Roglic wint openingstijdrit Vuelta a España en slaat eerste slag in algemeen klassement Wielrennen
Wielrennen

Roglic wint openingstijdrit Vuelta a España en slaat eerste slag in algemeen klassement

Roglic wint openingstijdrit Vuelta a España en slaat eerste slag in algemeen klassement

De eerste etappe in de Vuelta a España van 2021 is gewonnen door Primoz Roglic. In de korte tijdrit kwam hij als laatste renner aan de start en wist hij Alex Aranburu naar de tweede plaats te verdringen. Daarmee deelde de Sloveen van Jumbo-Visma meteen een tik uit aan de concurrentie, hoewel de verschillen klein bleven.

Waar er in 2020 nog werd afgetrapt met een pittige openingsrit, koos de organisatie er dit jaar voor om de renners in de eerste etappe slechts zeven kilometer tegen de klok te laten rijden. In die zeven kilometer zat wel een venijnig klimmetje van 1,2 kilometer aan 7,1 procent, wat in het voordeel sprak van de klimmende tijdrijders. Het was daarom ook de vraag wie Roglic ging bedreigen om net als vorig jaar de eerste etappe te winnen.

Van Baarle zet vroeg een richttijd neer, Aranburu duikt eronder

Hoewel de meeste favorieten aan het eind van de tijdrit geprogrammeerd stonden, werd er al vroeg een snelle tijd neergezet door niemand minder dan Dylan van Baarle. De Nederlander dook met een gemiddelde van bijna 49 kilometer per uur maar liefst negen seconden onder de tijd van ploeggenoot Adam Yates, één van de troeven van INEOS Grenadiers. In het vervolg van de tijdrit werd er vooral gekeken welke klassementsrenners al een slag konden slaan en welke renners het gingen uitmaken voor de dagzege.

Daarvoor liet Alex Aranburu zich namens Astana-Premier Tech zich al snel zien. De 25-jarige Spanjaard dook vijf seconden onder de tijd van Van Baarle en zat geruime tijd in de hotseat. Lange tijd beten verschillende favorieten zich één voor één stuk op de tijd van Aranburu. Veel renners waren nog wel sneller na de lastige klim, maar in het tweede deel pakte de Spanjaard de winst. Onder anderen Tom Pidcock en Michael Matthews werden van tevoren gezien als belangrijke kanshebbers om richting het podium te rijden in de tijdrit, maar vooral Pidcock verloor verrassend veel tijd.

Verschillen klein tussen klassementsrenners

Hoe zat het dan tussen de belangrijkste klassementsrenners in deze ronde? In de korte tijdrit bleven de verschillen uiteindelijk logischerwijs klein tussen de favorieten. Desondanks lieten Aleksandr Vlasov, Sepp Kuss, Yates, Romain Bardet en Miguel Ángel López een knappe tijd noteren. Richard Carapaz, Steven Kruijswijk en Hugh Carthy verloren al wat meer en vooral Mikel Landa verloor zoals wel vaker al de nodige tijd in een tijdrit. In de slotfase kwam Josez Cerny nog binnen op vier seconden van Araburu en Jan Tratnik op twee seconden. Hierdoor was het voor Aranburu nagelbijtend wachten op de laatste groep favorieten die nog binnen moesten komen.

De laatste drie renners die aan de start verschenen waren Enric Mas, Egan Bernal en Primoz Roglic, waarbij het vooral de verwachting was dat Roglic de grootste bedreiging voor Aranburu was. Mas zette een nette tijd neer, maar kwam twaalf seconden tekort. Bernal verloor nog wat meer en kwam binnen op 21 seconden. Uiteindelijk kwam Roglic met een verschroeiend tempo binnenrijden en dook helaas voor Aranburu zes seconden onder de tijd van de Spanjaard, waarmee hij de rode leiderstrui pakte.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws