Kristoff grijpt net als in 2022 zege in laatste etappe Ronde van Noorwegen, Tulett eindwinnaar Wielrennen
Wielrennen

Kristoff grijpt net als in 2022 zege in laatste etappe Ronde van Noorwegen, Tulett eindwinnaar

Kristoff grijpt net als in 2022 zege in laatste etappe Ronde van Noorwegen, Tulett eindwinnaar

Alexander Kristoff heeft de derde en laatste etappe van de Ronde van Noorwegen op zijn naam geschreven. De Noor van Uno-X had nipt de beste sprint in huis en versloeg Tobias Lund Andresen (Team DSM) en Jordi Meeus (BORA-hansgrohe). Ben Tulett (INEOS Grenadiers) zag zijn leidende positie geen moment meer in gevaar komen.

De finale van de laatste rit werd traditioneel op een lokaal circuit rond Stavanger verreden. Speerpunt in de drie rondjes was de Grisabakken (700 meter a 6,6%) en het was de vraag of de sprinters het klimmetje zouden overleven. Vorig jaar bleek dat wel het geval, want Kristoff wist toen al Ethan Vernon en Mads Pedersen te verslaan in een massasprint.

Kopgroep van negen krijgt weinig ruimte, tempo blijft gehele dag hoog

Het peloton ging alvast als een dolle van start. De gemiddelde snelheid lag lange tijd boven de vijftig kilometer per uur, wat het moeilijk maakte om een kopgroep te vormen. Onder meer Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck) probeerde het en had meerdere pogingen nodig om een gat te slaan. Hij kreeg ploeggenoot Robbe Ghys, Jefferson Alveiro Cepeda, bergkoning Joel Nicolau (beiden Caja-Rural), Manuele Tarozzi (Bardiani), Chad Haga (Human Powered Health), Arno Claeys (Team Flanders-Baloise), Oliver Knudsen (Leopard TOGT) en Torbjørn Andre Røed (Above & Beyond Cancer Cycling) met zich mee.

De sprintersploegen lieten de kopgroep niet meer dan twee minuten weglopen en een aantal teams, waaronder Jumbo-Visma, leken halverwege op een open vlakte even waaiers te willen trekken. Het bleef zonder succes, maar de kansen van de koplopers begonnen kilometer voor kilometer te slinken.

Teunissen deelt speldenprik uit, maar het wordt toch een sprint in Stavanger

Uiteindelijk brandde de koers in de voorlaatste ronde los. Ghys lanceerde op de Grisabakken De Bondt vanuit de kopgroep, maar dat bleek al te laat. Het peloton reed hard naar boven, haalde de koplopers bij en scheurde in brokken en stukken. Degenen die hadden zitten slapen keerden een paar kilometer later terug, al waren ze dus wel gewaarschuwd voor de slotronde. Eerst probeerden De Bondt en Bart Lemmen (Human Powered Health) zonder succes het peloton (opnieuw) te verrassen.

Mike Teunissen (Intermarché-Circus Wanty) had wel zin om te koersen en viel aan tijdens de laatste passage van de Grisabakken. Tulett en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) zaten meteen op zijn wiel en neutraliseerden de aanval. Daarna begon de voorbereiding op de sprint. Intermarché-Circus Wanty en Jumbo-Visma deden een perfecte lead-out, maar het was Kristoff die naar de zege sprintte en op herhaling ging in Stavanger. Andresen en Meeus kwamen een teenlengte tekort. Marijn van den Berg (EF-Education EasyPost) werd vijfde.

Uitslag etappe 3 Ronde van Noorwegen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws