Interview | Jakobsen tipt koersorganisatoren na hectische finale: 'Doe één rondje in plaats van drie' Wielrennen
Wielrennen

Interview | Jakobsen tipt koersorganisatoren na hectische finale: 'Doe één rondje in plaats van drie'

Interview | Jakobsen tipt koersorganisatoren na hectische finale: 'Doe één rondje in plaats van drie'

Fabio Jakobsen wist zijn uiterst succesvolle 2022-seizoen maandag niet in stijl af te sluiten. Meer dan een zesde plek zat er niet in voor de Nederlander in de Sparkassen Münsterland Giro. 'Dit is niet het piekmoment', stelde hij na zijn laatste koers van dit jaar tegenover In de Leiderstrui.

'Het ging wel oké, maar die laatste kilometer ging niet helemaal lekker', begint Jakobsen zijn relaas. 'We rijden met drie renners op een rij, ze slingeren een beetje en ik zat iets geblokkeerd achter Sam Bennett, Alexander Krieger en een renner van Cofidis. Ze hangen met zijn drieën tegen elkaar, dat ging net goed.'

'Eigenlijk wil je een laatste kilometer die wat breder is', doet Jakobsen de organisatoren een verzoek. 'Twee, drie vakken. Dat je, als je nog mannen hebt, nog kan opschuiven. Ik zat nog met Bert en Michael (Van Lerberghe en Mørkøv), maar ik kon ze eigenlijk niet gebruiken. Dus ja, helaas. Ik ben vijfde denk ik, maar Olav is een mooie winnaar', complimenteert hij Kooij, zijn concurrent van Jumbo-Visma.

Lees verder onder de foto.

Interview | Jakobsen tipt koersorganisatoren na hectische finale: 'Doe één rondje in plaats van drie'

Jakobsen heelhuids de winter in

Jakobsen repte voorafgaand aan de koers al dat hij graag zonder kleerscheuren de winter in wilde, wat hem dus lukte. 'Aan de rechterkant vielen ze wel, ik was blij dat ik er niet bij lag.' Waarom hij het dan zo gevaarlijk vond?' Omdat je een vrij makkelijke koers hebt en dan drie rondjes. Eigenlijk zouden ze één rondje moeten doen, dan weet niemand het zeker en is iedereen toch wat voorzichtiger.'

Hoe zit dat dan precies? 'Na het eerste rondje weet iedereen ongeveer waar de hekken staan en dan gaan ze meer risico nemen dan ze zouden doen als ze de weg niet weten. Maar, wat ik zeg, als ze de laatste twee kilometer gewoon iets breder maken helpt dat ook al', aldus Jakobsen tegenover In de Leiderstrui.

Zijn ploeg Quick Step-Alpha Vinyl kon de koers niet in handen nemen in de bochtige finale op het stadscircuit in Münster, beaamt ook de Nederlander. 'Je probeert de timing goed te hebben, want je wil niet te vroeg komen. Uiteindelijk was vroeg komen dat de goede tactiek vandaag en Jumbo-Visma doet dat. Maar dat kan ook misgaan, je weet het van tevoren nooit zeker.'

Dat hij geklopt werd door Kooij in een soort NK voor sprinters (met naast Kooij en Jakobsen ook Dylan Groenewegen aan de start), lacht Jakobsen weg met zijn gekende grijns. 'Dit was niet het piekmoment', om vervolgens huiswaarts te keren voor een welverdiende vakantie na een fantastisch jaar.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws