Kristoff knalt naar nieuwe zege voor Intermarché, eindzege in Noorwegen voor Evenepoel Wielrennen
Wielrennen

Kristoff knalt naar nieuwe zege voor Intermarché, eindzege in Noorwegen voor Evenepoel

Kristoff knalt naar nieuwe zege voor Intermarché, eindzege in Noorwegen voor Evenepoel

Alexander Kristoff heeft een chaotische laatste etappe van de Ronde van Noorwegen gewonnen. De Noor was in zijn thuisland de sterkste in de sprint. Remco Evenepoel kwam niet in de problemen en won het eindklassement.

De Ronde van Noorwegen sloot af met een rit van bijna 150 kilometer, met als start- en finishplaats Stavanger. Onderweg was de Grisabakken de belangrijkste scherprechter. Deze moest drie keer beklommen worden, waarvan de laatste keer in volle finale gepland stond. Daar zouden renners de kans krijgen om nog wat te forceren, ware het niet dat de voorsprong van Evenepoel in het algemeen klassement al erg groot was. Voorafgaand aan de rit had nummer twee Jay Vine al bijna een minuut achterstand op de Belg.

Voordat we aankwamen bij de Grisabakken besloten zeven renners het ruime sop te kiezen. Onder hen was wederom Ben Healy (EF), die een dag eerder op het laatste moment teruggegrepen werd na een vluchtpoging. Ook Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), Corbin Strong (Quick Step), Robbe Ghys (Sport Vlaanderen), Joel Nicolau (Caja Rural), Joshua Gudnitz (ColoQuick) en Louis Bendixen (Coop) waren van de partij.

Waaiers en grote valpartij veroorzaken chaos

Op de terugweg naar Stavanger reden de renners dicht bij de Noorse kustlijn, waar behoorlijk wat wind stond. Door toedoen van verschillende ploegen werd er op 70 kilometer van de finish een eerste keer aan de boom geschud, wat waaiers en breuken in het peloton veroorzaakte. Onder meer Ethan Hayter werd bij deze actie gelost uit het peloton, maar gelukkig voor hem kon kort daarna de rust wederkeren in het peloton. Daardoor vond hij weer de aansluiting met de rest van de groep.

Toch was het nog niet gedaan met de chaos: twintig kilometer later ging het opnieuw op de kant. Op het moment dat het peloton in stukken scheurde, ontstond door het gebrek aan ruimte op de weg een grote valpartij. Veel mannen van Uno-X waren hierbij betrokken, waaronder ook de nummer vier van het algemeen klassement, Tobias Johannessen. Zijn ploeggenoten en hij moesten vervolgens in de achtervolging. Verder waren ook Mike Teunissen en Mads Pedersen betrokken bij de val.

Uiteindelijk konden Johannessen, Teunissen en Pedersen weer terugkeren, maar fijn was de situatie niet. Door alle chaos was het peloton een stuk dichter bij de kopgroep gekomen. De mannen vooraan moesten dus vaart maken bij hun eerste keer over de Grisabakken. Dat besefte Healy ook: de renner trok eens stevig door en dwong daarbij Ghys tot afhaken. Even daarvoor was Nicolau al opgeslokt door de grote meute.

Koplopers vinden tweede adem

Hoewel het peloton de koplopers voor het grijpen hadden, wist het overgebleven vijftal toch nog een tweede adem te vinden. Ze verhoogden het tempo en behielden daardoor een mooie voorsprong op de achtervolgende groep. Op het moment dat ze voor de tweede keer de Grisabakken bedwongen, besloten ze dan ook om elkaar niet te lossen: ze beseften dat ze nog een mooie kans hadden om uit handen te blijven. Dan kon je maar beter iedereen erbij houden.

Ondanks alle inspanningen, werd het werk van de koplopers in een rap tempo tenietgedaan in het slot van de wedstrijd. Een verzameling van ploegen, waaronder ook opnieuw de Uno-X-ploeg, sloeg de handen ineen om het verschil met de koplopers terug te brengen. Bij het opdraaien van de Grisabakken, voor de laatste keer, waren de mannen bijna gegrepen. Alleen Strong en Vermeersch wisten dat nog eventjes uit te stellen tot na de top.

Roosen probeert, maar massasprint is niet af te wenden

Nog voordat de twee laatste koplopers werden teruggepakt, waagde ook Timo Roosen een poging met een late uitval. De Nederlands kampioen wilde erop en erover bij de vroege vluchters, maar kreeg ze niet in een keer los. Toen de twee weer bij hem in het wiel zaten, werd er daarom besloten samen te werken. INEOS Grenadiers deed daarachter het werk om ze terug te pakken, maar had het daar moeilijk mee.

Luke Plapp wist met een stevige inspanning uiteindelijk het laatste gaatje te dichten, waarna de focus volledig op de massasprint kon. In een chaotische finale werd Ethan Vernon door zijn ploeg goed gebracht, maar de man van Quick Step-Alpha Vinyl moest het in deze krachtsprint afleggen tegen Kristoff. Hij snelde er met gemak voorbij en won de etappe. Pedersen finishte na Vernon als derde.

Evenepoel finishte in dezelfde groep als de ritwinnaar en kwam dus niet meer in de problemen wat betreft de eindzege. Voor hem is het een mooi begin van zijn tweede seizoenshelft, waarin hij toewerkt naar een topresultaat in de Vuelta a España.

Snel meer.

Uitslag etappe 6 Ronde van Noorwegen 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws