Kuss kiest geen eieren voor zijn geld met Giro: 'Had graag meer hooggebergte gezien' Wielrennen
Wielrennen

Kuss kiest geen eieren voor zijn geld met Giro: 'Had graag meer hooggebergte gezien'

Kuss kiest geen eieren voor zijn geld met Giro: 'Had graag meer hooggebergte gezien'

Sepp Kuss heeft deelname aan de Giro d'Italia uitgesloten. Zo vertelde hij tijdens een persconferentie voorafgaand aan het Prudential Singapore Criterium. De Amerikaanse klimmer van Jumbo-Visma vindt dat het eerder deze maand gepresenteerde parcours te weinig het hooggebergte opzoekt.

Met het winnen van de Vuelta a España is Kuss de status van pure meesterknecht in de bergen ontgroeid. Bovendien biedt het vertrek van Primoz Roglic naar BORA-hansgrohe mogelijkheden voor de gevleugelde klimmer. Nu staat enkel tweevoudig Tourwinnaar Jonas Vingegaard voor hem in de hiërarchie als ronderenner. Wel houdt dat in dat als de twee deelnemen aan dezelfde grote ronde Vingegaard een streepje voor zal hebben en Kuss dus mogelijk weer zijn rol als meesterknecht zal moeten oppakken.

Om dat lot te ontlopen zou Kuss voor de Giro kunnen kiezen, maar die optie lijkt hij nu dus uit te sluiten, Twee jaar op rij alle drie de grote rondes rijden zal hem dus niet worden. 'Ik denk dat volgend jaar misschien iets te vroeg zal zijn om ze alle drie nog een keer te doen. Wel wil ik zeker nog een keer de Giro rijden. Maar volgend jaar lijkt het aantal tijdritkilometers wat te veel voor mij en ik had graag meer hooggebergte gezien. Bovendien lijkt het mij leuk om voor de Tour te gaan, of dat nu in een ondersteunende rol is of iets anders. Daarna zou ik dan graag de Vuelta rijden, voor mij een heel belangrijke koers', aldus Kuss tegenover onder meer GCN.

Hoewel met het vertrek van Roglic de weg voor Kuss vrij lijkt om vaker als kopman te starten, zal dat weinig aan zijn instelling veranderen. 'Ik zal nu meer kansen krijgen, maar ook als er meer kopmannen waren, was dat voor mij prima geweest. Uiteindelijk moet ik immers gewoon mijn best doen en met de besten naar boven rijden', blijft Kuss de nuchterheid zelfde.

Als voorbeeld noemt hij zijn eindzege in de Vuelta. 'We waren daar met twee leiders, maar nog altijd kon ik mijn kans gaan. Wel kan ik nu in meer wedstrijden voor mijn kans gaan, of dat voor ritzeges is of het klassement.' Jumbo-Visma heeft er met het winnen van alle drie de grote rondes en nog talloze zeges er een ongekend seizoen opzitten, wat het voor de renners makkelijker maakt om dag in dag uit op de fiets te stappen. 'Het is makkelijk om gemotiveerd te blijven wanneer het zo goed gaat, hopelijk kunnen we dat blijven volhouden, zegt Kuss. 'Dit laatste seizoen heeft mij veel vertrouwen gegeven en ik hoop daar op voort te bouwen in 2024.'

Kuss rekent in 2023 af met stempel van grillige renner

Waar het rijden van meerdere grote rondes een renner vaak in de tweede opbreekt, trok Kuss zich daar niets van aan door in drie grote rondes op een rij een constant niveau te halen. Vooral dat het hem lukte, was opmerkelijk, daar Kuss als een grillige renner bekendstond. Juist dat maakte dat wieleranalisten hem altijd niet als een potentiële klassementsrenner zagen.

In de Vuelta toonde de Amerikaan dat die inschatting voorbarig was en wielerkenners zullen in de toekomst wel twee keer nadenken voordat ze Kuss niet meenemen in hun favorietenlijstje. Zelf was de renner ook verbaasd dat hij het gehele seizoen een goed niveau kon halen. 'Ik heb mezelf dit seizoen verrast door heel constant te presteren in alle drie de grote rondes en de laatste ook te winnen. Wetende dat ik dat kan, geeft mij veel vertrouwen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws