Kopecky triomfeert in Ronde van Vlaanderen, Vollering wordt tweede; valpartij verpest kansen Van Vleuten Wielrennen
Wielrennen

Kopecky triomfeert in Ronde van Vlaanderen, Vollering wordt tweede; valpartij verpest kansen Van Vleuten

Kopecky triomfeert in Ronde van Vlaanderen, Vollering wordt tweede; valpartij verpest kansen Van Vleuten

Lotte Kopecky heeft de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen op haar naam geschreven. De 27-jarige Belgische van Team SD Worx soleerde op knappe wijze naar de overwinning. Op ruime achterstand van een ontketende Kopecky eindigde Demi Vollering als tweede. Elisa Longo Borghini vervolledigde het podium.

Waar de koers bij de mannen al een tijd onderweg was, begonnen de vrouwen in de middag aan hun Ronde van Vlaanderen: een koers over 156 kilometer, waarin talloze beroemde beklimmingen overwonnen moesten worden. Voor Annemiek van Vleuten was het haar laatste deelname aan het monument. Ze won de koers in het verleden al tweemaal. Om een derde keer te winnen moest ze afrekenen met SD Worx. De ploeg had met Kopecky en Demi Vollering twee grote favorieten, die dit seizoen al zeer goed op dreef waren.

Van Vleuten valt op cruciaal moment, Team SD Worx is andermaal dominant

Direct nadat het startschot was gegeven, werd er slag om stoot gedemarreerd. Het duurde echter vrij lang vooraleer de eerste kopgroep van de dag een feit was. Alle geplaatste aanvallen werden in een mum van tijd in de kiem gesmoord. Na 55 kilometer koers, met nog honderd kilometer voor de boeg, was er nog altijd geen groepje dat de zegen van het peloton had gekregen. Op 89 kilometer van de eindstreep, net na het ingaan van de heuvelzone, was het vrouw-in-vorm Ally Wollaston (AG Insurance - Soudal Quick-Step) die een gaatje te pakken had. De 22-jarige Nieuw-Zeelandse was aan een solo-onderneming begonnen, daar zij niet echt iemand met zich mee kreeg. De renster kreeg zodoende de zegen van het peloton en pakte een minuut voorsprong.

Toen Wollaston een halfuurtje aan haar solo bezig was, waren er in het peloton een aantal tegenaanvallen waarneembaar. De Zwitserse Elise Chabbey en de Britse Elinor Barker haakten hun karretje aan bij de soliste, waardoor er een kopgroep van drie ontstond. De voorsprong van het drietal bleef gestaag rond de minuut hangen. In het peloton waren het Human Powered Health, Cofidis en Movistar die de kar trokken. Toen het peloton de Koppenberg opdraaide, werd het begin van een chaotische fase ingeluid. Van Vleuten viel, moest van fiets wisselen en was aangewezen op de achtervolging. Dat leek echter een gevecht tegen de bierkaai, want haar achterstand liep op tot in de minuten.

Op de Koppenberg trokken SD-Worx-teamgenotes Marlen Reusser en Kopecky stevig door. Ook Wiebes (SD Worx) kon aanpikken, evenals Silvia Persico (UAE Team ADQ). Voorin ontstond er dus een drie tegen één-situatie. In de tweede groep, op zo'n twintig seconden van het leidende viertal, zaten dames als Demi Vollering, Elisa Balsamo, Shirin van Anrooij, Lucinda Brand en Longo Borghini.

Verslag loopt verder onder tweet.

Kopecky schenkt SD Worx een nieuwe overwinning met fenomenale solo

Met nog veertig kilometer te gaan ging het voorin te snel voor Wiebes, die de rest moest laten lopen en zich liet inrekenen door de groep met onder meer Trek-Segafredo-rensters Brand en Van Anrooij. Niet veel later onderging Reusser hetzelfde lot als Wiebes, wat erin resulteerde dat enkel Kopecky en Persico nog aan de leiding reden. In de achtergrond was het inmiddels een zevental dat probeerde het kopduo in te halen: Vollering, Reusser, Van Anrooij, Elisa Longo Borghini, Anna Henderson, Katarzyna Niewiadoma en Juliette Labous.

Kopecky kende een topdag, daar zij op de Oude Kwaremont de gashendel helemaal opendraaide en Persico op een flinke achterstand zette. Bovenop de beklimming had zij een voorsprong van ruim twintig seconden bijeen gefietst. Daarna gold enkel de pittige Paterberg nog als noemenswaardig obstakel. Ook de laatste beklimming van de dag werd door Kopecky in sneltreinvaart bedwongen. Op de top had zij haar voorsprong uitgebreid tot maar liefst veertig seconden. Kopecky, die de Ronde van Vlaanderen vorig jaar ook wist te winnen, gaf haar riante voorgift niet meer uit handen en soleerde vrijuit naar de overwinning. De strijd om plaats twee werd beslecht middels een groepssprint, waarin Vollering zich de sterkste toonde. Longo Borghini racete naar plek drie.

Uitslag Ronde van Vlaanderen vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier de Ronde van Vlaanderen 2023 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws