Voorbeschouwing Muscat Classic 2023 | Punchers aan zet in nieuwe klassieker op wielerkalender! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Muscat Classic 2023 | Punchers aan zet in nieuwe klassieker op wielerkalender!

Voorbeschouwing Muscat Classic 2023 | Punchers aan zet in nieuwe klassieker op wielerkalender!

Van 11 tot en met 15 februari staat de inmiddels welbekende Tour of Oman op het programma. Dit jaar is er voor de eerste keer ook daags voor deze vijfdaagse rittenkoers een wedstrijd in Oman. Met de Muscat Classic staat er op 10 februari een nieuwe klassieker op het wielermenu. De 173 kilometer lange eendagswedstrijd lijkt een kolfje naar de hand van de punchers. In de Leiderstrui blikt vooruit!

Koers lijkt aan populariteit te winnen in Oman, daar onlangs bekend werd gemaakt dat er met de Muscat Classic een extra koers door de Golfstaat georganiseerd gaat worden. Het is de eerste keer dat organisator ASO deze eendagskoers organiseert en het betekent dat de traditionele vijfdaagse in Oman nu een zesdaagse wordt. De Muscat Classic, vernoemd naar hoofdstad Muscat, is echter wel een losstaande klassieker en telt niet mee voor het klassement in de Tour of Oman.

Praktische informatie Muscat Classic 2023

  • Muscat - Muscat (173,7 km)
  • Vrijdag 10 februari 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Parcours, weer en tijden Muscat Classic 2023

De 173 kilometer lange wedstrijd, die in het noorden van Oman verreden wordt, kent Al Mouj Muscat en Al Bustan als respectievelijk start- en finishplaats. Het parcours van de Muscat Classic wordt gekarakteriseerd door het venijn dat zich in de staart van de race bevindt. In de tweede helft van de race moeten zes gecategoriseerde beklimmingen worden overwonnen, met de top van de laatste op slechts vier kilometer van de finish. Dit klimmetje van de Al Jissah is met 1,1 kilometer aan 10 procent gemiddeld vrij lastig. Deze col dient het peloton ook op circa vijftig kilometer van de meet al een keer te bedwingen. Ook in de aanloop naar de finale liggen meerdere kuitenbijters te wachten, waaronder de 'Climb of Hamriyah' (900 meter aan 10,1 procent) en de 'Climb of Wadi Al Kabir' (2,1 kilometer aan 7,3 procent).

Voorbeschouwing Muscat Classic 2023 | Punchers aan zet in nieuwe klassieker op wielerkalender!

Weer
Het is zeer aannemelijk dat minstens negentig procent van het peloton in korte mouwen en in korte broek aan het vertrek van de Muscat Classic zal staan. Het kwik in Oman zal vrijdag namelijk oplopen tot zo'n 25 graden Celcius. De kans dat er een druppeltje regen uit de hemel komt vallen, wordt ook zo goed als nihil geacht.

Tijden
Start: 11.00 uur (8.10 uur Nederlandse tijd)
Finish: rond 15.30 uur (12.30 uur Nederlandse tijd)

Favorieten Muscat Classic 2023

De deelnemerslijst is nog niet compleet. Er zijn dus nog aanpassingen mogelijk.

De Muscat Classic is een losstaande wedstrijd, maar in principe doen alle renners mee die een dag later ook de Tour of Oman gaan rijden. Dat betekent dat ook rappe jongens als Tim Merlier, Mark Cavendish en Pascal Ackermann acte de présence zullen geven in startplaats Al Mouj Muscat. Het parcours van de Muscat Classic leent zich echter niet voor deze sprintbommen. Kijkend naar het taaie parcours en het soort klimmetjes dat in de route zijn opgenomen, dienen we voor de favorietenvoorspelling vooral naar het punchersgilde te kijken. Jongens die over een flinke dosis explosiviteit beschikken, ontpoppen zich dan ook tot de topfavorieten bij uitstek.

Davide Formolo werd tweede in de door Ruben Guerreiro gewonnen Saudi Tour en is daarom zeker een man om rekening mee te houden. Ook het parcours lijkt spek naar de bek van de sympathieke Italiaan. Diego Ulissi reed al meerdere (Spaanse) wedstrijden dit seizoen. De 33-jarige Italiaan wist daar nog niet echt in de buurt van de overwinning te komen, maar finishte vrijwel louter in de top-twintig. Ulissi staat al jaren bekend om de krachtige punch die hij in zijn benen heeft. Samen met land- en teamgenoot Formolo zou hij het Guerreiro wel eens knap lastig kunnen maken.

Het parcours van de Muscat Classic en Davide Formolo lijken een perfecte match
Het parcours van de Muscat Classic en Davide Formolo lijken een perfecte match

De Belgische wielerfans zullen hun hoop vooral op Mauri Vansevenant gevestigd hebben. De 23-jarige Soudal-Quick Step-renner komt steeds dichter bij de absolute wereldtop. Begin 2021 wist hij grote jongens als Bauke Mollema en Mikel Landa al eens te kloppen in een klassieker (GP Industria & Artigianato). De sympathieke Vlaming heeft de laatste sprong naar de bovenste regionen echter nog niet weten te maken. Lukt het hem om zich in Oman definitief te laten gelden? Ook zijn ploeggenoten Jan Hirt en Fausto Masnada dienen in ogenschouw genomen te worden. De Tsjech won vorig jaar het eindklassement van de Tour of Oman, alsmede een rit in de Giro d'Italia. Het leverde hem een contract bij de ploeg van Patrick Lefevere op. Het zou dus geen echte verrassing zijn als hij zijn nieuwe broodheer tevredenstelt met een overwinning in de Golfstaat.

Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team) is één van de meest wisselvallige renners in het peloton. Maar wie wisselvallig is, is ook met enige regelmaat enorm goed. Dat geldt zeker voor Lutsenko, die vorig jaar zijn seizoen inluidde met een overwinning. Cofidis-pion Axel Zingle is misschien een ietwat onbekende naam. Toch doet de Fransman het de afgelopen seizoenen verre van onverdienstelijk. Recentelijk deed de 24-jarige heuvelrenner aan alle vijf de wedstrijden binnen de Challenge Mallorca 2023 mee en finishte hij vier keer bij de beste twaalf. Verder is het ook uitkijken naar Maxim Van Gils (Lotto-Dstny), Matteo Jorgenson (Movistar), Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team), Fausto Masnada (Soudal-Quick Step), Louis Meintjes (Intermarché-Circus-Wanty) en Iván Ramiso Sosa (Movistar Team). Zij beschikken over kwaliteiten die benodigd zijn om te triomferen in Oman en zouden op een goede dag dus zeker raak kunnen schieten.

Verder houden we Greg Van Avermaet, Stan Dewulf (AG2R Citroën Team), Cian Uijtdebroeks (BORA-hansgrohe) en Ide Schelling (BORA-hansgrohe) met extra interesse in de gaten.

Favorieten GP Muscat Classic 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Davide Formolo (UAE-Team Emirates)
Schaduwfavorieten: Mauri Vansevenant (Soudal-Quick Step), Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team) en Axel Zingle (Cofidis)
Longshots: Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team), Fausto Masnada (Soudal Quick-Step), Louis Meintjes (Intermarché-Circus-Wanty), Diego Ulissi (UAE-Team Emirates) en Maxim Van Gils (Lotto-Dstny)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV Muscat Classic 2023

In tegenstelling tot de UAE Tour voor vrouwen zijn de Muscat Classic en Tour of Oman niet live te bekijken via de traditionele kanalen. Wél is de Muscat Classic vrijdag hoogstwaarschijnlijk via verschillende livestreams te bewonderen. Ook het wedstrijdverslag vind je vrijdagmiddag op In de Leiderstrui!

Youri van den Berg

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws