Jarige Jakobsen schenkt zichzelf nieuwe ritzege in Vuelta, Eiking blijft leider Wielrennen
Wielrennen

Jarige Jakobsen schenkt zichzelf nieuwe ritzege in Vuelta, Eiking blijft leider

Jarige Jakobsen schenkt zichzelf nieuwe ritzege in Vuelta, Eiking blijft leider

Fabio Jakobsen heeft op zijn verjaardag opnieuw toegeslagen in de Vuelta a España. De Nederlander haalde in de massasprint zijn derde ritzege binnen. Odd Christian Eiking behoudt de leiding in het algemeen klassement.

De rustdag was achter de rug, dus mochten de renners direct weer aan de slag. En hoe, want direct vanaf het begin was het chaos. Een valpartij in het peloton zorgde ervoor dat er een breuk in het peloton ontstond en niet de minste namen waren erbij betrokken. Enric Mas en Guillaume Martin raakten het asfalt, maar konden gelukkig hun weg vervolgen. Datzelfde geluk gold niet voor Giulio Ciccone, Sep Vanmarcke en Rudy Molard, die allemaal halverwege de koers moesten afstappen.

Vijf renners wisten de chaos te trotseren en een vlucht op poten te zetten. Mikel Bizkarra (Euskatel), Dimitri Claeys (Cofidis), Jetse Bol (Burgos-BH), Stan Dewulf (AG2R) en Quinn Simmons (Trek-Segafredo) namen de benen. Veel ruimte kregen zij echter niet van het peloton. Op geen enkel moment in de wedstrijd werd hen meer dan drie minuten voorsprong gegund door de sprintersploegen.

Heuveltjes zorgen even voor opschudding

De wedstrijd leek rustig voort te kabbelen, maar toen moest de heuvelzone nog aanbreken. De Alto de Hijas, de enige geclassificeerde klim van de dag, vormde daarvan het openingsdecor. Lotto Soudal zette de aanval in met Maxim Van Gils, die op vakkundige wijze ploegmaat Harm Vanhoucke lanceerde. De Belgische coureur kon vervolgens in sneltreinvaart richting de kop van de wedstrijd rijden, waarna we zes koplopers kregen.

De rust keerde weer even terug, maar niet voor lang: dit keer was het UAE Team Emirates die de lont in het kruitvat stak. Matteo Trentin zette zijn voltallige ploeg op kop in een heuvelzone met direct resultaat: Fabio Jakobsen kwam terecht in een achterliggende groep. De schade kon in een afdaling nog wel gerepareerd worden, maar de toon was gezet. UAE Team Emirates vervolgde ook gewoon stoïcijns haar weg op kop van het peloton.

Het bleek allemaal een korte fase van extase. Het tempo zakte weer wat, waarna de kopgroep nog lange tijd voor het peloton uit kon blijven rijden. De renners van UAE Team Emirates gaven het stokje weer over aan de andere sprintersploegen. Zij zorgden ervoor dat er weinig bijzondere impulsen, op een demarrage van Andreas Kron na, vanuit het peloton meer gegeven konden worden. Het scenario van een massasprint kwam daardoor steeds dichterbij.

Peloton stevent af op de sprint

Van de oorspronkelijke kopgroep was het Dewulf die als langste vooruit kon blijven. De sterke Belg poeierde er nog een solo uit, maar uiteindelijk moest ook hij eraan geloven. Met nog vier kilometer te gaan was de renner van AG2R Citroën Team eraan voor de moeite. Hij werd ingerekend door Groupama-FDJ, dat op dat moment op kop van het peloton reed voor sprinter Arnaud Démare.

Weinig georganiseerd knalde het peloton de laatste kilometer in. Na een moeilijke bocht verloor Jakobsen enkele plekjes, maar dit werd hersteld. Jordi Meeus ging als eerste aan, maar werd overrompeld door de opkomende Jakobsen en Trentin. De Nederlander bleek uiteindelijk de snelste en schonk zichzelf een mooi verjaardagscadeau: een nieuwe ritzege in de Vuelta.

Door de ritzege verstevigde Jakobsen zijn leiding in het puntenklassement. Hij heeft daar nu 127 punten voorsprong op de nummer twee, Trentin. In de strijd om het algemeen klassement veranderde er weinig. Eiking finishte veilig in het peloton, waardoor hij ook in de etappe van woensdag nog in het rood mag beginnen.

Uitslag etappe 16 Vuelta a España 2021

Lees etappe 16 van de Vuelta a España 2021 terug

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws