Kristoff klopt Bauhaus op de meet in tweede etappe Ronde van Duitsland Wielrennen
Wielrennen

Kristoff klopt Bauhaus op de meet in tweede etappe Ronde van Duitsland

Kristoff klopt Bauhaus op de meet in tweede etappe Ronde van Duitsland

Alexander Kristoff heeft vrijdag de tweede etappe van de Ronde van Duitsland gewonnen. Lange tijd werd de etappe gekleurd door Louis Vervaeke, die deel uitmaakte van de ontsnapping en in de finale even solo aan de leiding reed. Bahrain Victorious bracht de Belg echter weer terug en zodoende werd er gesprint door een uitgedunde groep. Die sprint werd uiteindelijk dus gewonnen door Kristoff.

Waar de renners in Spanje al dagenlang zuchtten onder de hitte, is het in Duitsland een compleet ander verhaal. In de tweede rit van de Ronde van Duitsland regende het van start tot finish pijpenstelen, wat het een stuk zwaarder maakte voor de aanwezige renners.

Vijf man trokken er zich allemaal niks van aan, waarvan gekend regenrijder Marc Soler de bekendste was. Vervaeke, Fransisco Galvan, Jannis Peter en Kyle Murphy waren de anderen, maar BORA-hansgrohe liet het allemaal niet zonder slag of stoot gebeuren. Ondertussen waren er nog enkele crashes te betreuren in het peloton, met onder meer Rémi Cavagna, André Greipel, Ben O'Connor en Rick Zabel als slachtoffers. Die laatste moest de koers verlaten.

Wind en regen zorgen voor harde koers in Thüringen

Met nog vijftig kilometer te gaan werd het nerveuze peloton door de harde wind op een lint getrokken, waardoor veel renners achteraan in moeilijkheden kwamen, waaronder Emanuel Buchmann. Door de versnelling van het peloton liep het tijdsverschil met de vluchters rap terug. Voor Vervaeke was dat het signaal om vooraan te versnellen. De andere vier vluchters konden die demarrage niet beantwoorden en werden al snel ingelopen door het peloton.

Vanuit datzelfde peloton was het vervolgens de 26-jarige Duitser Immanuel Stark (P&S Metalltechnik) die de achtervolging op Vervaeke inzette. Waar Stark de koploper aanvankelijk naderde tot op 25 seconden, lukte het hem uiteindelijk niet om het gat dicht te rijden. De Belgische koploper breidde de voorsprong namelijk weer uit tot ruim een minuut. Ook het peloton gaf weer meer tijd toe en reed met nog dertig kilometer te gaan op 1.50 minuut.

Vervaeke weert zich kranig tegen sterk Bahrain

Vervaeke was intussen begonnen aan de finale, die de nodige korte maar venijnige heuvels kende. De Belg bleef goed doorrijden, maar begon wel weer tijd in te leveren op het peloton, waar BORA-hansgrohe en Bahrain Victorious zich nadrukkelijk in de achtervolging toonden. Het strakke tempo van beide ploegen had als gevolg dat het peloton alsmaar verder werd uitgedund in de heuvelachtige slotfase. Een opvallende renner die moest afhaken was Ben O'Connor, de nummer vier van de voorbije Tour de France.

Op achttien kilometer van de finish begon Vervaeke aan het lastigste obstakel van de finale, de Unterpörlitz (1,4 km aan 5,1%), dat in het laatste stuk een steile passage van bijna tien procent kende. Bij het ronden van de top had Vervaeke nog altijd een voorsprong van 1.10 minuut.

Bahrain haalt Vervaeke terug en mikt op sprint

Achter de eenzame koploper waren er verschillende aanvallen, maar Bahrain Victoroius had de touwtjes stevig in handen en gaf niemand de ruimte om te vertrekken. Ook de voorsprong van Vervaeke begon steeds harder terug te lopen. Bij de eerste finishpassage (nog veertien kilometer) had de renner nog slechts vijftig seconden over. Vijf kilometers verder was het avontuur van Vervaeke definitief voorbij.

In het peloton stuurde Bahrain, ondanks de heuvelachtige finale, aan op een sprint van een uitgedund peloton. Zo zat de sprinter van de ploeg, Bauhaus, nog altijd in het peloton. Ook klassementsleider Ackermann en André Greipel maakten nog deel uit van de groep. Op de laatste helling, vijf kilometer van de streep, was het Nils Politt die stevig doortrok. Dat deed hij vooral voor de bonificatieseconden, die op de top konden worden verdiend. Hij werd echter net afgetroefd door een Georg Zimmermann.

Zimmermann trok vervolgens door en kreeg Dylan Teuns met zich mee. De Belg van Bahrain reed echter niet mee, waardoor zijn ploeggenoten weer konden aansluiten. De kansen van de aanvallers waren zodoende nagenoeg verkeken en een sprint leek onvermijdelijk. Bauhaus, Kristoff en Ackermann hadden de lastige finale alvast goed overleefd. Bahrain voerde de groep bij het ingaan de laatste kilometer aan. Marco Haller hield Bauhaus goed van voren in de technische laatste kilometer. Bauhaus ging de sprint aan, maar werd op de streep net geklopt door Kristoff.

Uitslag etappe 2 Ronde van Duitsland 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws