Juraj Sagan: van Doha tot de Kilimanjaro en Richmond tot Oudenaarde, overal aan de zijde van Peter Wielrennen
Wielrennen

Juraj Sagan: van Doha tot de Kilimanjaro en Richmond tot Oudenaarde, overal aan de zijde van Peter

Juraj Sagan: van Doha tot de Kilimanjaro en Richmond tot Oudenaarde, overal aan de zijde van Peter

Ook in 2023 zijn er weer heel wat wielerprofs die we komend jaar niet meer terugzien. Eén van die mannen is Juraj Sagan, de broer van Peter die na veertien jaar een andere weg inslaat. In de Leiderstrui nam zijn loopbaan nog eens onder de loep.

Sagan werd op 23 december 1988 geboren in het Slovaakse Zilina, waar iets meer dan een jaar later ook zijn jongere broertje Peter het levenslicht zag. Samen brachten de broers op jonge leeftijd veel tijd sportend door. 'Niet alleen wielrennen, maar ook wakeboarden en windsurfen. En ik heb gedanst, gevoetbald en deed aan judo of karate, of zoiets. En in de winter gingen we snowboarden en skiën', vertelde Peter daar al eens over.

Juraj effent het pad voor Peter Sagan

Omdat vader Sagan het downhill op de mountainbike te gevaarlijk vond, gingen de twee maar aan 'gewoon' wielrennen doen. Met succes, daar Juraj in zijn jonge jaren bekend stond als redelijk talent en zo ook het pad effende voor Peter, die later als een komeet de wielerwereld bestormde.

Juraj Sagan: van Doha tot de Kilimanjaro en Richmond tot Oudenaarde, overal aan de zijde van Peter

Er wordt nogal eens lacherig gedaan over het verloop van de loopbaan van Juraj, die als junior wel gewoon standaard top tien reed in de kampioenschappen en ook meedeed om ritzeges in bijvoorbeeld de Vredeskoers. Van 2007 tot 2009 koerste Sagan voor Dukla Trencin - Merida, waar ook Peter in dat laatste jaar terechtkwam.

Vanuit die ploeg maakte Peter direct de overstap naar WorldTour-ploeg Liquigas, waar Juraj bleef hangen. Peter was in zijn eerste jaar echter een regelrechte sensatie met ritzeges in Parijs-Nice, Ronde van Romandië en Ronde van Californië, waardoor hij direct de status had om broer Juraj bij de ploeg te betrekken.

In de vijf jaar bij Cannondale deed de 'grote' Sagan jaarlijks een gooi naar de grootste koersen ter wereld en won hij driemaal de groene trui, terwijl Juraj - eerlijkheidshalve - vooral dienst deed als waterdrager. Desondanks mocht hij voor 2015 met zijn broer mee naar één van de rijkste ploegen ter wereld, Tinkoff.

Juraj Sagan draagt steentje bij aan grote zeges Peter

Bij die ploeg zette Juraj toch een stap vooruit. Hij werd toegevoegd aan de klassiekerploeg van die formatie en deed het niet eens zo onaardig. Op die manier was hij ook mede verantwoordelijk voor de Ronde van Vlaanderen-overwinning van zijn broer, evenals tal van andere ritzeges in rittenkoersen van één week. Na enkele kwakkeljaren leek ook Juraj zijn plekje in de WorldTour verdiend te hebben.

Een andere bijkomstigheid was dat Juraj met behulp van broer Peter de hele wereld over mocht reizen. Niet alleen voor de fiets, maar ook daarbuiten. Zo beklommen de broers Sagan samen de Kilimanjaro in 2017 en gingen ze talloze keren samen op pad. Dat dezen ze overigens als wereldkampioenen, daar Juraj in 2015 (Richmond), 2016 (Doha) en 2017 (Bergen) een aandeel had in de WK-zeges van zijn broer.

Met die prestaties trokken de twee in 2017 naar BORA-hansgrohe, waar Juraj met een veertiende plek in Gent-Wevelgem zijn beste resultaat uit zijn loopbaan behaalde als Slovaaks kampioen. Mede door die prestatie mocht hij ook voor de eerste - en enige - keer naar de Tour de France, maar dit werd een fiasco. Peter werd in de vierde rit al gediskwalificeerd voor een manoeuvre tegen Mark Cavendish en Juraj haalde op dag negen de tijdslimiet niet.

Na vijf jaar bij de Duitse ploeg - waarin Juraj jaar na jaar minder begon te koersen - mocht hij nog wel op de valreep mee naar TotalEnergies, waar Peter een nieuw groot contract tekende en zijn vaste clan met ook Daniel Oss, Maciej Bodnar en enkele stafleden meenam. Juraj reed in 2022 echter nog geen tien koersen uit en besloot dan ook dat het voor hem voldoende was geweest. Afsluiten deed hij op het WK in Wollongong, waar hij in de kopgroep zat, niet uitreed en Peter uiteindelijk zevende zag worden.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Inzetten op de WK-wedstrijden van maandag 28 november? Check hier de odds!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws