Kruijswijk baalt nog altijd van aftocht in Tour de France: 'Je wil 90 minuten spelen, niet 75' Wielrennen
Wielrennen

Kruijswijk baalt nog altijd van aftocht in Tour de France: 'Je wil 90 minuten spelen, niet 75'

Kruijswijk baalt nog altijd van aftocht in Tour de France: 'Je wil 90 minuten spelen, niet 75'

Steven Kruijswijk heeft in de Live Slow Ride Fast-podcast van Laurens ten Dam en Stefan Bolt nog eens uitgebreid terug- en vooruitgeblikt. De Brabander miste de teampresentatie van Jumbo-Visma in Amsterdam door zijn aanwezigheid bij de begrafenis van Jumbo-icoon Karel van Eerd, maar sprak voordien in Monaco al over zijn 2022 én 2023.

Het afgelopen wielerjaar eindigde niet lekker voor Kruijswijk, die zwaar ten val kwam in de vijftiende rit van de Tour de France en daar zijn laatste officiële wedstrijdkilometers van 2022 reed. 'Dat was een vrij complexe blessure. Ik wist meteen dat het einde seizoen was. Toen de artsen de foto's zagen van mijn schouder, wisten ze niet precies wat ze eraan moesten doen. Daardoor dacht ik wel even: als dit maar goed komt. Dat is toch anders als een sleutelbeen, waarbij je na twee weken doorbijten weer op de fiets zit.'

Zodoende miste Kruijswijk - die een belangrijke rol speelde in Tour - de laatste dagen richting Parijs met de gele brigade van Jonas Vingegaard en Jumbo-Visma. Dat steekt nog altijd, zo vertelt hij. 'Je wil 90 minuten spelen, niet 75. Maar ik heb wel mijn steentje bijgedragen en voelde me onderdeel van de ploeg, wat ik natuurlijk ook was. Die start in Denemarken (Kopenhagen, red.) begint eigenlijk al ergens in mei, dus je bent drie maanden samen op pad. Het was een heel mooie ploeg die we samen hadden en dan wil je dat ook wel vieren, ondanks dat het pijnlijk was dat je niet op de fiets zat. Maar dat is helaas gebeurd', blikt hij terug op het feest in Parijs.

De rol die Kruijswijk in de afgelopen Tour de France had, was die van ervaren coureur. 'Maar ik wil ook niet te veel een rol als mentor hebben, ik wil ook nog presteren en belangrijk zijn. Ik word dus nog geen wegkapitein, maar ben wel belangrijk als verlengstuk van de ploegleiding', zegt hij tegen Ten Dam en Bolt.

Kruijswijk baalt nog altijd van aftocht in Tour de France: 'Je wil 90 minuten spelen, niet 75'

Kruijswijk zou graag nog keer een rit in een grote ronde winnen

Volgend jaar lijkt Kruijswijk voor eenzelfde rol te gaan in de Tour de France. 'Ik hoop ergens mijn persoonlijke ambitie kwijt te kunnen, maar ben me er wel van bewust dat dat bij onze ploeg met zoveel goede renners lastiger kan gaan worden. Je hebt nu jongens als Pogacar, Vingegaard en Evenepoel in het peloton, die zijn zo goed. Mijn rol wordt misschien ook meer diendend in de ploeg, maar ik zou graag nog wel een rit in een grote ronde winnen.', spreekt hij zijn ambitie uit.

Het is ook niet zo dat de Nederlander zichzelf nooit meer als dé man naar een grote ronde ziet gaan. 'Ik zou graag nog keer naar Giro gaan, maar de Tour ga ik niet meer als kopman rijden. Zeker niet voor deze ploeg. Voor het team is het duidelijk: met jongens als Primoz Roglic en Jonas kunnen ze de rondes winnen, dat zijn de talenten. Bij mezelf is het zo: als ik goed rijd, kan ik nog podium rijden in een Giro of Vuelta. Dan moet ik wel volledig zelf gefocust zijn en het is de vraag of de ploeg die ambitie ook heeft, zeg maar', klinkt het realistisch.

Luister hier naar de volledige Live Slow Ride Fast-podcast met Steven Kruijswijk.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws