Kristen Faulkner rekent in proloog af met Van Vleuten en co en grijpt de leiding in Giro Donne Wielrennen
Wielrennen

Kristen Faulkner rekent in proloog af met Van Vleuten en co en grijpt de leiding in Giro Donne

Kristen Faulkner rekent in proloog af met Van Vleuten en co en grijpt de leiding in Giro Donne

De proloog in de Giro d'Italia Donne is gewonnen door Kristen Faulkner (Team BikeExchange). De Amerikaanse rekende verrassend af met sterke dames als Annemiek van Vleuten, Elisa Longo Borghini en Elisa Balsamo. Vanzelfsprekend is Faulkner de eerste draagster van de roze trui.

Waar de ogen van de meeste wielerliefhebbers vooral gericht zijn op de aanstaande Tour de France (mannen), begonnen ook de vrouwen donderdag middels een proloog aan een prachtige rittenkoers. De Giro d'Italia Donne werd geopend door Alessia Missiaggia, die als eerste van het startpodium rolde om het in Cagliari 4,7 km tegen de klok af te gaan leggen. Zij zette met 7 minuten en 5 seconden de eerste tijd neer.

Vos zet knaltijd neer, maar Baker duikt eronder

Vervolgens was het wachten op de eerste concurrentie uit de Nederlandse hoek, en die kwam er vanuit de altijd sterke Marianne Vos. De dame van Team Jumbo-Visma dook met 5.59 minuten nipt onder de zes minuten, maar de Australische Georgia Baker stootte haar al snel uit de hot seat door tien tellen sneller te zijn.

Baker (Team BikeExchange-Jayco) mocht een flinke poos genieten van haar leiderspositie, want de andere dames beten zich stuk op haar tijd. Ook topfavoriete Van Vleuten kwam er niet aan te pas en moest zes tellen toegeven. Van Vleuten moest ook Longo Borghini en Balsamo (beide Trek-Segafredo) nog voor zich dulden.

Hájková valt van startpodium, Faulkner grijpt de zege

Ondertussen waren we getuige van een dramatische Giro-start van Marketa Hájková. De Tsjechische was klaar om aan haar proloog van de Giro d'Italia Donne te beginnen, maar kukelde pardoes van het startpodium af. De 22-jarige kon haar weg gelukkig wel vervolgen (of beter gezegd: beginnen), maar kon logischerwijs niet mee strijden om de prijzen.

Wie er wel in slaagde om Baker uit de hot seat te rijden, was haar ploeggenote Faulkner. De Amerikaanse was vier seconden rapper dan Baker (5.45 min.), wat uiteindelijk goed genoeg bleek om de tijdrit op haar naam te kunnen schrijven. Zodoende mag Baker zich eveneens de eerste leidster in koers noemen. De derde plek werd opgeëist door Balsamo.

Uitslag proloog Giro d'Italia Donne 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws