Kämna staat ondanks komst Roglic op z'n strepen bij BORA: 'Ik wil de renner blijven die ik nu ben' Wielrennen
Wielrennen

Kämna staat ondanks komst Roglic op z'n strepen bij BORA: 'Ik wil de renner blijven die ik nu ben'

Kämna staat ondanks komst Roglic op z'n strepen bij BORA: 'Ik wil de renner blijven die ik nu ben'

Waren er anno 2023 betere aanvallers in het peloton dan Lennard Kämna? Ze zijn waarschijnlijk op één hand te tellen. De 27-jarige Duitser vervolledigde in de Vuelta a España zijn hattrick aan ritzeges in de drie grote rondes, maar wat nu, helemaal nu Primoz Roglic richting BORA-hansgrohe komt? In gesprek met In de Leiderstrui staat Kämna duidelijk op een kruispunt.

Kämna is in Duitsland al jarenlang een graag geziene gast. Nadat het land de wielersport jarenlang in de ban deed, zorgt BORA-hansgrohe ervoor dat de sport weer is omarmd. Kämna is bij het team een belangrijke pion, al sinds hij in 2020 overkwam van Team Sunweb. Hij won in z'n eerste jaar in Duitse dienst meteen een rit in de Dauphiné en de Tour de France en startte in 2021 met ritwinst in de Ronde van Catalonië.

Daarna ging het bergafwaarts voor Kämna, die stoeide met fysiek ongemak en mentaal niet langer genoot van het fietsen. BORA en Kämna besloten een break te nemen, met als teken van goede wil een contractverlenging. We zagen de klimmer de rest van 2021 niet terug op de weg en pas in oktober van dat jaar maakte hij zijn rentree in Cape Epic, een populaire mountainbikewedstrijd.

Lees verder onder de foto

Kämna staat ondanks komst Roglic op z'n strepen bij BORA: 'Ik wil de renner blijven die ik nu ben'
Kämna won in 2020 meteen een rit in de Dauphiné

Kämna toont zich als rittenkaper en klassementsrenner

Na een periode van bezinning met vrienden en familie keerde Kämna in 2022 terug namens BORA, en hoe! Hij won meteen een rit in de Ruta del Sol en zegevierde richting de Giro d'Italia ook in een etappe in de Tour of the Alps. In de Giro won hij vervolgens de etappe naar de Etna, alvorens hij in de zomer tijdritkampioen van Duitsland werd.

Hij maakte indruk als rittenkaper, maar wilde zichzelf dit seizoen toch testen als klassementsrenner. In de Tirreno-Adriatico werd hij vierde en in de Tour of the Alps zesde, inclusief wederom een etappezege. In de Giro d'Italia ging hij voor het eerst voor een klassement in een grote ronde en met plek negen viel dat niks tegen. De focus in de Vuelta a España werd later dit seizoen verlegd naar de aanval. Op dag negen won hij een bergetappe, waarmee hij na 2023 op 27-jarige leeftijd al een etappe heeft gewonnen in alle drie de grote rondes.

Lees verder onder de foto

Kämna staat ondanks komst Roglic op z'n strepen bij BORA: 'Ik wil de renner blijven die ik nu ben'
Kämna na zijn etappezege in de Vuelta

Kämna wil niet veranderen bij BORA-hansgrohe

Hoe nu verder? Dat is de grote vraag. Tegenover In de Leiderstrui staat Kämna alvast op z'n strepen als het gaat om zijn rol bij BORA-hansgrohe. 'Ik pak het na mijn break in 2021 wel iets anders aan en ben meer constant. Het was een heel goed seizoen, waar ik blij mee kan zijn. Ik wil graag actief blijven en aanvallen, maar ook klassementen wil ik graag rijden. Hoe en waar, dat weet ik nog niet, maar ik wil absoluut de renner blijven die ik nu ben en etappes winnen. Dat staat buiten kijf.'

Met de komst van Primoz Roglic en de aanwezigheid van Jai Hindley, Aleksandr Vlasov en jonkie Cian Uijtdebroeks is de vraag: hoeveel klassementen blijven erover? Is Kämna niet genoodzaakt om een rittenkaper van wereldklasse te zijn? Hij heeft er alvast de feeling voor. 'Het is niet makkelijk om uit te leggen. Het blijft wielrennen en hoewel ik een goed gevoel heb voor de situatie, hangt alles af van de race-situatie. Ik ga zelden met een game-plan van start, ik zie doorgaans wel wat er gebeurt. Er is geen geheim voor mijn overwinningen nee, helaas niet', sluit hij lachend af.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws