Pogacar houdt Van der Poel achter zich en soleert naar zege in Ronde van Vlaanderen, Van Aert vierde Wielrennen
Wielrennen

Pogacar houdt Van der Poel achter zich en soleert naar zege in Ronde van Vlaanderen, Van Aert vierde

Pogacar houdt Van der Poel achter zich en soleert naar zege in Ronde van Vlaanderen, Van Aert vierde

Tadej Pogacar heeft een spectaculaire editie van de Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven. De veelzijdige Sloveen reed op de Oude Kwaremont weg bij zijn concurrenten en soleerde naar de overwinning. Mathieu van der Poel kreeg het gat niet gedicht en moest genoegen nemen met de tweede plaats. In de achtergrond sprintte Mads Pedersen naar plek drie.

Het hoogtepunt van het Vlaamse voorjaar was met de Ronde van Vlaanderen aangebroken. Het tweede Monument van het seizoen beloofde spektakel te worden met een titanenstrijd tussen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tadej Pogacar. De dodelijke combinatie Oude Kwaremont-Paterberg vormde op papier de ultieme scherprechter in de finale.

Van der Poel achterop na waaiers, opgave Van Poppel na val

De vaart zat er vanaf de start goed in. Na een uur koers was er al vijftig kilometer afgelegd. Van der Poel kende een penibel moment toen Bahrain Victorious het peloton in waaiers trok. De titelverdediger koerste achteraan en geraakte op achterstand. Na een stevige achtervolging - waarin ploegmaat Søren Kragh Andersen al veel energie moest verspillen - keerde Van der Poel weer terug.

Kort na de terugkeer van Van der Poel werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Het grootste slachtoffer was Danny van Poppel. De Nederlander van BORA-hansgrohe kon niet verder en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Izegem. Mads Pedersen werd door de val opgehouden, maar keerde na een korte achtervolging terug vooraan.

Ook Pogacar even in de problemen, Van der Hoorn tweede Nederlandse uitvaller

Na de Van der Poel-episode was Pogacar de volgende topfavoriet die een scheve situatie recht moest zetten. Door de valpartij was het peloton opnieuw in stukken gebroken. Pogacar zat in het tweede deel. Omdat de breuk door een valpartij ontstond, mochten de auto's van de jury achter de eerste groep blijven rijden. Zodoende keerden Pogacar en zijn mannen vlotjes weer terug vooraan.

Waar Van Poppel de eerste uitvaller was, volgde Taco Van der Hoorn als de tweede. De Nederlander van Intermarché-Circus-Wanty sloeg op een nare manier tegen het asfalt en greep naar zijn gezicht. Van der Hoorn werd daarna overgebracht naar het ziekenhuis. Een andere - verrassende - opgave was Valentin Madouas. De nummer drie van vorig jaar gold als een belangrijke outsider.

Verslag loopt verder onder tweet.

Richting de eerste kasseistrook wisten vijf renners eindelijk een gat te slaan op het peloton. Onder hen zaten met Daan Hoole (Trek-Segafredo) en Elmar Reinders (Team Jayco-AIUIa) twee Nederlanders. De overige namen waren: Guillaume Van Keirsbulck (Bingoal WB), Jasper De Buyst (Lotto-Dstny) en Filippo Colombo (Q36.5). Op de Huisepontweg sprongen Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost) en Tim Merlier (Soudal-Quick Step) weg uit het peloton. Op de eerste helling - de Korte Ast - maakten zij de aansluiting vooraan.

Maciejuk veroorzaakt massale crash: onder meer Van Aert, Alaphilippe, Wellens en Sagan bij de slachtoffers 

Na een ziedende openingsfase (49,3 km per uur na twee uur koers) vond het peloton het wel even welletjes. De voorsprong van de zeven liep dan ook flink op, naar vijf minuten maximaal. In het peloton controleerde Edoardo Affini namens Jumbo-Visma het tijdsverschil.

De rust in de koers duurde niet voor lang. Door een gevaarlijke en ondoordachte manoeuvre van de Pool Filip Maciejuk (Bahrain Victorious) sloeg een groot deel van het peloton als dominosteentjes onderuit. Maciejuk werd door zijn move door de jury uit koers gezet. De valpartij leidde tot de opgave Tim Wellens en Ben Turner. Julian Alaphilippe en Jasper Stuyven konden wel verder.

Op de Kortekeer volgde een opmerkelijk beeld. DSM en INEOS Grenadiers legden het tempo op de heuvel helemaal stil, het was een soort surplace bergop. Op de top trok DSM vervolgens snoeihard door, een zelfde tactiek als Trek-Segafredo hanteerde in de voorbije Dwars door Vlaanderen. Van der Poel zat op het moment weer te ver achterin. Hoewel hij snel weer terugkeerde, kostte het hem wel twee ploegmaats, waaronder Kragh Andersen. Ook konden we als gevolg van de valpartij een opgave van ex-winnaar Sagan noteren. De laatste Ronde van Vlaanderen eindigde voor de drievoudig wereldkampioen dus in mineur.

Verslag loopt verder onder tweet.

Tweede horrorcrash in het peloton, Girmay en Mohoric de grootste slachtoffers

Op de Wolvenberg demarreerde Mads Pedersen. De Deen kreeg onder meer Matteo Trentin met zich mee. Nathan Van Hooydonck reageerde en sloot met een groepje aan, onder hen Pogacar. Door de aanwezigheid van de Sloveen werd de groep snel ingerekend.

Op het volgende obstakel - de Molenberg - werd het peloton verder uitgedund. Kasper Asgreen trok namens Soudal-Quick step hard door. Wederom was Trentin mee, net als Van Hooydonck. Met ook Powless, Stefan Küng, Fred Wirght, Florian Vermeersch en Jhonathan Narvaez mocht van een ijzersterke groep worden gesproken. Ook Benoit Cosnefroy, Florian Vermeersch en Matteo Jorgenson maakten niet veel later de aansluiting. De samenwerking in dit groepje, wat toch als elite-groepje gedefinieerd kon worden, was erg goed. Het elftal reed met nog 85 kilometer te gaan welgeteld één minuut voor op het peloton.

Het duurde niet lang vooraleer Van Hooydonck en co de aansluiting maakten bij de kopgroep. Op 77 kilometer van de meet was de samenvoeging officieel een feit. Zodoende ontstond er een kopgroep van negentien mannen, die een voorsprong van twee minuten moesten zien te verdedigen. In het peloton was het vooral Alpecin-Deceuninck dat in dienst van Van der Poel het nodige kopwerk deed. Ook Jumbo-Visma kwam niet veel later een handje toe steken. Op zeventig kilometer van de finish was er wederom een horrorcrash waarneembaar. Outsiders Biniam Girmay en Matej Mohoric waren de grootste slachtoffers van de valpartij, die plaatsvond op een dalende strook. De Eritreeër lag er slecht bij en moest, niet geheel onlogisch, forfait geven.

Verslag loopt verder onder tweet.

Pogacar trekt stevig door op Oude Kwaremont: Van der Poel en Van Aert moeten passen, maar maken uiteindelijk de aansluiting

Met nog zestig kilometer te gaan bedroeg de voorsprong van de kopgroep zo'n drie minuten. In het peloton, waar Jumbo-Visma, Trek-Segafredo en UAE Team Emirates het kopwerk verrichten, moest men zich toch ietwat gaan haasten. Op de Oude Kwaremont was het UAE Team Emirates dat voor een fikse schifting zorgde. Mikkel Bjerg trok de gashendel flink open en niet veel later ging Pogacar ervandoor. Met een splijtende demarrage liet hij Van der Poel, Van Aert en de rest van de (schaduw)favorieten zijn hielen zien. In no-time reed hij op de fameuze Oude Kwaremont een voorsprong van twintig seconden op zijn naaste belagers bijeen. Door het verschroeiende tempo van Pogi was het toegift van de kopgroep in een mum van tijd gedaald tot anderhalve minuut.

Ook op de Paterberg trok de Sloveense alleskunner stevig door. Hij haalde ex-vluchters als Daan Hoole in als ware zij juniorenrenners. Het was Laporte die na de Paterberg demarreerde uit het groepje met Van der Poel, Van Aert en Pidcock. Met een explosieve versnelling haakte hij vrij snel zijn wagonnetje aan bij de tweevoudig Tourwinnaar. Toch was de samenwerking bij het duo niet al te best, daar de drie veldrijders net voor de voet van de Koppenberg aansloten. De kopgroep was anderhalve minuut eerder begonnen aan de Koppenberg. Trentin, Pedersen, Asgreen, Wright en Küng toonden zich de sterksten in deze tête de la course. Van een nieuwe kopgroep was echter nog geen sprake. 'De Grote Drie' bewezen op de Koppenberg dat die bijnaam een terechte was. Pidcock en Laporte plooiden als gevolg van een bizar hoog tempo van - hoe kan het ook anders - Pogacar.

Verslag loopt verder onder tweet.

Pogacar maakt het verschil op zijn geliefde Oude Kwaremont en soleert naar overwinning

De uitputtingsslag op de Koppenberg resulteerde in het gegeven dat Pogacar, Van der Poel en Van Aert tot op een halve minuut van de koplopers kwamen. Laporte en Pidcock reden zo'n halve minuut achter Matje, Woutje, en Pogi. Op de Taaienberg kreeg Van der Poel te kampen met een schakelprobleem, waardoor hij zijn twee rivalen eventjes moest laten lopen. De Alpecin-Deceuninck-ster kreeg het gat echter al snel gedicht. De samenwerking in de kopgroep was intussen dermate goed dat Van der Poel, Pogacar en Van Aert niet dichterbij kwamen en op zo'n veertig seconden bleven hangen. Voor Pedersen was dat echter geen geruststelling. De Deen van Trek-Segafredo koos het hazenpad en reed weg bij zijn medevluchters. Ook Van der Poel koos eieren voor zijn geld en zette flink aan op de Kruisberg. Enkel Pogacar kon volgen: Van Aert kon het tempo niet bijbenen en was aangewezen op de achtervolging. Inmiddels had Pedersen al meer dan dertig seconden voorsprong bijeen gefietst.

In de achtervolging op Pedersen ging Pogacar er aan de voet van de laatste keer Oude Kwaremont gelijk vandoor. Ook voor Van der Poel ging het ietsjes te hard. De Nederlander kraakte wel, maar brak niet. Pogacar ging Pedersen inmiddels voorbij en liet de sterke Deen direct achter zit. Een solo van achttien kilometer met succes volbrengen was het enige wat de Sloveen nog restte. Pogacar begon de Paterberg, het laatste obstakel van de dag, met vijftien seconden voorsprong op Van der Poel. De Nederlander wist het gat niet te dichten en moest dus iets zien te verzinnen in de vlakke slotfase. Er stond echter geen maat op Pogiboy, die zijn voorsprong zelfs wist te vergroten en solo aankwam in Oudenaarde. Van der Poel finishte als tweede, Pedersen won de groepssprint om plaats drie. Van Aert finishte net buiten het podium.

Uitslag Ronde van Vlaanderen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws