Interview | Michael Boogerd stapt boksring in: 'Vechten tegen Thomas Dekker? Dat was nog leuker geweest' Wielrennen
Wielrennen

Interview | Michael Boogerd stapt boksring in: 'Vechten tegen Thomas Dekker? Dat was nog leuker geweest'

Interview | Michael Boogerd stapt boksring in: 'Vechten tegen Thomas Dekker? Dat was nog leuker geweest'

Michael Boogerd gaat kickboksen. De voormalig wielrenner vecht tegen TV-persoonlijkheid Dan Karaty op het nieuwe kickboksevenement van wereldkampioen Rico Verhoeven. De twee gaan de ring in om mentale gezondheid meer bespreekbaar te maken. Zelf kwam de ex-renner in een depressie terecht na het uitbrengen van het boek 'Mijn Gevecht' van Thomas Dekker, zo vertelt hij tegen In de Leiderstrui.

Voor één middag is een danszaal in het centrum van Rotterdam omgetoverd tot trainingsgrond van onder anderen Verhoeven en Boogerd. Een open training, om de pers een inkijkje te geven in de training en de vorm van bijna alle vechters op het nieuwe Hit It-evenement: een bokswedstrijd georganiseerd door Verhoeven met de Amerikaanse Super Bowl als voorbeeld: het combineren van sport op het hoogste niveau en entertainment van de bovenste plank. Het decor? Rotterdam Ahoy, op zaterdag 29 oktober van dit jaar.

Boogerd terug in 'topsportmodus'

Verhoeven zal vechten tegen Hesdy Gerges, een andere grootheid in de bokswereld, bij de vrouwen vechten Denise Kielholtz en Lorena Klijn tegen elkaar en er is een celebrityfight. In die discipline zal Boogie de ring betreden. Zijn tegenstander Karaty, bekend als danschoreograaf, was niet bij de open training, aangezien hij nog in New York was. ‘In de modus van topsporter presteer ik het best. Ik moet een doel hebben met mijn lijf en dat heb ik met boksen gevonden’, zegt Boogerd tegen In de Leiderstrui.

Lees verder onder de foto.

Interview | Michael Boogerd stapt boksring in: 'Vechten tegen Thomas Dekker? Dat was nog leuker geweest'
Michael Boogerd wil mentale gezondheid bespreekbaar maken. 

Het duo stapt de ring in om mental health ‘meer bespreekbaar te maken’. ‘Dan heeft problemen gehad met een verslaving en ik met depressie. Toen ons werd gevraagd of we het gevecht aan een thema wilden koppelen, kwam dit in ons op. Mentale gezondheid zit toch nog altijd in een taboesfeer, dat merkte ik ook toen ikzelf opgenomen werd. Dan ben je toch die BN'er met problemen en daar keken mensen raar van op. Ik was zelf heel bang dat er dingen fout zouden gaan in die periode. Boksen is een enorm zware sport die qua spanning met geen andere te vergelijken is. Al met al leek het ons een goed doel voor het gevecht.’

Depressie kwam na boek Dekker: 'Had volmondig ja gezegd op gevecht tegen hem'

Boogerds mentale problemen ontstonden nadat het boek van Thomas Dekker uitkwam. ‘Ik had veel spanningen en angst nadat dat boek werd gepubliceerd. Toen is er wel echt iets in mij ontwikkeld op het gebied van depressie. Misschien is het ook wel wat uit mijn jeugd hoor, dat weet ik niet. Het heeft in dat geval alleen wel een tijdje geduurd voordat het eruit kwam. In 2018 ervaarde ik in één keer dingen die ik nog nooit had ervaren en ik denk dat dat boek daar wel een beetje de aanleiding voor is geweest.’

Op de vraag of hij dan niet nog liever tegen Dekker had gevochten dan tegen Karaty, hoeft Boogerd helemaal niet lang na te denken. 'Tegen hem vechten was wel nog leuker geweest ja!' Even begint Boogerd hardop te lachen, voor hij verdergaat. 'Ik vind het heel leuk om tegen Dan te vechten, maar als het idee was om tegen Thomas te vechten had ik daar zeker volmondig ja op gezegd. Al ben ik natuurlijk wel een jaar of vijftien ouder dan hij, dus qua conditie had het nog wel een dingetje kunnen worden, maar toch... het was heel leuk geweest!'

Lees verder onder de foto.

Interview | Michael Boogerd stapt boksring in: 'Vechten tegen Thomas Dekker? Dat was nog leuker geweest'
Thomas Dekker en Michael Boogerd als ploeggenoten in de Tour van 2007.

Over conditie gesproken; Boogerds uithoudingsvermogen leek tijdens de training goed in orde te zijn. De Hagenees en zijn trainer focusten vooral op hoge snelheid en de armen. Trappen lieten ze een beetje achterwegen. In het midden van de zaal moest hij linkse hoeken en rechtse hoeken snel op elkaar laten overlopen. Met tot slot uppercuts op zeer hoog tempo. Alsof je op de lichtste versnelling fietst, zo snel volgde de ene na de andere klap elkaar op. Zelf voelde hij de vermoeidheid erin knallen. Een vlugge ‘godverdomme’ richting het einde van de sessie ontglipte zijn lippen. Zijn training vergelijken met die van Karaty gaat niet, omdat die nog in de Verenigde Staten is. Wel hebben ze eerder tegen elkander gevochten, in het programma Boxing Stars uit 2018. Het TV-jurylid versloeg de ex-wielrenner toen.

In het interview sprak Boogerd ook over het WK wielrennen, de saga rondom Mathieu van der Poel en over de wonderprestaties van Annemiek van Vleuten. Wil je dat deel van het interview ook lezen? Klik dan hier.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws