...
1123644458
Wielrennen

Jumbo-Visma hanteert streng Tourdieet, maar: 'Na Puy de Dôme stonden er hamburgers op het menu'

1123644458

Menig wielerliefhebber heeft bij Jumbo-Visma op de een of andere manier het beeld dat alles wat met de koers te maken heeft tot in de puntjes wordt uitgedacht. Het gebruik van de voedingsapp Jumbo Foodcoach, waarmee al het (gezonde) eten tot op de milligram nauwkeurig wordt afgemeten, draagt in zekere zin bij aan dat beeld. Toch is er zo nu en dan ook ruimte voor een hamburger, zo bevestigt Jumbo-Visma-voedingscoach Martijn Redegeld in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Waar er vroeger door coureurs nog wel eens zoveel mogelijk pasta naar binnen geschrokt werd, is dat heden ten dage geen veelvuldig gezien idee meer. Vrijwel alle ploegen in de Tour de France hebben hun eigen specialisten op het gebied van voeding bij. In dat kader geldt dat Jumbo-Visma zeker geen uitzondering is, daar er zelfs een reusachtige kookwagen meerijdt. Er zijn namens de Nederlandse succesformatie twee meereizende koks aanwezig in 'La Grance Boucle' en zij zorgen er dagelijks voor dat alle maaltijden bereid worden.

Daarbij komt dus ook dat voedingscoach Redegeld aanwezig is bij het grootste wielerevenement ter wereld. 'Voor elke renner is een volledig plan gemaakt, al weken voor de Tour', steekt de 30-jarige Nederlander van wal in de dagkrant. Het is wel een soort wetenschap. Alles is op voorhand gepland, berekend en geschat. Op basis van data hebben de slimme mannen van Visma een algoritme ontwikkeld dat uitrekent hoeveel calorieën een bepaalde renner per dag binnen moet krijgen.'

Toch beseft ook Redegeld maar al te goed dat er in het 'strenge dieet' ook een menselijke maat aanwezig moet zijn. 'Ik ben de eerste die weet dat je niet dag in dag uit met zo’n schema kunt leven. Een renner kan niet 365 dagen per jaar alles volgen.' In dat kader wordt er volgens de voedingsexpert ook zo nu en dan gezondigd. 'Eten moet tijdens de Tour iets zijn waar je naar uitkijkt, niet waar je tegenopziet. Mexicaans, risotto, soms tiramisu als toetje. Na de rit naar de Puy de Dôme stonden er hamburgers op het menu. Met die juiste voedingswaarden natuurlijk', voegt hij daar nog aan toe. 'De jongens hebben dan toch het gevoel dat ze een hamburger hebben gegeten. Ook al is het geen hamburger die jij en ik in een restaurant eten.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws