Jenthe Biermans boekt eerste profzege met indrukwekkend sprintje in allereerste Muscat Classic Wielrennen
Wielrennen

Jenthe Biermans boekt eerste profzege met indrukwekkend sprintje in allereerste Muscat Classic

Jenthe Biermans boekt eerste profzege met indrukwekkend sprintje in allereerste Muscat Classic

Jenthe Biermans heeft de allereerste editie van de Muscat Classic gewonnen. De Belg van Arkéa-Samsic was uiteindelijk de sterkste in een sprintje van een uitgedund peloton.

Dappere strijder van de dag? Dat was zonder twijfel de Japanner Manabu Ishibashi. De 30-jarige renner van JCL Team UKYO was de enige die in de openingsfase wel trek had in een vlucht. Hij kreeg geen steun en het peloton nam hem duidelijk niet serieus. Ishibashi kreeg in totaal zestien (!) minuten voorsprong, met nog 110 kilometer voor de wielen.

Ishibashi behoudt ruime voorsprong halfweg koers

In het peloton werd er lange tijd niet echt gereageerd en was het Equipo Kern Pharma dat het tempo er in ieder geval een beetje in hield. Pas toen Intermarché-Circus-Wanty zich begon te roeren, nam de voorsprong wat af. Ishibashi begon desondanks nog wel met een ruime voorgift aan de eerste klim van de dag: Al Jabal van 3,5 kilometer aan 9,2 procent.

Steil? Dat zou het in deel twee van de koers ook blijven. In totaal lagen er zes pittige hobbeltjes klaar, met naast Al Jabal ook twee keer de Hamriyah (900 meter aan 10,1 procent), twee keer Al Jissah (1,1 kilometer aan 10 procent) en Wadi Al Kabir (2,1 kilometer aan 7,3 procent). Het was de reden dat het peloton koel bleef, ondanks dat de eenzame leider op tachtig kilometer van de streep toch echt nog dik dertien minuten voorsprong had.

Peloton maakt vaart, Ishibashi stort in

In het peloton waren het na Intermarché en Equipo Kern Pharma ook Soudal-Quick Step, Lotto-Dstny en Movistar die een duit in het zakje deden in de achtervolging. UAE Team Emirates bleef opvallend afzijdig in deze fase van de strijd. Bij het ingaan van de laatste 65 kilometer was het gat gedicht naar tien minuten, er moest dus zeker nog een tandje bij.

Dat gebeurde ook, al was de totale ineenstorting van de voorgift vooral te danken aan het feit dat het lichtje bij Ishibashi in de opeenstapeling van beklimmingen plots uitging. Lotto-Dstny en Equipo Kern Pharma hengelden de dappere Japanner minuut voor minuut binnen richting de laatste vijftig kilometer. Van tien minuten was plots geen sprake, er stonden er nog maar vier op de klok. Nog eens twintig kilometer verder was Ishibashi eraan voor de moeite.

Wie wint de Muscat Classic na snelle finale?

De finale kon beginnen, met AG2R Citroën Team dat zich plots roerde. Er moest nog twee keer geklommen worden, één keer over de Hamriyah en één keer over de Al Jissah. Op de eerste van de twee ging het vooral om uitdunning en werd er nog niet aangevallen. Niet zo gek ook, want er volgde nu een lopende afdaling richting de voet van het laatste klimmetje.

Hoewel er heel veel werd aangevallen, kregen renners het niet voor elkaar om zich los te rijden. Een flink uitgedund peloton kwam na het klimmetje samen en zo kon er een normale sprintvoorbereiding plaatsvinden. In de laatste kilometer was er geen enkele sprinter die echt nog een trein had en dus was het man-tegen-man. Biermans kwam op het beste moment en won in een listig sprintje heuvelop overtuigend.

Uitslag Muscat Classic 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws