IDL Retro | Hoe Johnny Hoogerland na een winter vol pech een piepjonge Tom Dumoulin afhield op het NK Wielrennen
Wielrennen

IDL Retro | Hoe Johnny Hoogerland na een winter vol pech een piepjonge Tom Dumoulin afhield op het NK

IDL Retro | Hoe Johnny Hoogerland na een winter vol pech een piepjonge Tom Dumoulin afhield op het NK

De week voor de Tour de France is standaard de week van de NK's, door heel Europa. Een mooi thema voor een IDL Retro, zo dachten we bij In de Leiderstrui. We nemen je mee naar het NK van 2013, in Kerkrade.

2013 was het jaar van Blanco, het voormalige Rabobank. De boerenleenbank had die winter de stekker getrokken uit de wielerploeg na een heel resem bekentenissen van voormalige renners, maar het nieuwe elan met onder meer Lars Boom en Bauke Mollema deed het dat voorjaar juist weer héél goed in de blanco shirts.

Waar Rabobank in de zeroes steevast de nationale kampioenschappen in Nederland domineerde, was dat toentertijd al enkele jaren een zorgenkindje. Niki Terpstra (2010 en 2012) en Pim Lighthart (2011) hadden ervoor gezorgd dat de grootste ploeg van Nederland al enkele jaren droog stond, en daar moest in 2013 weer verandering inkomen. De grote mannen van de Tour - Robert Gesink en Bauke Mollema - werden zelfs opgetrommeld.

Gesink en Mollema vallen weg, Hoogerland voorop

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Blanco - met topfavorieten Lars Boom en Mollema in de gelederen - de handschoen oppakte in Limburg, waar ook de sterke formaties Vacansoleil-DCM en Argos-Shimano aan de start stonden, evenals enkele gevaarlijke eenlingen. Gesink moest namens Blanco echter al snel opgeven door een val, terwijl Mollema de koers verliet met het oog op de Tour de France.

En zo was het niet Gesink, niet Mollema, niet Boom, maar Bram Tankink die de meubelen moest redden namens dé ploeg van Nederland. De Tank geraakte voorop met Sebastian Langeveld (Orica-GreenEdge) en Johnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM).

IDL Retro | Hoe Johnny Hoogerland na een winter vol pech een piepjonge Tom Dumoulin afhield op het NK
Johnny Hoogerland, tot 1

Hoogerland kende een rot-voorjaar

Langeveld was dat voorjaar vaste klant in de top tien van de grootste voorbereidingswedstrijden, waardoor het contrast groot was met Hoogerland. De Zeeuwse knuffelbeer genoot status als pechvogel na de welbekende aanrijding in 2011, maar ook 2013 verliep allesbehalve florissant voor de altijd spontane renner.

Hoogerland werd in de eerste koers van het jaar, GP Marseillaise, aangereden door een televisiemotor. Eén week later werd hij op training in Spanje nogmaals geraakt, dit keer door een auto. Met vijf gebroken ribben en een gekneusde lever kwam de coureur van Vacansoleil op de Intensive Care terecht. Weg voorjaar.

Eind april keerde hij terug in de Ronde van Romandië, om zich vervolgens via een spartaans programma klaar te stomen voor de Tour de France. Het NK was de laatste hobbel richting de Tour, maar vooraf werd er niet echt gerekend op Hoogerland.

Zo was dat ook bij hemzelf, daar hij zich in het kopgroepje met Tankink en Langeveld de minste van de drie voelde. Tankink moest echter vrij verrassend lossen, waarna ze met twee richting de laatste helling van de dag, het Duivels Bosch, reden. Daar kon Langeveld zijn opponent niet bijhouden, die beduusd vol door koerste en plots het NK won.

IDL Retro | Hoe Johnny Hoogerland na een winter vol pech een piepjonge Tom Dumoulin afhield op het NK
Hoogerland als Nederlands kampioen op l'Alpe d'Huez

Vanuit de achtergrond kon er slechts één man de oversteek maken vanuit het peloton: een piepjonge Tom Dumoulin, 22 jaar oud, namens Argos-Shimano. Hij raapte via een sterke beurt op het Duivels Bosch zelfs Langeveld nog op, maar kwam aan de meet 23 seconden tekort op Hoogerland. Wel fietste Dumoulin zichzelf met deze prestatie in de Tourploeg van zijn team.

Hoogerland zal daar op dat moment niet om gemaald hebben: hij fietste na het overschrijden van de meet recht in de armen van zijn vrouw Gerda, die hem in februari nog van het asfalt moest plukken na zijn ongeluk in Spanje. In het flashinterview kwamen de emoties eruit bij de Zeeuw. 'Na alle ellende is dit gewoon fantastisch. Om drie weken in de Tour te rijden met het rood-wit-blauw, is wel een droom.'

Hoogerland werd snel wakker uit zijn droom

Hij zou echter ook weer snel wakker worden uit die droom. In de eerste etappe op Corsica, gewonnen door Marcel Kittel van Argos-Shimano, kwam Hoogerland ten val. Hij moest gehecht worden aan zijn elleboog, had flink wat wonden op beide armen en zou zijn topniveau niet meer halen die Tour. Na het stoppen van Vacansoleil dat najaar trok hij als Nederlands kampioen naar het Italiaanse Androni Giocatolli, om vervolgens in 2016 zijn loopbaan af te sluiten bij Roompot.

In de Leiderstrui sprak in 2020 nog met de man uit Yerseke, onder meer over zijn val. 'Dat is een bekend deel van mijn fietsleven en de val ging heel de wereld over. Als ik een Tour-etappe zou hebben gewonnen, zouden minder mensen mij kennen. Ik heb ook het NK gewonnen, dat weten dan weer iets minder mensen zich te herinneren.’

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws