Koning van de Sassotetto: Roglic blaast concurrentie weg in koninginnenrit Tirreno-Adriatico Wielrennen
Wielrennen

Koning van de Sassotetto: Roglic blaast concurrentie weg in koninginnenrit Tirreno-Adriatico

Koning van de Sassotetto: Roglic blaast concurrentie weg in koninginnenrit Tirreno-Adriatico

Primoz Roglic heeft de koninginnenrit van de Tirreno-Adriatico op zijn naam weten te schrijven. De Sloveen van Jumbo-Visma was op de slotklim naar Sassotetto in een machtssprint de sterkste en nam de leiderstrui over van Lennard Kämna (BORA-hansgrohe). Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) en Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers) eindigden als tweede en derde.

Voor de start was er al reuring, want door de weersomstandigheden werd de finishlijn tweeënhalve kilometer lager gelegd. Het waaide te hard om naar de top te klimmen. Voor zeven renners was de wind geen obstakel om een aanval te plaatsen. Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Davide Ballerini (Soudal-Quick Step), Zdenek Stybar (Team Jayco AlUla), Anthony Perez (Cofidis), Erik Fetter (EOLO-Kometa), Florian Stork (Team DSM) en Simon Gugliemi (Arkéa Samsic) reden weg uit het peloton.

Wind speelt een hoofdrol, Gugliemi valt bijna

Tijdens de rit sijpelde door dat de organisatie op de slotklim inmiddels takken aan het verwijderen was. De wind, regen en hagel zorgden zo nu en dan wel voor gevaarlijke situaties. Veel voorsprong kreeg de kopgroep niet, daar BORA-hansgrohe de controle behield om de leiderstrui van Kämna te verdedigen. Dat was voor Simmons het sein om zich terug te laten zakken en kopman Giulio Ciccone bij te staan.

Voor de Sassotetto moesten nog twee beklimmingen worden getrotseerd en INEOS Grenadiers nam daar de controle in het peloton over. In de kopgroep ging Gugliemi ondertussen bijna onderuit door een windvlaag, maar gelukkig voor hemzelf kon hij zijn fiets ternauwernood onder controle houden. De ambities van de kopgroep konden een stukje verder de prullenbak in. Het zou aan de klassementsrenners zijn. De sprinters waren op dat moment al gelost, wat aantoonde dat het tempo er goed in begon te zitten.

Movistar maakt tempo, maar waarom?

Op de voorlaatste klim probeerde Movistar INEOS Grenadiers van de kop te verdringen. De poging slaagde, ondanks dat Michal Kwiatkowski flink aan het vloeken en tieren was. Jumbo-Visma volgde gestaag en voegde tijdens het gekibbel een mannetje toe aan het front. Toch was het Movistar dat in dienst van Enric Mas in controle richting de Sassotetto reed.

Op dat moment begon het in de afdaling echt gevaarlijk te worden. Achterin begon men er als bosjes af te waaien door het hoge tempo en zeker lichtgebouwde renners werden haast de berm ingeblazen. Mas had bij aanvang van de klim nog twee helpers over als mogelijke springplank, maar na drie kilometer klimmen was de Spaanse formatie ineens verdwenen. Misschien kwam het door de omstandigheden. De tegenwind maakte het vrijwel onmogelijk om aan te vallen en dus was het lange tijd status quo.

Het waren Davide Formolo en George Bennett (beide UAE-Team Emirates) die de knuppel in het hoenderhok trachtten te gooien met een fikse versnelling, maar Damiano Caruso (Bahrain Victorious) beproefde als eerste solo zijn geluk. Ver weg geraken deed de Italiaanse veteraan in eerste instantie niet en het leek een leuke aanval voor de beeldvorming. Achter hem begonnen de kopmannen echter een beetje naar elkaar te kijken.

Gek genoeg leek Jai Hindley (BORA-hansgrohe) gewoon het tempo hoog te houden voor Kämna. Caruso liep steeds verder uit en had op een gegeven ogenblik een comfortabele marge van twintig seconden. Mas had wel echt nog wat over en die aanval werd Thymen Arensman (INEOS Grenadiers) te machtig. De Spanjaard reed in een vloek en een zucht het gat dicht naar Caruso. Achter hem brak het tijdelijk in tweeën en onder andere Adam Yates (UAE-Team Emirates), Roglic en Wilco Kelderman (beide Jumbo-Visma) moesten wat seconden toegeven. Kelderman was echter in staat het gat dicht te rijden en Roglic sprintte daarna op het oog simpel naar de zege. Kämna werd knap vijfde, maar dat bleek niet genoeg.

Uitslag etappe 5 Tirreno-Adriatico 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news