Jakobsen rondt knap ploegwerk eenvoudig af in openingsetappe Ronde van de Algarve Wielrennen
Wielrennen

Jakobsen rondt knap ploegwerk eenvoudig af in openingsetappe Ronde van de Algarve

Jakobsen rondt knap ploegwerk eenvoudig af in openingsetappe Ronde van de Algarve

De eerste etappe in de Ronde van de Algarve is een prooi geworden voor Fabio Jakobsen. De Nederlander rondde uitstekend werk van de ploeg goed af, waarmee hij tevens de eerste leider is in de Portugese koers. Bryan Coquard eindigde na de diskwalificatie van Jordi Meeus als tweede, voor Alexander Kristoff.

De openingsetappe beloofde er op voorhand al een voor de sprinters te worden. In de tweehonderd kilomeer die werden afgelegd, was er alleen in de eerste helft sprake van wat vervelende klimmetjes. De tweede helft van het parcours kende echter nauwelijks obstakels en leek voor sprinters als Fabio Jakobsen, Tim Merlier en Alexander Kristoff een mooi vooruitzicht te bieden op etappewinst.

Al vroeg in de wedstrijd besloten Asier Etxeberria (Euskaltel-Euskadi), Fábio Oliveira (ABTF - Feirense), Hugo Nunes (Rádio Popular - Paredes - Boavista) en João Matias (Tavfer-Mortágua-Ovos Matinados) het erop te wagen. Zij kregen maximaal drie minuten van het peloton, waar Quick-Step Alpha Vinyl (Jakobsen), Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux (Kristoff) en Alpecin-Fenix (Merlier) het pak controleerden.

Koplopers hebben het moeilijk, Molano valt uit

Koploper Nunes kwam op de Aldeia dos Matos (1,6 kilometer, aan 6,1 procent) van de dag als eerste boven, maar herhaalde dat kunstje niet op de Nave (6 kilometer, aan 4,2 procent). Matias haalde Nunes vlak voor de top in, waardoor hij donderdag in de bergtrui start. Op de top van Nave was het echter nog honderd kilometer tot de meet, terwijl het gat weer was opgelopen tot dik boven de drie minuten, wat het signaal voor Quick Step-Alpha Vinyl was om het tempo weer op te voeren.

Daarna ging het snel met de voorsprong van de koplopers, terwijl één van de favorieten voor de dag de ronde moest verlaten. Sebastián Molano ging namens UAE Team Emirates hard tegen de vlakte en kon helaas niet verder. Na de valpartij waar meerdere renners bij betrokken waren, was het wat onrustig in het peloton. Ook de spinterstreinen van BORA-hansgrohe (Jordi Meeus) en Team Arkéa Samsic (Hugo Hofstetter) nestelden zich van voren, waarna het in volle vaart richting de finish ging.

Wie wint de eerste massasprint?

Op tien kilometer van de meet was er weer sprake van een grote valpartij, wat ervoor zorgde dat er nog maar een groep van zo'n dertig man overbleef die mee ging doen voor de ritzege. Sprinters Merlier, Jakobsen, Kristoff, Coquard, Meeus en Hofstetter bevonden zich nog in het voorste gedeelte, terwijl ook de meeste klassementsmannen zich vooraan konden handhaven. Met een selecte groep dus op weg naar een massasprint, waar voor de winnaar eveneens de leiderstrui lag te wachten.

Quick Step-Alpha Vinyl was met de gehele ploeg nog vertegenwoordig en nam in de laatste kilometers zoals wel vaker het initiatief in de koers. Zelfs Evenepoel deed gewoon zijn werk in de sprinttrein en dat zorgde er zelfs voor dat achter hun ploeg een klein gat viel. Zo was een groot deel van de voorste groep al uitgeschakeld en leek het een makkelijke overwinning voor Jakobsen te worden. Hij werd goed afgezet en zag twee renners in zijn wiel toen hij aanging. Die kwamen er echt niet meer overheen, waarna de Nederlander met groot vertoon van macht de overwinning greep.

Uitslag etappe 1 Ronde van de Algarve 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws