Evenepoel vlamt naar winst in tijdrit Zwitserland, eindzege naar Thomas Wielrennen
Wielrennen

Evenepoel vlamt naar winst in tijdrit Zwitserland, eindzege naar Thomas

Evenepoel vlamt naar winst in tijdrit Zwitserland, eindzege naar Thomas

Remco Evenepoel heeft de afsluitende tijdrit van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De coureur van Quick Step-Alpha Vinyl was nipt sneller dan Geraint Thomas, die Sergio Higuita eenvoudig uit de leiderstrui reed. Het is Thomas zijn eerste eindwinst van de rittenkoers.

Na een week koers in de hitte en de coronaperikelen van de voorbije dagen zouden 76 renners van start gaan in de afsluitende tijdrit van de Ronde van Zwitserland. Dat was zonder Peter Sagan, die zondag bekendmaakte dat hij na de zevende etappe positief had getest op Covid-19. De Slowaak was al twee keer eerder besmet geweest met het virus. Ook Daryl Impey – winnaar van etappe vier – en nog drie renners lieten de tijdrit schieten.

Het eindklassement was met drie renners binnen de twintig seconden van elkaar allesbehalve beslist. Higuita verdedigde slechts twee seconden op Thomas en negentien op Jakub Fugslang. Thomas is van de drie op papier veruit de beste tijdrijder en bevond zich zodoende in een ideale positie om voor het eerst de Ronde van Zwitserland te winnen. In 2015 was hij al eens tweede.

Haga zet richttijd, ook Van Baarle sterk

Het strijdtoneel van de tijdrit was Vaduz, de hoofdstad van het Vorstendom Liechtenstein. In en rondom de stad was een vrijwel vlak parcours uitgetekend van 25,6 kilometer. Stefan Küng en Evenepoel waren op voorhand de topfavorieten voor de zege in de tijdrit. Küng kon zelfs nog opschuiven naar de top vijf van het klassement, daar mindere tijdrijders als Domenico Pozzovivo en Sebastian Reichenbach niet ver voor hem stonden.

Het was voormalig DSM renner Chad Haga – tegenwoordig rijdend voor Human Powered Health – die de eerste richttijd zette met 29.51. De Amerikaan won in 2019 de afsluitende tijdrit van de Giro d’Italia. Dylan van Baarle was bij het tussenpunt één seconde sneller dan Haga. In het tweede gedeelte breidde hij zijn voorsprong uit naar twintig seconden.

Van Wilder valt vervelend na verkeerd inschatten rotonde

Intussen was Nikias Arndt (Team DSM) elf seconden sneller dan de Nederlander van INEOS Grenadiers bij de eerste tijdsmeting. Ilan Van Wilder was ook bezig met een sterke chrono. De coureur van Quick Step-Alpha Vinyl volgde bij het tussenpunt op twaalf seconden van Arndt.

In het slot van zijn tijdrit ging het echter helemaal mis voor de Belg. Hij schatte een rotonde verkeerd in en kwam vervelend ten val. Het viel nog maar te bezien of de onfortuinlijke Van Wilder de tijdrit überhaupt kon uitrijden.

Waar Arndt aan de finish veel tijd had verloren op Van Baarle, doemde de volgende bedreiging voor de Nederlander alweer op. Evenepoel was aan het tussenpunt maar liefst 38 seconden sneller. Dat zou de erkende tijdrijder niet meer weggeven. Aan de finish blies Evenepoel Van Baarle van de hotseat met een verschil van 1.05 minuut.

Intussen doken ook Maximilian Schachmann, Daniel Felipe Martínez en de herleefde Bob Jungels onder de tijd van Van Baarle. Ze kwamen echter niet in de buurt van de tijd van Evenepoel. Het was wachten op Küng om te weten hoe sterk de tijd van de Belg was. De twee bleken zeer aan elkaar gewaagd. Küng was aan het tussenpunt een kleine twee seconden sneller.

Er was dus sprake van een duel om de winst in de tijdrit, daar het duel om de eindzege ook in volle gang was. Alle renners waren inmiddels gestart en Thomas reed op een opmerkelijke fiets. Küng had met zijn tijd Pozzovivo en Reichenbach al virtueel opgerold; Neilson Powless hield de Zwitser met een goede tussentijd vooralsnog af.

Nadat iedereen aan het tussenpunt voorbij was gekomen, kwam de verwachting uit dat Thomas de beste papieren voor de eindwinst had. Thomas was rum 45 seconden sneller dan Higuita, Fugslang volgde op zestien tellen van de man uit Wales. In het tweede deel liepen de verschillen alleen maar op in het voordeel van Thomas, waardoor hij zich eindwinnaar mocht noemen van de rittenkoers.

Ondanks de snellere tussentijd van Küng, ging de winst in de tijdrit naar Evenepoel. De Belg had een ijzersterk tweede deel gereden en was elf seconden sneller dan de Europees kampioen tijdrijden aan de finish. Thomas reed net als Evenepoel een zeer sterk slot, maar strandde op een paar seconden van de eerste tijd. Zo beëindigde Evenepoel de ronde met een hoogtepunt, nadat zijn klassementsambities na mindere etappes in duigen vielen.

Uitslag etappe 8 en eindklassement Ronde van Zwitserland 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws