naar winst in eerste etappe Ronde van het Baskenland

Ethan Hayter snelt met gemak naar winst in eerste etappe Ronde van het Baskenland

Ethan Hayter heeft de eerste etappe van de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. Na een listige slotfase was de renner van INEOS Grenadiers de snelste in een sprint heuvelop.

In de openingsfase werd even afgetast, alvorens drie renners wegreden uit het peloton. Cristián Rodríguez (Arkéa Samsic), Jon Barrenetxea (Caja Rural) en Txomin Juaristi (Euskaltel) leken in eerste instantie gezelschap te krijgen van Ibon Ruiz (Equipe Kern Pharma) en José Manuel Díaz (Burgos-BH), maar de twee Spanjaarden kwamen in een onvervalste chasse patate terecht. Na de Opakua, de enige beklimming van de dag, was het feest voor hen voorbij. De drie koplopers reden ondertussen vierenhalve minuut voor het pak uit en Barrenetxea raapte de bergpuntjes op.

Rustig koersverloop tot aan de heuvelachtige finale

Het peloton vond de situatie prima en hield het gat onder controle. Daardoor werd het eigenlijk een lekkere binnenkomer zonder al te veel gekkigheden. Pas in de listige finale ging het tempo onder leiding van Alpecin-Deceuninck en INEOS Grenadiers echt omhoog. Vooral Egan Bernal nam namens laatstgenoemde ploeg de achtervolging voor zijn rekening. De kopgroep maakte geen schijn van kans en werd op 31 kilometer van de meet opgeraapt.

Na een rustige fase kwam er richting de tussensprint - waar bonificatie viel te verdienen - weer wat leven in de brouwerij. Het tempo schoot omhoog, Rohan Dennis gaf Jonas Vingegaard een stevige lead-out, waarna de Tourwinnaar na een strook van achthonderd meter bergop in de sprint werd geklopt door Daniel Felipe Martínez, Marc Soler kwam als derde door. Het peloton lag na de sprint op een lint en een klein groepje renners - met Bernal - moest de rol lossen.

Vervolgens nam het peloton weer een afwachtende houding aan. Geen ploeg wilde te vroeg het initiatief pakken, waardoor de groep breeduit aan de laatste tien kilometer begon. De renners hielden duidelijk hun kruit droog voor de finishstrook, die gevoelig omhoog liep.

Omdat de weg richting het laatste deel in dalende lijn ging, lag de snelheid zeer hoog. Soudal-Quick Step nam in functie van Mauro Schmid het initiatief met nog vier kilometer te gaan. Mathieu Burgaudeau (TotalEneriges) probeerde een sprint nog te voorkomen, maar werd direct gegrepen door TGV Cavagna.

De Fransman trok hard door en gaf af bij het ingaan van de slotkilometer. Schmid had nog twee mannetjes over. Ze werden echter verrast door Omar Fraile van INEOS Grenadiers, die de sprint vroeg maar zeer sterk aantrok voor Hayter, die vervolgens met gemak naar de zege spurtte. Schmid kwam als tweede over de lijn, Ion Aberasturi (Trek-Segafredo) als derde.

Uitslag etappe 1 Ronde van het Baskenland 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws