Jakobsen wint slotrit Baloise Belgium Tour, Schmid eindwinnaar na felbevochten Gouden Kilometer Wielrennen
Wielrennen

Jakobsen wint slotrit Baloise Belgium Tour, Schmid eindwinnaar na felbevochten Gouden Kilometer

Jakobsen wint slotrit Baloise Belgium Tour, Schmid eindwinnaar na felbevochten Gouden Kilometer

Fabio Jakobsen heeft in een razendspannende finale in de Baloise Belgium Tour de overwinning in de massasprint gepakt. Zijn ploeggenoot Mauro Schmid stelde de eindzege veilig in een fel bevochten Gouden Kilometer.

De laatste etappe in de Baloise Belgium Tour was een biljartvlakke rit tussen Gingelom en Beringen, waarbij er dus kansen lagen voor de snelle mannen. Martin Urianstad, Jonas Abrahamsen (beiden Uno-X), Ludovic Robeet (Bingoal), Angelo Van Den Bossche (Geofco-Doltcini) en Kobe Vanoverschelde (Tarteletto) geloofden er echter ook in de dat winst vanuit de vroege vlucht erin zat. Althans, zij kozen er in ieder geval voor om mee te zitten in de ontsnapping van de dag.

In het peloton zelf was enige vorm van nervositeit te merken. Dat had aan de ene kant met de naderende sprint te maken, maar ook de inmiddels bekende Gouden Kilometer speelde een belangrijke rol. Lotto Soudal wilde op dit punt met Tim Wellens nog belangrijke bonificatieseconden grijpen om Schmid uit de leiderstrui te rijden. Voor de Belgische ploeg was het dan ook zaak om de koplopers voor dat punt (op 6,5 kilometer van de finish) in te rekenen. Dat gebeurde net op tijd, op zeven kilometer van de finish.

Hard tegen hard in Gouden Kilometer

In de Gouden Kilometer werd het hard tegen hard gespeeld. Wellens wist er met een ploeggenoot vandoor te muizen in aanloop naar de eerste drie seconden, terwijl Schmid het wiel van zijn voorgangers verloor. Wellens greep sterk de drie seconden, waarna hij zich terug liet zakken om het verder met Schmid uit te vechten.

Daar kwamen de ploeggenoten van de klassementsleider van pas. Yves Lampaert duwde Wellens naar de zijkant van de weg, waarna Schmid langs de andere kant twee tellen terug kon pakken. Bij de laatste sprint probeerden nog meer mannen Wellens klem te zetten, waarna Schmid bij de laatste sprint ook nog één secondje terug pakte. Daarmee verzekerde de Zwitser zich van de eindzege in de rittenkoers.

Jakobsen knalt naar dagzege

Na de chaotische aanloopfase moest de voorbereiding op de massasprint nog beginnen. BORA-hansgrohe had nog het sterkste treintje over, nadat Quick Step-Alpha Vinyl veel mannetjes had gebruikt bij de Gouden Kilometer. Toch deerde dat Jakobsen niet in de massasprint: de Nederlander bleek de snelste in de massasprint en won de etappe.

Snel meer.

Uitslag etappe 5 Baloise Belgium Tour 2022

Results powered by FirstCycling.com

2 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws