Philipsen verschalkt de concurrentie op de Champs-Élysees, Vingegaard wint de Tour Wielrennen
Wielrennen

Philipsen verschalkt de concurrentie op de Champs-Élysees, Vingegaard wint de Tour

Philipsen verschalkt de concurrentie op de Champs-Élysees, Vingegaard wint de Tour

Jasper Philipsen heeft de laatste etappe van de Tour de France gewonnen. De sprinter van Alpecin-Deceuninck zat perfect gepositioneerd op de Champs-Élysees en kon met straffe stoten uit het wiel van de vroeg vertrokken Dylan Groenewegen komen. Voor de Vlam van Ham is het zijn tweede etappezege deze Tour de France.

Om 16.45 uur vertrok het peloton vanuit de Défense Arena van Parijs naar de Champs-Élysees. Drie man haalden Parijs tòch niet, Gorka Izagirre (Movistar), Michael Woods en Guillaume Boivin (Israel) strandden in het zicht van de haven. De overige gestarte renners begonnen aan een wandeletappe, want in de eerste twee uur gebeurde er erg weinig.

Aanval na aanval op de Champs-Élysees

Eenmaal aangekomen op de Champs-Élysees voor de lokale rondes, lag het peloton 27 minuten achter op het verwachte tijdschema. De eerste aanval kwam daar van Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost), maar het lukte hem niet om in de vlucht van de dag te komen. Pierre Latour (TotalEnergies), Benoit Cosnefroy (AG2R Citroën Team), Nils Politt (BORA - hansgrohe) en Krists Neilands (Israel-PremierTech) lukten dat wel. Een renner van Cofidis maakte echter de oversteek, waarna het peloton de aanval neutraliseerde.

Het peloton was in gang geschoten en zou niet meer verminderen van tempo. Een spervuur van demarrages volgde, waarna Stefan Bissegger (EF), Stan Dewulf (AG2R), Mathieu Burgeaudeau (TotalEnergies), Jan Tratnik (Bahrein) en Daniel Martinez (INEOS) als volgende groep een gat kregen. Een status quo van ruim tien kilometer volgde, waarin het kwintet een voorsprong had van om en nabij de tien seconden. Maar met nog 33 kilometer te rijden werden ook zij weer teruggepakt.

Sterk kwintet pakt twintig seconden

De volgende ontsnapping was van Maximilian Schachmann (BORA), Owain Doull en Rutsch (EF), Antoine Duchesne en Olivier Le Gac (Groupama). Ook zij kregen van het peloton weinig ruimte en moesten het doen met een gat van om en nabij de tien seconden. De ploegen die in het peloton aan het werken waren, waren die van de sprinters Fabio Jakobsen, Caleb Ewan en Jasper Philipsen, namelijk Quick-Step Alpha Vinyl, Lotto Soudal en Alpecin-Deceuninck.

Deze vijf renners kregen een uiterst genereuze maximale voorsprong van twintig seconden. Het mag dan ook geen verrassing heten dat het peloton deze renners weer inhaalde. De eerste die loste uit de kopgroep was Doull, daarna loste Le Gac, daarna Duchesne. De andere twee werden pas ingerekend met nog maar zeven kilometer te rijden. Een eindsprint was niet te vermijden, maar daar hebben de sprintersploegen hard voor moeten werken.

Ganna en Pogacar willen onvermijdelijke eindsprint vermijden

Opvallend was dat Wout van Aert met nog acht kilometer te rijden erg ver achterin het peloton zat. Hij wekte de indruk niet mee te gaan doen met de eindsprint. Philipsen, Ewan en Jakobsen werden wel van voren gehouden door hun ploegen. Ook Peter Sagan was voorin te zien. Wie ook van voren te zien waren, waren Geraint Thomas en Filippo Ganna (INEOS). Met een lead-out piloteerde Thomas Ganna naar voren, waarna hij demarreerde. De man die meesprong? Wie anders dan Tadej Pogacar!

Het duo kreeg echter geen gat, maar het was wel een heel bijzonder gezicht. De onvermijdelijke eindsprint bleek echt onvermijdelijk. De BikeExchange-trein van Dylan Groenewegen zat heel goed gepositioneerd. Zij gingen als eerste door de laatste bochtencombinatie, Groenewegen zette als eerste aan met nog 250 meter te gaan. Philipsen kwam met hoge snelheid uit het wiel van Groenewegen en won de etappe! Van Aert sprintte inderdaad niet mee en kwam samen met Vingegaard en de rest van Jumbo-Visma juichend over de streep.

Uitslag etappe 21 Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 21 van de Tour de France 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Refresh dan uw pagina of klik op F5!

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws