Jakobsen verschalkt concurrenten in achtste etappe Vuelta a España Wielrennen
Wielrennen

Jakobsen verschalkt concurrenten in achtste etappe Vuelta a España

Jakobsen verschalkt concurrenten in achtste etappe Vuelta a España

Fabio Jakobsen heeft de achtste etappe van de Vuelta a España gewonnen. De Nederlander van Deceuninck-Quick-Step was in een chaotische etappe te snel voor de andere topfavoriet Jasper Philipsen. Alberto Dainese sloot de etappe af op de tweede plek. Jakobsen pakt naast de ritzege ook het groen.

Aangezien deze etappe voor het grootste deel langs de kust verreden werd was er enige hoop op waaiers, maar de startinterviews verraadden al een hoop. De sprinters wilden voor een sprint gaan en de klassementsmannen waren toe aan een rustig dagje na de zware bergrit van vrijdag.

En zo geschiedde. Direct na de start reden drie mannen van Caja Rural, Burgos-BH en Euskaltel Euskadi weg en deze drie kregen direct een vrijgeleide. Zodoende mochten we de hele dag genieten van Artiz Baguës, Ander Okamika en Mikel Ituria, allen afkomstig uit het Baskenland. In het peloton controleerde Deceuninck-Quick-Step in dienst van Jakobsen.

Peloton houdt zich lang koest, maar Astana wil waaiers

Op deze manier lag het tempo ondanks de rugwind niet al te hoog en werd ook de hoop op waaiers almaar minder. De ploegen van Jakobsen en Philipsen hielden de voorgift keurig rond de drie minuten, waardoor de renners in het peloton alle tijd hadden om te genieten van de mooie Costa Calida, waar de hele dag langs werd gekoerst.

Plots kregen de mannen van Astana-Premier-Tech het op hun heupen met nog veertig kilometer te gaan. Kort werd er vol gas gekoerst en trok een Spaans duo, Omar Fraile en een van de Izagirre-broers, de boel op de kant. De meeste klassementsrenners waren op de afspraak, alleen Giulio Ciccone liet zich verrassen. De sterke klimmer van Trek-Segafredo was in een tweede groep verzeild geraakt, maar kreeg veel steun van zijn ploeggenoten om terug te komen. Na een ruime kilometer achtervolgen lukte dit, alles reed weer samen. Ook de kopgroep werd ingerekend.

Waaierpoging mislukt, sprint blijkt niet te vermijden

In de kilometers die volgden ontstond er geen nieuwe waaierpoging. De ploegen van de klassementsrenners controleerden het peloton richting de finale. Met nog acht kilometer te rijden waren de troepen van Bernal en Yates, Mas en Valverde, en Vlasov flink gas aan het geven om hun mannen uit de problemen te houden. Met nog zes kilometer te gaan pakten de mannen van Deceuninck-Quick-Step over, waarna de controle in handen kwam van de sprintersploegen.

De manschappen van Démare zaten erg goed in de laatste paar kilometer. Groupama-FDJ zocht nog altijd naar die eerste overwinning en hoopte dat hun sprinter dat vandaag kon bolwerken. Philipsen had wat meer moeite met de positonering vandaag, met nog twee kilometer te gaan zat hij ingesloten rond plek dertig.

In de laatste kilometer rectificeerde Alpecin-Fenix echter de lastige situatie enigszins, maar de topfavorieten leken wat ver te zitten in de laatste vijfhonderd meter. Schijn bedroog, de voorste mannen verzorgden immers vooral de lead-out. Als een duveltje uit een doosje schoot Jakobsen de rest plots voorbij, alleen Dainese kon nog in zijn buurt komen, maar kon niet passeren. De Nederlander won zijn tweede etappe van de Vuelta.

Uitslag etappe 8 Vuelta a Espana

Volg LIVE etappe 8 Vuelta a España 2021 in ons liveblog

Lees je via de app? Klik dan op deze link!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws