Jakobsen lijkt onverslaanbaar en snelt naar tweede ritzege in de Ronde van de Algarve Wielrennen
Wielrennen

Jakobsen lijkt onverslaanbaar en snelt naar tweede ritzege in de Ronde van de Algarve

Jakobsen lijkt onverslaanbaar en snelt naar tweede ritzege in de Ronde van de Algarve

Fabio Jakobsen heeft ook de tweede massasprint in de Ronde van de Algarve gewonnen. Waar de Nederlander woensdag al de beste was in de openingsetappe, toonde hij op vrijdag nog maar eens zijn klasse. Tim Merlier eindigde als tweede, voor Bryan Coquard.

Met de wetenschap dat we een rit van 210 kilometer voor de kiezen kregen was het uitkijken naar de vlucht van de dag: wat zou bijvoorbeeld Quick Step-Alpha Vinyl doen? Niet veel, was het antwoord. Na een vroege val in het peloton ontsnapten vijf Portugezen, twee Spanjaarden en één Colombiaan. De namen? Rafael Silva, Txomin Juaristi, Rafael Lourenco, Nicolas Saenz, Helder Goncalves, Alfonso Eulalio en Samuel Caldeira.

Het peloton, onder leiding van Groupama-FDJ, gunde de vluchters alle ruimte. De Franse ploeg kende met David Gaudu de winnaar van donderdag, waarmee hij tevens de leiderstrui van Fabio Jakobsen overnam. De Nederlander aasde vrijdag op zijn tweede ritzege, waardoor Quick Step-Alpha Vinyl het op honderd kilometer van de meet tijd vond om het tempo op te voeren. Zij kregen ondersteuning van Alpecin-Fenix, die Tim Merlier in de gelederen hadden. Daardoor slonk de voorsprong snel tot onder de trie minuten.

Twee kleine obstakels richting massasprint

In de laatste 65 kilometer zaten nog twee kleine obstakels in het parcours, maar de top van de laatste klim (1,5 kilometer, aan 4,8 procent) lag op ruim twintig kilometer van de meet. Het zou geen problemen moeten opleveren voor de sprinters en na de eerste klim van de vierde categorie (2,1 kilometer, aan 3,9 procent) was het gat zelfs nog maar anderhalve minuut. Richting de laatste klim van de dag werd het gat richting de koplopers verder gedicht en op de klim zelf was het gedaan met de vlucht van de dag.

Niets leek een massasprint in de weg te staan, al kozen de Portugezen Fabio Costa, Afonso Eulalio (beiden Glassdrive Q8 Anicolor) en Hugo Nunes (Rádio Popular - Paredes - Boavista) vlak voor de top om het nog eens te proberen. Vooral door toedoen van Alpecin-Fenix werd hen echter nooit een groot gat gegund en zo mochten we ons gaan opmaken voor de tweede massasprint van deze ronde. Zeker met de tijdrit van zaterdag en de bergrit van zondag in het vooruitzicht, wilden de sprintersploegen deze kans niet laten lopen.

Jakobsen voor zijn tweede?

In razend tempo reden we richting de meet, waar de sprinters en klassementsrenners door hun ploegen naar voren werden gebracht. Toen de vlag van de drie kilometer was gepasseerd, was iedereen veilig en konden we ons opmaken voor de tweede massasprint in deze Ronde van de Algarve. Zoals wel vaker nam Quick Step-Alpha Vinyl daarin de leiding, terwijl ook Intermarché-Wanty-Gobert (Kristoff) en Cofidis (Coquard) naar voren kwamen geschoven.

Bij het ingaan van de laatste kilometer was het vooraan dringen en leek geen één sprinter perfect gepositioneerd. Het waren uiteindelijk Jakobsen en Coquard die toch nog goed zaten, waarna ook Merlier zich van voren meldde. Jakobsen ging vervolgens als eerste aan en wist Merlier en Coquard uiteindelijk met gepaste afstand voor te blijven.

Uitslag etappe 3 Ronde van de Algarve 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws