Leo Hayter groeit gestaag in schaduw van broer Ethan: 'Ik ben een betere klimmer dan hij' Wielrennen
Wielrennen

Leo Hayter groeit gestaag in schaduw van broer Ethan: 'Ik ben een betere klimmer dan hij'

Leo Hayter groeit gestaag in schaduw van broer Ethan: 'Ik ben een betere klimmer dan hij'

Ethan Hayter was een van de revelaties van het afgelopen seizoen. De Brit van INEOS Grenadiers schreef op fraaie wijze de Tour of Norway op zijn naam en behoorde tot de beteren in de ronde van zijn thuisland, Groot-Brittanië. Na dit sterke seizoen zijn veel ogen op hem gericht, maar zijn jongere broer Leo heeft misschien nog wel meer potentie.

Met bijna een halve minuut voorsprong won Leo Hayter afgelopen september Luik-Bastenaken-Luik voor beloften. Dit deed hij op de dag dat zijn broer Ethan 23 werd. Zelf was Leo een maand eerder 20 geworden. Deze zege was ongetwijfeld zijn belangrijkste en grootste zege van het seizoen. De Brit, die uitkomt voor de opleidingsploeg van Team DSM, won een paar dagen later ook nog een etappe in de Ronde van Bretagne en werd Brits Kampioen tijdrijden bij de beloften. Zijn broer, met wie hij in zijn thuisland vaak vergeleken wordt, werd dan weer Brits Kampioen tijdrijden bij de profs. Baas boven baas, zo lijkt het.

In een uitgebreid interview met Cycling Weekly vertelt de jongste Hayter over zijn seizoen, en over de vergelijkingen met zijn broer. 'Ik denk dat het al wel duidelijk is dat Ethan en ik hele verschillende renners zijn. Ik zou nooit een pelotonsprint winnen in de Tour of Britain, maar hij zou nooit de beloftenversie van Luik-Bastenaken-Luik winnen. Uiteraard zijn er overeenkomsten, we zijn bijvoorbeeld even lang, maar hij is veel gespierder en sterker dan ik. Op lange klimmen ben ik echter beter. Wie er beter is van ons twee in potentie, gaan we zien in de toekomst.'

Komend seizoen zullen de broers nog niet veel tegen elkaar koersen. Leo blijft namelijk nog een jaar bij de beloften rijden. 'Qua kracht en wattages, had ik in 2022 al in de WorldTour kunnen rijden. Maar ik mis nog vertrouwen in het peloton en in de afdalingen. Voordat ik naar het hoogste niveau ga, wil ik daar absoluut nog verbeteren. Daarnaast heb ik nog nooit de Ronde van de Toekomst en de Baby Giro gereden. Tenzij alles mis gaat, is het plan om prof te worden in 2023. Het is goed om te weten dat ik ook dan nog in het beloftepeloton zou kunnen rijden. Ik heb dus een vangnet, maar ik denk niet dat ik dat nodig ga hebben.'

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws