Jan Polanc wint uiterst vermakelijke Trofeo Laigueglia, ploeg Mollema zonder eten naar bed Wielrennen
Wielrennen

Jan Polanc wint uiterst vermakelijke Trofeo Laigueglia, ploeg Mollema zonder eten naar bed

Jan Polanc wint uiterst vermakelijke Trofeo Laigueglia, ploeg Mollema zonder eten naar bed

Jan Polanc heeft de 59e editie van de Trofeo Laigueglia gewonnen. De Sloveen van UAE-Team Emirates was na een uiterst vermakelijke race de sterkste uit een groepje van vijf. In de Italiaanse zon knalde de koers al op zestig kilometer van de streep uit elkaar en mocht de verrassend sterke en grote kopgroep die daar ontstond finale rijden. Trek-Segafredo - de ploeg van Bauke Mollema - lag op het sleutelpunt van de wedstrijd te slapen en had niemand mee in de finale. Zonder eten naar bed, vrezen wij.

De Trofeo Laigueglia is bijna traditioneel een wedstrijd die wat traag op gang komt. Hoewel er twee gecategoriseerde beklimmingen in de eerste 150 kilometer zitten, ontploft de finale pas altijd op het finalecircuit. De vroege vlucht ontstond na een kilometer of twintig en bestond uit vijf renners: Lorenzo Roda (Biesse-Carrera), Riccardo Tosin (General Store Essegibi), Jacopo Cortese, Francesco Carollo (beide Mg.K Vis-Color for Peace-VPM) en Gil Gelders (Bingoal Pauwels Sauzen).

Trek-Segafredo en Bardiani hengelen vroege vlucht binnen

De kopgroep van vijf kreeg een maximale voorsprong van drie minuten, alvorens in het peloton Bardiani-CSF de ploeg op kop zette. De Italianen hadden duidelijk plannen en kregen hulp van Trek-Segafredo, dat met Bauke Mollema, Giulio Ciccone en Antwan Tolhoek meerdere troeven in handen had. Het peloton liet de voorsprong nog wel wat groter worden. Na de Cima Paravenna - de eerste gecategoriseerde klim van de dag - was het verschil 3.50 minuten. Hier was na de tweede klim van de dag - de Testico - nog een kleine twee minuten van over.

Na dit voorspel werd er afgedaald voor de laatste tachtig kilometer. Er moest vooraan een tandje bij en dat ging te rap voor Roda, die als eerste vroege vluchter overboord ging. Het peloton volgde in deze fase nog slechts op een dikke minuut, omdat ook UAE-Team Emirates en INEOS Grenadiers kwamen helpen. Bij het ingaan van de laatste 66 kilometer waren alle dappere koplopers eraan voor de moeite.

UAE-Team Emirates steekt wedstrijd in brand, Trek moet achtervolgen

Met het peloton weer bijeen, werd er richting het finale-circuit gereden, waarin vier keer de pittige Colla Micheri bedwongen moest worden. Al in de eerste van vier pogingen reed er een grote groep van 22 weg uit het peloton. Daar zaten met David Gaudu (Groupama), Richie Porte (INEOS) en Quinten Hermans (Intermarché) meteen leuke namen bij. Wat echter vooral opviel, was de overmacht van UAE-Team Emirates, dat met Juan Ayuso, Davide Formolo, Alessandro Covi en Diego Ulissi al z'n kopmannen mee had. De ploeg had zes mannen mee, INEOS vier.

In het peloton had Trek-Segafredo zich laten piepelen, ze hadden niemand mee vooraan, en dus moest de Amerikaanse ploeg in de achtervolging. Het verschil tussen beide groepen was al rap een minuutje en er moest nogal wat werk verricht worden om dat te dichten. Er werd vooraan uiteraard doorgereden, in de wetenschap dat enkele favorieten er niet bij waren. Voordeel voor Trek: er moest nog 44 kilometer worden gereden, mét drie keer de Colla Micheri.

Covi vliegt weg uit kopgroep, Ciccone met wanhoopsdaad

Het was UAE-Team Emirates dat de opdracht begrepen had: doortrekken op de beklimmingen, zodat Trek-Segfredo en de anderen de moed zouden verliezen. Het had tot gevolg dat de groep vooraan uitdunde, onder meer voor Hermans (voor wie het zijn eerste koers van 2022 was) ging het te hard. De volgende move van de UAE-ploeg was een aanval in de afdaling van de Colla Micheri. Nadat Jan Polanc vol op kop had doorgetrokken, dook Covi naar beneden. De man in vorm begon aan een pittige missie, met nog veertig kilometer voor de wielen.

Ook vanuit het peloton werd er aangevallen in deze fase, al was dat ook ingegeven door wanhoop. Omdat Trek-Segafredo het gat naar de leiders niet dicht kreeg, ging Ciccone op de pedalen staan en trok ook hij door in de afdaling. Hij kwam tussen het peloton en de achtervolgende groep van nog zo'n vijftien renners te zwemmen, samen met een mannetje van Bardiani. Covi werd op zijn beurt na al het klimgeweld weer ingerekend op het vlakke. Daarvoor had INEOS zich echter wel moeten inspannen. De achterstand van de groep-Trek naar de leiders bedroeg op dat moment al 1.13 minuten.

INEOS neemt heft in handen, viertal valt weg na crash

Richting de tweede keer Colla Micheri kreeg Trek-Segafredo - dat Ciccone inmiddels alweer terug had na z'n mislukte aanval - opvallend genoeg hulp van Groupama-FDJ, dat met Gaudu z'n kopman toch echt vooraan had zitten. De achterstand daalde in deze fase naar driekwart minuut. Formolo probeerde nog even weg te rijden namens UAE, maar INEOS Grenadiers besloot in een strak tempo omhoog te fietsen. Er bleven nog slechts elf renners over aan de kop, met nog altijd vier van UAE.

Het was desondanks INEOS dat ook in de afdaling de koers maakte en dat had grote gevolgen. Carlos Rodriguez zette de druk er vol op in de afdaling van de Micheri en dat eindigde voor anderen in miserie. Terwijl de man van INEOS met onder meer Covi en Lorenzo Rota alle risico's nam, gingen enkele grote namen achter hen onderuit. Namens INEOS lag Eddie Dunbar erbij, net als Groupama's hoop Gaudu en de Italiaan Formolo. Ook Samuele Battistella (Astana) kon een goede uitslag plots vergeten.

UAE en INEOS oppermachtig, Rota dapper

Natuurlijke selectie? Misschien. Feit was dat na de tumultueuze afdaling de voorste groep plots nog bestond uit tien renners. UAE had Polanc, Covi, Ayuso en Ulissi nog in the game, INEOS kon nog rekenen op Porte en Carlos Rodriguez. Verder waren Fabio Felline en Simone Velasco (Astana), Rota (Intermarché) en Łukasz Owsian (Arkéa) nog van de partij. Zij vingen voor de derde en voorlaatste keer de Colla Micheri aan, met nog altijd een voorsprong van vijftig seconden naar het peloton. Daar kon de Trek-formatie alvast peinsend vooruit kijken naar welke donderspeech er op komst was in de bus.

De enige die er nog wel wat van leek te kunnen maken, was Ciccone. Van onderaan de Micheri stoof de Italiaan van Trek weg uit het peloton, op zoek naar een wonder. Hij slaagde niet in zijn missie. De kop was ook nog héél ver weg, daar Porte ook vol doortrok en zo de leidende groep uitdunde naar nog slechts zes renners: Ulissi, Covi en Ayuso namens UAE, Porte en Rodriguez namens INEOS én de dappere Rota van Intermarché. Het was uitgerekend die Rota die vlak onder de top van de Micheri aanging en de blokken van UAE en INEOS onder druk zette. UAE kreeg er in de afdaling met razende raket Polanc doodleuk nog een vierde man bij.

Vijf man over, wie wint de Trofeo?

Eenmaal beneden, na weer een ziedende afdaling, zagen we nog vier mannen voorop. Rota was bijgehaald door Covi en Ayuso en namens INEOS was Rodriguez er nog bij. Porte, Ulissi, Felline en Polanc leken te hebben verloren, al probeerde Polanc er in een laatste wanhoopspoging nog wel naartoe te rijden. Hij slaagde knap in die opzet. Vijf leiders, drie achtervolgers en een verslagen peloton op een minuutje; met die verhoudingen stoven we richting de laatste keer Colla Micheri. UAE speelde het spel perfect, met Polanc die na de aansluiting meteen door knalde. Covi en Ayuso hielden de benen stil, Rota sloot wel aan.

De onvermoeibare Polanc ging op de steile Micheri nog eens aan, de ook ijzersterke Rota reed het gat net onder de top uiteindelijk dicht, met Rodriguez, Ayuso en Covi in z'n wiel. Andermaal was het Rota die vlak onder de top zijn versnelling plaatste en Rodriguez en Polanc gingen overboord. De sterkste drie in koers verloren elkaar in de afdaling niet uit het oog, waardoor we met Ayuso, Rota en Covi finale gingen rijden. Lang bleef het tempo er goed in en leken Rodriguez en Polanc niet meer terug te keren, maar toen UAE hoog spel ging spelen en de benen stil hield vooraan, kwam het tweetal in de slotkilometer toch terug. Terwijl alle ogen gericht waren op de rappe Covi, ging Polanc erop en erover, voor een schitterende overwinning.

UAE completeerde het volledig podium uiteindelijk in de sprint erachter. Ayuso werd tweede, Covi derde en de dappere Rota vierde. In het peloton was het chagrijn groot, daar Victor Lafay op 31 seconden naar plek zes sprintte, nadat hij in de finale was weggereden en onder meer Ulissi had opgeraapt. Ciccone werd achtste, met het hoofd naar beneden.

Uitslag Trofeo Laigueglia 2022

3 claps
3 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws